Özdek: Çok ciddi yatırımlar yapılmıştı, boş bırakıldı

Adalet Bakanlığı personelince kullanılmak üzere Van’ın Edremit İlçesi Süphan Mahallesi'nde yaptırılan ve Ağustos 2017’de Van Sağlık İl Müdürlüğü’ne devredilen 5 blok ve 128 ultra lüks daireden oluşan konut yağmalandığı

VAN 6.02.2019 12:14:43 0
Özdek: Çok ciddi yatırımlar yapılmıştı, boş bırakıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Adalet Bakanlığı personelince kullanılmak üzere Van’ın Edremit İlçesi Süphan Mahallesi'nde yaptırılan ve Ağustos 2017’de Van Sağlık İl Müdürlüğü’ne devredilen 5 blok ve 128 ultra lüks daireden oluşan konut yağmalandığıyla kaldı.

Adalet Bakanlığı personelince kullanılmak üzere Van’ın Edremit İlçesi Süphan Mahallesi'nde yaptırılan ve Ağustos 2017’de Van Sağlık İl Müdürlüğü’ne devredilen 5 blok ve 128 ultra lüks daireden oluşan konut, kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından talan edildi. Van’da Adalet Bakanlığı tarafından 2014 yılında yaptırılan adliye lojmanları Van Cumhuriyet Başsavcılığı ile Van Valiliği ve Sağlık İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile Sağlık İl Müdürlüğüne devredilmişti. Aradan uzun bir süre geçmesine rağmen bir türlü faaliyete giremeyen 128 konut, kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından talan edildi. Camları kırılan ve giriş katı ateşe verilen binada maddi hasar meydana gelirken, konuyla ilgili yetkililer tarafından bir açıklama yapılmadı.

 

ÖZDEK: BOŞ BIRAKILDI

Konuyla ilgili konuşan Van Emlakçılarla Dayanışma Derneği Başkanı Orhan Özdek şunları söyledi: “Van’da bölge idare mahkememizin burada güvenlik problemleri yaşanması nedeniyle 5 blok 128 adet lojman ve 5 kat nezdinde yapıldı. Bölge idare mahkemesi Erzurum’a taşınmasından dolayı boş bırakıldı.”

“ÇOK CİDDİ YATIRIMLAR YAPILMIŞTI”

Yapılan 128 lüks daireye ciddi yatırımlar yapıldığına dikkat çeken Özdek, “Bu lüks binalarla ilgili çok büyük sıkıntılar yaşandı. Tabi bu Van’ımıza yakışmayan bir olaydı. Kimliği belirsiz kişilerce zarar verildi hırsızlık yapıldı. Çok ciddi yatırımlar yapılmıştı. Sosyal tesisleriyle, yaşam alanlarıyla ve güvenlik alanlarıyla ciddi bir yatırım yapılmıştı. Ne yazık ki devlet tarafından sahip çıkılmadı. Sahip çıkılmadığı için olumsuzluklar yaşandı. Sonradan bu evler il sağlık müdürlüğüne devredildi. İl sağlık müdürlüğünündü buna sahip çıkmadığı ortada. Bu lojmanların boş ve sahipsiz kalması maalesef çok olumsuz vakalara neden oldu. Bu denli yapılan yatırıma devletin sahip çıkması ve koruması gerekiyordu. Oysaki binalar deprem yasasına göre güzel ve sağlam bir şekilde yapılmış ve iç dizaynı da çok güzel bir şekilde tasarlanmıştı. STK olarak bizler bu duruma karşıyız. Eğer ki bu lojmanlar boş bırakılıp, bu şekilde talan edileceğine halkın faydalanacağı şekilde kiralanabilir ya da satışı gerçekleştirilebilirdi.” Diye konuştu.


 

ÖZDEK: TRAJİKOMİK BİR DURUM

Yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğinin altını çizen Özdek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu lojmanların uzun süreli bu şekilde boş kalması trajikomik bir durumdur. Bu duruma biran önce el atılması lazım. Ve sahip çıkılması lazım. Bu görevi yerine getirmekle mükellef yetkililerin bu konuya el atması lazım. Çözüm üretilmesi lazım diye düşünüyoruz. Bu şekilde boş bırakılması Van’da eksi olarak görülmektedir. Şuan ki süreçte güvenlik sorununun olmadığı görüşündeyiz. Zaten çevre yolu yapılmasıyla beraber buraların turistik olarak, doğası ve havasıyla buraların çok güzel olduğu kanaatindeyiz. Bu durumun biran önce düzeltilmesini talep ediyoruz.

