Otopark sorunu bitiyor mu?

Son zamanlarda artan otopark sorunlarını çözmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir kanun tasarısı hazırlamak üzere harekete geçtiği bildirildi.

VAN 26.02.2015 12:01:41 0
Otopark sorunu bitiyor mu?
Tarih: 01.01.0001 00:00
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın otopark sorunlarını çözmek için kanun tasarısı çalışmalarına başlamasıyla ilgili Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci, İlke Haber Ajansına (İLKHA) değerlendirmelerde bulundu.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığının konuyla ilgili bir çalışma içinde olduğunu belirten Mahsum Semerci, “Bununla ilgili bakanlığımızın çalışması var. Artık binada oturan daire sahibine bir otopark yeri ayrılacak ve buda tapuda tescillenecek. Dolayısıyla yükleniciler bunu almak zorunda kalacaklar. Vatandaş evini aldığı zaman otopark yerini de satın alacaktır. Bununla ilgili çalışmalar bakanlığımızca yürütülüyor. Tabi bunlar daha tasarı aşamasında ve şu an seçim arefesi bu çalışma seçim öncesi ve sonrası çıkabilir. Eğer bu çalışmalar çıkarsa tekrardan müdürlükçe bilgilendirmede bulunuruz.” şeklinde konuştu.



“Çalışmalar büyükşehirler için farklı olur”

Yapılan çalışmanın büyük şehirler için aynı olmayacağını belirten Semerci şunları belitti: “Tabi bu çalışmalar bütün şehirler için geçerlidir. Bütün şehirler bu çalışma kapsamındadır. Kanun bütün her yeri kapsar. Ancak büyükşehirlerdeki uygulaması daha farklı olur. Çalışmanın amacı vatandaşın rahat etmesidir. Bildiğiniz gibi araç sayısı her geçen gün fazlalaşmaya başladı. Vatandaşlar araçlarını park etmek için iki sokak geriye gitmek zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla bunun önüne geçmek ve vatandaşı rahat ettirmek için yürütülen bir çalışmadır.”



“İmar kanununda yapılaşmamada park zorunluluğuna gidebilirler”

Her binaya otopark zorunluluğunun gelebileceğini belirten Semerci, “Belki park sorunu ile alakalı olarak imar kanununda yapılaşmada park zorunluluğuna gidebilirler. Yani binaların altına otopark yapmak zorunluluğu getirebilirler veya otopark alanları diye binaların yan tarafına yeni yerler belirleyebilirler. Dolayısıyla artık büyük inşaatlar otopark siteleri yapınca otopark alanları daha geniş olacaktır.” ifadelerinde bulundu.


Semerci, son olarak, “Seçimlerden sonra imar kanunu değişebilir, dolayısıyla imar kanunu daha net olacaktır. Şuan için net bir bilgi vermemiz mümkün değil.” dedi.