ÖLMEDEN ÖNCE ÖLÜNÜZ

Sebahattin Çil

VAN 16.05.2018 11:01:47 0
ÖLMEDEN ÖNCE ÖLÜNÜZ
Tarih: 01.01.0001 00:00
  ÖLMEDEN ÖNCE ÖLÜNÜZ 

             O kadar  çok telaşımız var ki hayattan yana; şunu yapacağım şunu bitirmem lazım, şu projeleri hayata geçirmem lazım, başkan olacağım, bakan olacağım,milletvekili olacağım, danışman olacağım, müdür olacağım……, , oğlanın kızın problemleri derken hayat çok hızlı bir şekilde gözümüzün önünde akıp gidiyor.  Her gün bir yanımız, bir tarafımız , bir yakınımız ölüyor ve buna şahidiz. Bazen yükseklere, tepelere çıkmak lazım, tefekküre dalmak lazım hayatımızı yeniden gözden geçirmemiz lazım. Şöyle durup uzaktan hayatımıza bir bakmamız gerek bazen. 

              Sevdiğim bir Kızılderili hikâyesinde; Kızılderili ve beyaz adam ata biner ve dörtnala giderler, derken Kızılderili bir anda durur. Attan aşağı iner ve oturur.  Beyaz adam şaşırır ve sorar, 'neden durdunuz ve niçin bekliyoruz?'. Kızılderili yanıt verir, 'çok hızlı gittik, ruhlarımız geride kaldı'.  Evet, gerçekten çok hızlı yaşıyor, çok şey yapmaya çalışıyoruz bazen “ruhumuz” geride kalıyor. Bazen haddimi aştığımın farkına dahi varıyorum. İşte bu anlarda oturup ihlal ettiğim sınırlara geri dönmek gerekli diye düşünüyorum. 

               Hadis olduğu söylenen (biz öyle kabul edelim, çünkü içerik doğru) meşhur bir sözdür. " Ölmeden önce ölünüz sözü." Peki ne demektir ölmeden önce ölmek. Resul a.s bu sözüyle (söylemişse)acaba günümüz mutasavvıflarının anladığı şekliyle dünyadan el etek çekerek inzivaya çekilmeyi mi kastetmiş.Kesinlikle hayır. Çünkü onun tasavvurunu ve hayat görüşünü oluşturan kuran; ona şu talimatı verir. 

 وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ 

               Nihayet, ölüm gelip seni buluncaya dek Rabbine kulluğu (sürdür)!(1) 

                 Ölmeden önce ölmek demek; 

                 Bir bilinçlilik halidir. Uyanık ve aktif olma halidir. Yapıp ettiklerimizin sorumluluğunu yüklenmek demektir. 

                   “ De ki: "Bakın, şu kendisinden kaçtığınız ölüm var ya, işte o sizi mutlaka yakalayacaktır. Ardından idraki aşan ve idrak edilebilen tüm hakikatleri bilene döndürüleceksiniz: ve size yapıp ettikleriniz bir bir haber verilecek. (2) 

                 “ Kimsenin kimseye hiç bir fayda sağlamayacağı, kimseden kurtuluş bedeli kabul edilmeyeceği, şefaatin hiç bir yarar vermeyeceği ve hiç kimsenin yardım görmeyeceği günün bilincinde olun!.”(3)       

                Ölmeden önce ölmek demek; 

                Ölüm gelip çatmadan önce ölmek, hayatınla yüzleşmek demektir. Karanlık ve çirkin yerlerini ölümün aydınlatıcı gücüyle göz önüne serip temizlemek demektir. İnsanların hakkını hukukunu gasp etmişsen , gasp ettiğin hakları sahiplerine iade etmek demek. Tövbe etmek ve rabbe dönmek demektir. Bir hayat bilincidir. 

“Yine onlar, utanç verici bir iş yaptıkları ya da kendi kendilerine bir kötülük ettikleri zaman, Allah'ı hatırlayıp hemen günahları için istiğfar ederler; zira Allah'tan başka günahları kim bağışlayabilir ki? Üstelik onlar, yaptıkları kötülük üzerinde bile bile ısrar da etmezler.”(4) 

                  Ölmeden önce ölmek demek ; 

                  Kırdığın, incittiğin bir kalbi tamir etmek, açtığın bir yara varsa merhem olmak demek. Kırgınlıklara son verebilmek demek. İnsanlarla doğru iletişim becerisi kurmak demek ve  affetmeyi bilmek demektir.  Çünkü ; İnsanları affetmemek, aslında kendi içinde onlarla kavgalı olmak demektir. Hesabı ahirete ertelemek ise bağışlama iyiliğinden faydalanmamak demektir.  İşte ölmeden önce ölmek demek bu bilince erişmek demektir. 

