Otelciler memnun

Van’daki otelciler, bu yıl İran üzerinden gerçekleşen turist akışını memnuniyetle karşıladıklarını belirtiyor. Otelciler, turist akışının yıl boyu sürmesinin mümkün olduğunu belirtiyor. Van’a bu yıl, İran’dan yoğun bir turi

VAN 19.09.2017 10:35:56 0
Otelciler memnun
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

“SON 20 SENEDE EN GÜZEL BAYRAMDI”
Gazetemize konuşan Urartu Oteli Genel Müdürü Murat Türkoğlu, en fazla Kurban bayramında yoğunluk yaşandığını belirterek, “Kurban bayramında yaşanan yoğunluk müthişti. Diyebilirim ki Van için son 20 senede gördüğüm en güzel bayramdı. İşletme olarak geçmişte de yoğunluk yaşadık ama Van genelini düşündüğümüzde gerçekten bayram döneminde Van’daki bu hareketliliği ben ilk kez gördüm. Dolayısıyla çok güzel bir bayram geçirdik. İranlılar gerçekten Van’ı çok hareketlendirdiler, yani Van’ın çehresi bile değişti” dedi.

 

“VAN’IN RENGİ DEĞİŞTİ”
Van’a olan İranlı ilgisiyle birlikte kentin çehresinin değiştiğini ifade eden Türkoğlu, şunları söyledi:
“Sokakta dolaşan insanların tarzı değişti, kalabalığı değişti yani her şeyine etki etti. Ben hep söylüyorum; İran bizim velinimetimiz. Van turizmi, ekonomisi İranlılar sayesinde dönüyor. Van turizmi açısından kısa ve orta vadede İranlılar bizi taşıyacak, götürecek gibi görünüyor. Yaşanan yoğunluğun sebeplerinden biri de İranlı sanatçı Ebi’nin konseriydi, onlar için önemli bir sanatçıydı ve birçok insan da bunu sebep göstererek Van’a geldi. Yaşanan bu yoğunluk böyle devam edecek, kısmen düşse de kar yağışına kadar devam eder. Benim gördüğüm, biz Kasım ayının sonuna kadar bu yoğunluğu yaşarız. Daha önce de bahsetmiştim, biz Kapıköy Sınır Kapısını 24 saat açık hale getirebilir, inşaatı bitirip bunu bir an önce faaliyete sokabilirsek, bana göre o zaman bu yoğunluk, düşüşler ve çıkışlarla beraber sürekli bir hal alır.”

 

“BEREKETLİ BİR SEZON GEÇİRDİK”   
Grand Van Otel Müdürü Erkan Sağınç da, otelci esnafı olarak iyi bir sezon geçirdiklerini belirterek, şunları söyledi: 
“Yoğunluk olması çok güzeldi. A'dan Z'ye bütün otellerimiz, pansiyonlarımız, kurum misafirhanelerimiz, apart otel dairelerimizin tümü doldu. Çevre ilçelerimizdeki otellerimiz doldu. Bütün konaklama merkezlerimiz doldu. Ama yetersiz kaldık, bir bütün olarak kapasitenin üstüne çıkınca ister istemez misafirlerin bir kısmı dışarıda kaldı. Bunun için kurumlardan yardım aldık, okullar, Karayolları ve DSİ gibi kurumların misafirhanelerini açtık. Beklentinin üstünde bir yoğunluktu, çok iyi geçti. Bu yoğunluğu biz üç gün bekliyorduk ama yedi günü buldu, halen de devam ediyor, halen de talep var. Bayram süreci gibi olmasa da onu aratmayacak bir yoğunlumuz var. Yanılmıyorsan tatilin son demleri olduğu için bu yoğunluk var.”

