Okul ziyaretlerinde PISA konusunda bilgiler verildi

Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Van Ölçme ve Değerlendirme Merkezi personelleri, PISA “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” kapsamında Van’daki okulları ziyaret edilerek, PISA hakkında bilgiler verildi.

VAN 19.03.2018 15:09:37 0
Okul ziyaretlerinde PISA konusunda bilgiler verildi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma çalışması olan PISA 2018, Van’da da etkin bir şekilde yürütülüyor.

   Van Ölçme ve Değerlendirme Merkezi personelleri, PISA 2018 nihai uygulaması örnekleminde yer alan okullarda, bilgisayar tabanlı değerlendirmelerin Nisan ayı içerisinde yapılacağını belirterek, çalışma kapsamında teknik hazırlıkları incelemek için okulları ziyaret ettiklerini belirttiler.

   Çalışma çerçevesinde Başkale Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Erciş Şehit İdris Meydan Çok Programlı Anadolu Lisesi, Erciş Selvihan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, İpekyolu  Özel Doğa Anadolu Lisesi ve Tuşba Kalecik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde PISA konulu ziyaretler yapıldı ve PISA farkındalığı hakkında bilgi verildi.

   Ayrıca katılımcı öğretmenlerle PISA’nın önemi ve okulda yapılan ve yapılabilecek etkinlikler hakkında fikir alış-verişinde bulunuldu. PISA uygulamasının yapılacağı bilgisayar laboratuvarı ve teknik hazırlıklar yerinde incelendi. Öğrencilerin motivasyonlarının yüksek olması, öğretmen ve okul idarecilerinin hassasiyeti, sınava yönelik olumlu tutumları ile ilimiz okullarının sınavda başarılı olacakları izlenimlerini ekip olarak fark ettiklerini belirten personeller, okullara PISA sınavında başarılar diledi.

 

   PISA nedir?

   Açılımı “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” olan PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırmadır.

   PISA’nın temel amacı, öğrencilerin okulda öğrendikleri bilgi ve becerileri günlük yaşamda kullanma becerisini ölçmektir. Ayrıca gençlerimizi daha iyi tanımak; onların öğrenme isteklerini, derslerdeki performanslarını ve öğrenme ortamları ile ilgili tercihlerini daha açık bir biçimde ortaya koymaktır.

   PISA’da zorunlu eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin; Matematik okuryazarlığı, Fen Bilimleri okuryazarlığı ve Okuma Becerileri konu alanlarının dışında, öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili veriler toplanmaktadır.

   PISA araştırmasında kullanılan “okuryazarlık” kavramı, öğrencinin bilgi ve potansiyelini geliştirip, topluma daha etkili bir şekilde katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlamak için yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirmesi olarak tanımlanmaktadır.Bölge Gazetesi Haber Merkezi