“STRATEJİK OLARAK YANLIŞ YAPILDI”
 

Projenin düşünülmeden uygulandığını söyleyen Özdek, “Projeye ilk başladıkları zaman, Stratejik olarak yanlış yapıldı. Farklı yerlerden gelen hakim ve savcılar için merkeze daha yakın bir yerde yapılabilirdi. Tabi bu binaların yapılınca güvenlik açısından çok sıkıntılı bir yerdi ama şuan o güvenlik sorunu çözüldü ve şuan hiçbir sıkıntı yaşanmamakta. Ve insanlar şuan gönül rahatlığıyla bu mahalleye gidip yaşayabilirler. Aslında yapıldığında projeyi biz onaylamadık doğru bulmadık. Projeyi kabul etmememizin sebebi de merkeze uzak olması, yani merkeze daha yakın bir yerde yapılması daha uygun olabileceğini düşündük. Tabi yapıldıktan sonra da bu şekilde atıl durumda bırakılmamasını da kabul etmiyoruz. Değerlendirmesini istiyoruz. Bu denli lüks ve güzel yapının insanlara kazandırılmasını, insanların faydalanabileceği bir şekilde, Vanlılara kazandırılması gerektiği kanaatindeyiz. Bu sorunu dile getirdiğimiz için sivil toplum kuruluşları olarak bir borç biliyoruz. Bu sorunun çözülmesi için yetkilileri göreve davet ediyoruz.” Dedi.

 

“GEREKSİZ YATIRIMLARI ONAYLAMIYORUZ”
 

Yapılan yatırımların Van’ın zararına olduğunu ifade eden Özdek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Biz Van’da yapılan bütün yatırımları destekliyoruz ama destek derken doğru yapılan yatırımları destekliyoruz sadece. Van’da yapılan yatırımlar stratejik olarak göz önünde bulundurulmalıdır. İnsanlarımızın, memleketimizin yararına olabilecek projeleri destekleriz. Ama yapılacak herhangi atıl durumdaki, insanlarımızın ve memleketimizin faydasına olmayacak hiçbir yatırımı desteklemedik ve onaylamayacağız. Bir proje düşünüldüğünde hayata geçirilmeden önce halk nezdinde sivil toplum örgütlerince argesinin yapılmasını istiyoruz. İstişare yapılması ve bundan sonra yatırımların yapılması istiyoruz. Maalesef ki bugüne kadar yapılmış hiçbir yatırım sivil toplum örgütlerine danışılmadan yapılmıştır. Yatırımları negatif olduğu düşünüyoruz, dolayısıyla bunu pozitife çevirmemiz için bizler mikro değil makro düşünmek zorundayız.


 

ÖZDEK: İLERİYE DÖNÜK OLMASI GEREKİYOR
 

Van’ın turizmine ve sosyalitesine uygun bir şekilde yatırımların yapılması gerektiğini söyleyen Özdek, “Yapılmasını talep ediyoruz. Van coğrafya olarak çok güzel bir yere sahip, havası, doğası, suyu olarak doğu Anadolu’nun önde gelen illerinden biri bu yüzden artık Van’ın her konuda gelişmesini istiyoruz. Van’ın çeşitli zihniyetler doğrultusunda heba olmasını istemiyoruz. Van’ın kalkınmasını, büyümesini, gelişmesini istiyoruz. Van güven, huzur, ekonomik, iş, şehri olmalıdır. İşsiz olan gençlerimiz, mağdur olan gençlerimiz var. Bu gençlerin önünün açılması gerektiğini düşünüyorum. Vana yapılacak projelerin ileriye dönük düşünülüp buna göre hareket edilmesini istiyoruz. Yapılacak herhangi bir yatırımın, hangi kurum, hangi şahıs ve kişiler tarafından olursa olsun Van’a katkısının olması gerektiğini ve Vanlıların bundan nemalanmasını istiyoruz. Üretim alanında çok yetersiz bir şehrimiz var. Üretime ve İstihdama önem verdiğimiz zaman genç nüfusu olarak çok daha iyi şeyler yapabilir ve Van’ımızı kalkındırabiliriz.” Şeklinde konuştu.


 

YENİ DOĞU GAZETESİ: AYCAN DOĞMAZ / ZEKİ DEMİR