On Binler Barıştı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedef

VAN 17.12.2018 20:02:53 0
On Binler Barıştı!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedefiyle hayata geçen İmar Barışı'na ilgi sürmeye devam ediyor.

Türkiye genelinde 8 milyon 900 bin vatandaşın imar barışına başvuruda bulundu. 7 milyar 511 milyon lira gelirin söz konusu olduğu başvurularda Van’dan 10 bin 992 kişi başvuruda bulundu, 28 milyon lira ödeme yapıldı. Müracaatlar 31 Aralık’ta sona erecek. 2011’de deprem yaşayan ve yeniden inşa edilen Van’da birçok bina yapı kayıt belgesi olmadan inşa edildi. Vanlılar için bir fırsat niteliği taşıyan İmar Barışına 10 binler başvuru yaptı. Başvuru ve imar barışıyla ilgili gazetemize konuşan Van Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı kentte 10 bin 992 kişi başvuru yaptığını belirterek, bu başvurulara göre ödeme tutarının 28 milyon lira olduğunu ifade etti. Söz konusu imar barışı 31 Aralık 2017'ye kadar yapılan yapıları kapsıyor.


 

31 ARALIK SON

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde 8 milyon 900 bin vatandaşın imar barışına başvurduğu bilgisini verdi. 7 milyar 511 milyon lira gelirin söz konusu olduğunu bildiren Bakan Kurum, müracaatların Aralık sonu itibariyle biteceğini hatırlattı.

Kurum, “Bilindiği gibi imar barışı 31 Aralık 2017 tarihine kadar yapılan yapıları içeriyor. Valileri, belediye başkanlıklarını bu konuda uyarıyoruz; “31 Aralık 2017’den sonra yapılmış yapıları kayda almayın’ diye. Konuyu bakanlık denetim birimleri sıkı takip ediyor. Biz imar barışından 14 milyon vatandaşın yararlanmasını bekliyorduk. Şu ana kadar 9 milyona yaklaştı, müracaatlar Aralık sonuna kadar devam edecek. 10 milyon seviyelerine gelecek ve aşacaktır diye düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.


 

KURUM: 10 MİLYONU AŞACAK

İmar barışının bu yıl yapılan yapıları kapsamadığına dikkati çeken Kurum, "İmar barışı 31 Aralık 2017 tarihine kadar yapılmış yapıları içeriyor. Bu noktada belediye başkanlarımızı, valilerimizi uyarıyoruz, bu tarihten sonra yapılan yapıların hiçbir şekilde kayda alınmaması ve imar barışına dahil edilmemesi noktasında takipçi oluyoruz, buna ilişkin bakanlık denetim birimlerimiz de sahada gerekli incelemeleri yapıyor" ifadeleri kullandı.

ATLI: 10 BİN KİŞİ BAŞVURDU

İmar Barışıyla ilgili gazetemize konuşan Van Çevre Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı da şunları söyledi: “İmar barışı ile 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış ve yapı kayıt belgesi olmayan yapılara yapı kayıt belgesi verilerek kat mülkiyetine geçiş hakkı kazandırıyor. van da başladığı günden beri 10 bin 992 kişinin başvurduğu imar barışında alınan ödeme tutarı ise 28 milyon lira.”


 

“YILLARDIR SÜREN SORUN ÇÖZÜLDÜ”

Van Emlakçılar Odası Başkanı Orhan Özdek konuya ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada, imar barışının ülke ekonomisine çok büyük faydası olduğunu söyledi. Sadece konutun değil ticari gayrimenkullerin de işin içinde olduğunu dile getiren Özdek, şunları kaydetti: “Ruhsatı alınamadığı için kiraya verilemeyen, satışa çıkacak ama bekleyen yerler de var. Aynı şekilde sırf kredi alınamadığı için satılamayan gayrimenkuller bu sayede satışa çıktı, satışa çıkıyor. Bu çok yönlü bir şey. Yıllardır süren bu sorun çözüldü. İnsanlar, oturma izni olmayan gayrimenkulü alamıyor, yatırım yapamıyordu. Yatırım yapılabilir, kredi alınabilir durum oluştu. Dolayısıyla imar affı piyasada canlılık doğurdu.”

ÖZDEK: BİR FIRSATTIR

Özdek, imar barışıyla ciddi bir sirkülasyon başladığını ifade ederek, “Yerelde ve ulusalda İmar Barışının mülk sahiplerine çok faydalı olabileceğini düşünüyorum. İmar barışının şuan da ülkemizde kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alınması gibi bir durum söz konusudur. Çok faydalı bir proje olduğunu ve insanların faydalanacağını düşünüyorum.  İmar Barışına baktığımız zaman ülkemizde şu an yüzde 35’lere kadar geçmişten kalan ruhsatsız yapı olduğunu görmekteyiz. Bu imar sorunlarının ortadan kardırılması, binalarımızın ruhsatlandırılması oturma iznine haiz olması ve resmi olması için imar barışı şarttı. Yapılar yasallaşıp legalleşiyor imar barışı ülkemiz için fırsattır. Uzun yıllardır insanlarımız tarafından beklenilen bir şeydi. Bizler bu sorunların derinini yaşıyoruz. İnsanlar bize taşınmazlarını getiriyor. Bizde satmaya çalışıyoruz fakat bakıyoruz oturma izni yok. İmar barışı ile bu sorunu ortadan kaldırabiliriz. İnsanları teşvik ediyoruz yararlanın sonuna kadar destekliyoruz.” İfadelerini kullandı.  

Kaynak: Yeni Doğu Gazetesi