ÖNEMLİ ÜÇ KONUYA DEĞİNDİ!

ABDULHALİM ALMALI YAZDI

VAN 3.08.2014 22:17:50 0
ÖNEMLİ ÜÇ KONUYA DEĞİNDİ!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 MECBURİYET CADDESİ

Bundan böyle Allah nasip ederse,  vansiyaseti.com da haftada bir gün özellikle yerelde haftanın gündemini değerlendireceğim. Bu gün ilk olarak ilimizin tek caddesi olan mecburiyet(cumhuriyet) caddesinden biraz bahsedeceğim.

Türkiye'deki 30 büyükşehirden biriside ilimizdir, ilimizdir ancak neredeyse tamamına yakın gezdiğim büyükşehirlerin birden çok caddeleri var. Mardin gibi tarihi bir ilimizin eski yerleşkesinde tek girişli ve tek çıkışlı olan mecburiyet caddesine alternatif caddeler oluşturulmuş.

Dolayısıyla ekonomik, siyasi, kültürel, eylemsel bütün yönler bu caddeler de paylaştırılmakta yoğunluk yaşanmamaktadır, Van'da ise tam aksi!..

Mecburiyet caddemiz ekonomik sosyal ve siyasal tüm alanlardaki yükünü taşıyor…

Yetmedi özellikle seçim dönemlerinde yakıp yıkmalarla derin yara almaktadır!..

Esnaf dert küpü, vatandaş tedirgin, kim haklı kim haksız kimse bilmiyor!!!

Bir taraf biz haklıyız göstericiler, diğer taraftan biz haklıyız diyen polis, olan Van'a mecburiyet caddemize burada bulunan esnaflara ve halka oluyor.

Mecburiyet caddemiz artık kendisine yüklenilenleri, kendisine reva görülenleri kaldırmıyor. Aşına, işine, patronuna, hükümete, polise kızan gürra soluğu burada alıyor. İmaj sorunu yaşıyoruz, oysa imaj deyip geçmememiz lazım!.

Estirilen hava oluşturulan ortam imaj yönünden bütün şehre fatura ediliyor. Burada kaybeden göstericiler olmadığı gibi orantısız olarak gaz kullanan poliste değildir, kaybeden mecburiyet caddesi bu cadde üzerinde ticaret yapmaya çalışan esnaflarımızıdır. İmaj demiştim!...

İMAJİNASYON

Sevgili dostlar, şimdi susma zamanı değil...

Şimdi konuşma, haykırma hatta “Büyük Türkiye” ve bu yolu açan siyasal iradenin yanında kükreme zamanı...

İlimizin imajını bozmak isteyenlere fırsat verilmemesinin farkında olunmasının zamanı, siyasal, kültürel, ideolojik, ekonomik temsiliyeti bulunan tüm STK'lar devreye girmeli. İl yöneticileri sessiz kalmamalı!...

Tarih, korkakları, susanları, masa altında saklananları, dilini yutanları affetmeyecek...

Çözüm diyor, özgürlük diyor, değişim diyor gelişme diyorsak korkaklığı korkuyu kırarak sağlamalıyız...  

Tarih, konuşanları, tarafını belli edenleri, kendini bu yolda ortaya koyanları yazacak...

Bilindiği üzere, imajinasyonun en büyük özelliği gerçek görselliğin ötesinde algısal olarak o an var olmayan bir projeyi varmış gibi zihinde resmetmektir.

Bunu sağlayanlar çoğu zaman ne yaptıklarının veya yaptıklarının bu kenti nereye götürdüğünün nelere mal olduğunun farkında bile olmazlar.

Böylesi tavırlarla bilinçli veya bilinçsiz oluşturulmak istenen imaj bir nevi gözü açık kontrollü rüya görmek misali gerçek görsel objelerin yanında gerçek olmayan canlı veya cansızlığın zihinde oluşmasıdır.

Aşmamız lazım böylesi korkuları, aşmamız lazım hatta yıkmamız lazım inatla bizi bizden uzaklaştıracak her türlü oluşumu. Bu devletin kolluk güçleri de olabilir, siyasileri de olabilir veya ideolojik saplantılarla siyaset yapanlarda olabilir fark etmez yeter ki ortak payda olan özgürlüklerde karar kılalım.

ORGANİZASYON

Toplumsal olaylar ve hareketlenmelerde çoğu zaman hareketlenmelere yönlendirmelere öncülük edenler istedikleri sonuca ulaşamayabilirler. Kar ederiz derken zarar edebilirler, taraftar toplama yerine kaybetmeyle karşı karşıya kalabilirler. Tıpkı temelin amaca ulaşmada kullandığı yöntem gibi kendilerini kapı dışında da bulabilirler.

Temel, arkadaşıyla yolda giderken elindeki çakısıyla parmağını kesti.

Biraz ötede sağlık ocağı vardı. Temel: Ben şurada pansuman yaptırayım, der. İçeri girince karşısında iki kapı!.

Birinde -Hastalıklar-, ötekinde-Yaralar- yazılı.

Temel, Yaralar- kapısından girer.

Yine önünde iki kapı vardı. Birinde -Et-, ötekinde -Kemik.

Temel, Et- kapısından girer.

Yine iki kapı çıkar karşısına. Birinde -Önemli-, ötekinde -Önemsiz- yazılı tabelaları görür.

Temel, bu seferde önemsiz- kapısından girince kendini sokakta bulur.

Temeli dışarıda bekleyen arkadaşı sordu: Nasıl iyi baktılar mı?

Hayır; ama organizasyon müthiş!.

İşte mecburiyet caddesindeki tüm organize işler tıpkı Temel'in karşısına çıkan tüm levhaları yanlış değerlendirmesinden dolayı geldiği yöne götürmüşse oluşturulmak istenen imajinasyon yapılan organizasyonlar korkarım ilimize imaj yönünden bir takım çevrelerin istediği arzuladığı seviyeye getirsin…..