 

ALTYAPIYA DİKKAT ÇEKTİ
Turist akışının sürmesi ve gelenlerin memnun kalması için alt yapı hizmetlerine ağırlık verilmesi gerektiğini aktaran Sağınç, şunları söyledi:
“Tatil süreci bitecek, o yoğunluğu da atlatmış olacağız. Yoğun, iyi ve bereketli bir sezon geçirdik. Bir bütün olarak cevap olabildik mi? Hayır, halen eksiklerimiz var, bir plajımız açıldı, ikinci bir plaja ihtiyacımız var. Su sporlarımız oldu ama hala eksiklerimiz var. Ulaşımda, konaklamada eksiklerimiz devam ediyor. İranlı turistleri, bir bütün olarak biz burada daha uzun vadeli, daha uzun soluklu tutabilmemiz için mevcut eksiklerimizi görüp önümüzdeki sezona o eksikleri düzeltip devam etmemiz gerekir. İranlılar burada rahatlar, kendilerini rahat hissediyorlar, tatil dışında da alışverişe geliyorlar, gelen kitlenin yüzde 80’i alışveriş için geliyor. Yanılmıyorsam bu bütün yıla yayılacak. Eskiden belli periyotlardı, belli sezonlar arasında geliyorlardı, ama yavaş yavaş bütün bir yıla yayılmaya başladı gibi geliyor. Olanaklar ve imkânlar iyileştirildiği sürece günü birlik de gelebilirler, gelip alışveriş yapabilirler, hiçbir şey yapmasalar da iki - üç gün dinlenip, tadını çıkarıp gidebiliyorlar.”

 

İRANLI SARVARİ: “İSTANBUL'A GİTMEK İÇİN VAN'A GELDİM, 2 GÜNDÜR KALIYORUM”
Turizmci ve oyuncu olduğunu söyleyen ve Van'a gelen İran vatandaşı Reza Sarvari de şunları anlattı: “Yaklaşık yedi senedir İstanbul’da yaşıyorum, turizmci ve oyuncuyum. Ben açıkçası Van’a çok gelen biri değilim, bu ikinci gelişim. İlk geldiğimde bundan birkaç sene önceydi. Şimdi ise İstanbul’a uçağım vardı, buradan gitmek istedim, geldim gördüm çok şaşırdım ve süremi uzattım, burada iki gündür konaklıyoruz. Biraz gezdik, inanılmaz derecede güzel. Van inanılmaz derecede değişmiş, büyük bir şehre dönmüş.” 

 

“MARKALAR VE YAKINLIK CEZBEDİYOR”
Van'da bir çok markanın olması ve İran'a yakın olmasının cezbedici özellikler olduğunu anlatan İranlı Sarvari, sözlerini şöyle sürdürdü; “Giyim durumu, yani markaların burada bulunması insanların çoğunlukla alışveriş yapmak için gelmelerine sebep oluyor. Yani kendi arabaları ile geldikleri için ekonomik oluyor, buraya gelip alışverişlerini yapıyor, konaklayıp gidiyorlar. Van halkı olsun, esnafı olsun hepsi de çok iyi insanlar, özellikle konaklandığımız bu otelin ilgi ve alakaları inanılmaz derecede bizi memnun etti. Buraya gelmeden önce tüm oteller doluydu, sağ olsunlar bizi geri çevirmediler, bize oda verdiler, çok iyi ilgilendiler. Böyle devam ettiği sürece inanıyorum ki bu şehir daha da büyüyebilir, sınır buraya yakın, yaşanan bir takım sıkıntılar oluyor, bunlar hal olursa ve konaklama yerleri yeteri seviyeye ulaşırsa daha da gelişeceğine inanıyorum. İranlılar alışveriş yapmaya çok meraklılar, yaşanan bu yoğunluğun devam edeceğini düşünüyorum. Artık bayram var diye geldiler ya da tatil var diye geldiler diye bir şey yok sürekli gelmeye devam edecekler. Bu böyle tüm yıl boyunca devam edecek diye düşünüyorum. Van’ı gördük, çok memnun kaldık, inşallah daha da gelişen bir şehir olur.”
Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi