Osman Sevinç uyardı; 'Dilenciye para vermeyin'!

Van Büyükşehir Belediyesi (VBB) Zabıta Daire Başkanı Osman Sevinç, para verilerek dilenciliğin daha fazla özendirildiği için dilenen çocukların okula gitmek yerine dilenmeye devam ettiklerini söyledi. Dilenciye verilen 1 TL'nin 3-5 yeni dile

VAN 12.10.2018 10:06:25 0
Osman Sevinç uyardı;
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Suriye’den gelenlerin yanı sıra çevre illerden, hatta batı ilerlinden gelenlerle birlikte Van’daki dilenci sayısına her gün yenileri ekleniyor. 
Bu durum da hem vatandaşı, hem resmi ve yerel yönetimleri, hem de dilendirildikleri için okula gidemeyen çocukları olumsuz yönde etkiliyor. 

 

BELEDİYENİN ÖNLEMLERİ

Dilenciliğin yaygınlaşması ile birlikte vatandaşlardan gelen yakınmalar üzerine en fazla mesai yapmak zorunda olanlar ise belediye zabıtaları ve emniyetin ilgili birimi.
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Osman Sevinç, sokaktaki dilencilerle ilgili yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı:
“Bu konuyla ilgili göreve geldiğimiz sıralarda maalesef ilimizde her sokak başına, neredeyse her işletme başına bir dilenci düşüyordu. Bunların çoğu Suriye’deki savaştan sonra ülkemize gelen dilenciler. Dilenciliği meslek edinmişler. Bunlarla ilgili esnafımız, vatandaşımız rahatlasın diye gerçekten üzerine düştük. Bizim toplamda 16 kişilik gece ve gündüz çalışan bir dilenci ekibimiz var. Bizim yaptığımız uygulama, kanun çerçevesindeki uygulamadır. Kanun diyor ki ‘bunları topla’, biz de bunları topluyoruz, üst aramalarını yapıp, üzerlerinde çıkan parayı tutanakla emniyetin ilgili birimine aktarıyoruz.”

 

“VATANDAŞ PARA VERMESİN!”

Zabıta önleminin ve müeyyidenin tek başına çözüm olmadığını ifade eden Sevinç, vatandaşa, dilencilere para vermeme çağrısında bulundu.
Dilenciliği engelleyecek olanın aslında vatandaşlar olduğunu ve bu konuda bir bilinçlendirme çalışmasının da olması gerektiğini anlatan Sevinç, şunları söyledi:
“Şimdi emniyete teslim ettiğimiz bu gibi kimselere 120 TL gibi bir ceza uygulanıyor. Bu çözüm müdür, değil! O da yakalanırsa, her sokak başına bir zabıta dikme şansımız yok çünkü. O kadar personelimiz yok. Yıllardır personel alınmamıştı, biz bunun için görüşmeler yaptık, personel sayımızı artırdık. Van’da 30 yıldı zabıta kadrosuna memur alınmamıştı. 657’de ‘devlet memuru işi devlet eliyle yapılır’ diyor. Geçmişte taşeron aldılar çıkardılar ama bu işin hakkı memur eliyle yapmak. Memurlarımız da kısa bir süre sonra gelecek ve biz dilenci ekibimizi 4’te çıkaracağız, 2 gündüz, 2 gece. Bununla ilgili çalışmalar yaptık ama bu konuda en önemli olan vatandaşı bilinçlendirmek. Mesela bir ışıkta duran, trafiği tehlikeye sokan birisi ihtiyaç sahibi olamaz, zaten yetkili kurumlar yardıma muhtaç ailelere yardımcı oluyorlar. Işıkta dilenenlere vereceğiniz 1 TL sizin karşınıza 3 ya da 5 yeni dilenci çıkaracak, bundan dolayı önemli olan vatandaşın bunlara müsamaha etmemesi. Çünkü Van’da 50'den fazla trafik ışık noktası var ve bizim hepsine memur dikme şansımız yok. Toplum şunu bilecek, ‘ben buna para verirsem bu bir daha gelecek!’ Aynı şey çocuk istismarında da geçerli… Bakıyorsunuz çocuk mendil satıyor, acıyorsun, ona 1 lira veriyorsun ve çocuk sokakta 1 lirayı görüyor. 10-20 ve hatta 100 TL’yi görüyor. Bu çocuğun ileriki hayatında eğitimle de alakası olmuyor, diyor ki ‘para sokakta’! Ondan sonra sokakta ki bütün kötü alışkanlıkları alıyor. Biz kendi elimizle kendi çocuklarımızı öteliyoruz. Yani asıl çözüm zabıta ve polisin dışında vatandaşın bunlara para ve bağışta bulunmamasıdır.”