                “Onlar ki bollukta da darlıkta da infak ederler; öfkelerini kontrol altında tutarlar ve insanların hatalarını bağışlarlar; zira Allah iyilik edenleri sever.”(5) 

                  Ölmeden önce ölmek demek ; 

                   Kardeşinin Gıybetini yaptınsa  ve bu yüzden onu mağdur ettinse,  özür dileyerek  onun mağduriyetini gidermek demek. Çünkü o gün çok daha zor işlerin olabilir. Bu bilinçle ahirette yüzüne bakamayacağın kişiler bırakma. 

“o gün kişi kardeşinden kaçacak; annesinden ve babasından; hanımından ve çocuklarından.. ”(6)                   

                   Ölmeden önce ölmek demek ; 

                   Ölümden sonra lazım olmayacak şeyleri terk etmek demek. Malından infak etmek, ihtiyacı olana vermek demek. 

“Sizden birine ölüm gelip de, "Rabbim! Bana bir miktar daha süre tanısaydın da ben de hayır hasenat yapıp iyilerden olsaydım!" diyeceği (o gün) gelip çatmadan önce, size rızık olarak verdiklerimizden bir kısmını infak edin!.”(7) 

                   Ölmeden önce ölmek demek ; 

                   Tüm bildiklerinin öğrendiklerinin, entelektüel faaliyetlerinin eğer salihata yönelik değilse hiçbir anlamının olmayacağının idraki demek, 

                    Ölmeden önce ölmek demek ; 

                    Makamın mevkiin,başkanlığın, bakanlığın,” dini liderliğin” ve hocalığın; adına ne dersen de , bunların seni Allah’ın rızasından gayrı yollara sevk etmeme bilincidir. Tevazudur, haşyettir. 

                     Ölmeden önce ölmek demek ; 

                     Tüm bağlarını koparıp özgürleşmektir. Özgürleşmiş iradenle Ölümsüze teslim olabilmek demek. 

                      Ölmeden önce ölmek demek; 

                      Uyuyan kalbin, susan dilin,ağlamayan gözün vahyin diriltici nefesiyle aktive olması demek. 

 Ölmeden önce ölmek demek ;

                      Asıl Seni sen eden değerlerin neler olduğunun sana görünmesi demek. Allahın boyası ile boyanıp sentetik boyaların dökülmesi demek.

                    Ölmeden önce ölmek demek ;

                    Sana emanet edilen her ne ise onu  bozmadan, kırmadan tahrif ve tahrip etmeden sahibine/sahiplerine iade edebilmek demek…

                    Ölmeden önce ölmek demek;

                    Tüm dünyadan elini eteğini çekmek değil, tüm dünyaya karşı sorumluluk bilinciyle sahip çıkıp sorumluluklarını yerine getirmek demek, bu kısa ömrün sana verilmiş bir imkan olarak bilip her anını dolu dolu yaşamak demek.

                 Ölmeden önce ölmek demek ;

                 Bulunduğun halden Allah’ın istediği hale geçmek demek, her an kendini vahyin denetiminde tutmak demek. Kalbin sınırlarında sabırla ve salat ile nöbet tutmak demek, sadıklar arasında şahsiyetinle var olabilmen demek.

                Ölmeden ölmek demek;

               Hakikat olan ölümü bir an dahi aklımızdan çıkarmadan, hayatın bir yüzünün de ölüm olduğu bilinciyle  davranışlarımızı kontrol etme melekesi kazanmak demek.

                 Ölmeden önce ölmek demek;

                 Hayatı fark etmek ve duyarlı olmak demek.

               “Ey bunca ilahi ikaza kayıtsız kalan ve aymazlık içinde yaşamaktan gayet memnun ve mutlu olan insan!Artık yürekten boyun eğmek ve böylece ilahi rızaya ermek üzere rabbine yönel.Böylece sen de katıl hayırlı kullarımın arasında ve onlarla birlikte gir cennetime

 

                                 Son söz; Ölmeden önce ölünüz..

1-      15/ Hicr 99

2-      62/Cuma /8)

3-      2/Bakara 123

4-      (3/Âl-i İmran, 135)

5-      3/Aliimran-134

6-      80/Abese 34,36

7-      63/münafikun 10 (Yukarıdaki mealler Mustafa İslamoğlu mealinden)

8-      89/ Fecr, 27-30 M.Öztük anlam merkezli meali.