 

NERELERDEN GELİYORLAR?

Van’da da dilencilik yapanların olduğunu ancak çoğu dilencinin dışarıdan geldiğini anlatan Sevinç, bu konuda da şu bilgileri verdi:
“Tabi yerli dilencilerimiz de var. Ama Aksaray, Konya, Şanlıurfa illerinden gelen ve kendilerine Suriyeli süsü verip dilenenler çoğunlukta. Yazın Adana çok sıcak olduğu için Adanalı dilenci yoğunluğu yaşıyoruz. Bunlar dönemsel Türkiye’de şebekeleşmişler, geziyorlar. Bunların parasal kaynakları kesildiği zaman farklı yerlere giderler. Eskiden ilimizde çok vardı, fakat biz işi sıkı tuttuktan sonra farklı illere gittiler. Biz göreve ilk geldiğimizde 1000’e yakın dilenci vardı, şuan itibari ile 200 kişiye yakın dilenci vardır.”

 

“MERHAMET, DİLENCİ ÜRETİR” 

Van halkının dilenciye karşı çok merhametli davrandığını ve bunun da dilenciler için Van’ı bir gelir kapısı durumuna getirdiğini ifade eden Sevinç, şöyle dedi:
“Özellikle bu konuda Van halkı çok merhametli, yani memleketimiz dilenciler için çok güzel bir gelir kapısı. Bununla ilgili üniversitede sosyolog bir hocamızın dilencilikle ilgili ciddi araştırmaları var. Biz de kendisiyle görüştük, dünya ölçeğinde ve Türkiye’de dilencilik olarak yıllık çok ciddi bir meblağ da var bu sektörde. Van ölçeğinde, bir dilencide, sabah akşam arası 450-500 TL civarında para toplanıyor. Vatandaş dilencilere acıyıp para vermeye devam ettiği sürece bu işin çözümü olmaz. Biz bununla ilgili de üniversitedeki hocalarımıza ve diğer illerde bu işle ilgilenen sosyal çalışmacılarla bir çalıştay da yapmayı düşünüyoruz.” 

 

“DİLENCİ TOPLAMA MERKEZİ” ÖNERİSİ

Hem sorunun nihai çözümü, hem de aileleri tarafından dilendirilen çocukların geleceğinin gözetilmesi için bölgede bir “Dilenci Toplama Merkezi” önerisinde bulunan Sevinç, bu konudaki çözümünü şöyle aktardı:
“Dilenciliğin tamamen yok olması için çeşitli adımlar atılabilir. Mesela özellikle bizim ilimiz, Türkiye’nin 19’uncu büyük şehri. Ciddi bir insan potansiyeli var. Bununla ilgili Muş, Bitlis, Bingöl ve Hakkâri’yi de içine alacak şekilde burada bir dilenci kampının oluşturulması lazım. Dilencilik müeyyidelerinin biraz daha farklı olması lazım, bu da kanunlarla olur. Dilencilik insanları sömürme, insanların duyguları ile oynama durumudur. Yani asıl yardıma gidecek olan paraları yanlış yere yönlendirme durumudur. Bu anamda özellikle bir Dilenci Toplama Merkezi’nin olması lazım. Kişi kendisi dileniyor ama beraberinde dilendirdiği çocuğunun bir geleceği var, bir yaşam hakkı var, eğitim görme hakkı var, doktor, mühendis veya istediği herhangi bir alanda meslek sahibi olma hakkı var. Yani bir taraftan da biz yaptığımız bağışlarla onların geleceğini ellerinden alıyoruz. İşin diğer tarafından bakıldığı zaman, biz yaptığımız bu bağışlarla toplumda dışlanan bir meslek tercih etmelerine ve bundan haksız kazanç elde etmelerini sağlıyoruz.”
Özel Haber: M. Selim KURT
Osman Sevinç uyardı; 'Dilenciye para vermeyin'!

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi
buca bayan escort