Okul telaşı başlıyor!

Eğitim-öğretim yılı 17 Eylül 2018 tarihinde start alacak. Okulların açılacağı güne sayılı günler kala, velileri ve öğrencileri şimdiden telaş sardı.

VAN 3.09.2018 09:53:04 0
Okul telaşı başlıyor!
Tarih: 01.01.0001 00:00
  türk porno

Kırtasiye malzemelerinde yaşanan fiyat artışları nedeniyle vatandaşlar uygun fiyatlarla alışveriş yapmanın yollarını ararken, kırtasiyeciler ise, ellerinde eski fiyattan sattıkları malzemelerinin de olduğunu, ancak yeni satışa sunacakları malzemelerin yüzde 20 ile 60 arasında değişen oranlarla zamlı olacağını söylüyor. Satış konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten kırtasiyeciler, bazı işyerlerinin kırtasiyeler gibi davranmasını da eleştiriyor.
Ülke genelinde olduğu gibi Van’da da ilköğretim düzeyindeki okullarda eğitim öğretim yılı 17 Eylül 2018 tarihinde start alacak.
Okulların açılmasına iki hafta daha kaldığı için henüz kırtasiye malzemesi ve diğer okul ihtiyaçları için alışveriş başlamadı, ancak velilerde bu konuda belli bir arayış da var. Kırtasiye dükkânlarına girip çıkan kimi vatandaşlar malzemelerin bu yılki fiyatlarını öğrenmeye çalışırken, kimi vatandaşlar da fiyatları değişmeyen eski malzemeleri satın alıyor. 

YENİ FİYATLAR ZAMLI
Bu yıl Van’daki kırtasiyecilerde okul malzemelerinin geçen yıla oranla yüzde 20-60 arasında değişen oranlarla zamlandığı öğrenildi.
Daha önce 40 TL olan bir okul çantası şu anda 60 TL. Kaliteli uçlu kalemin yeni fiyatı 20 TL. 100 sayfalık bir defter 10 TL. Kalemlerde genel olarak yüzde 60, çantalarda ise yüzde 30-35 gibi bir zam yapıldığı belirtildi.
Henüz satışa sunulmayan okul formalarında da yaklaşık yüzde 30-40 oranlarında zam olacağı tahmin ediliyor. 
Geçen yıl ilköğretim birinci sınıfa giden bir öğrenci formasının 75 TL olduğu öğrenildi. 

SATIŞLAR HENÜZ BAŞLAMADI
Okulların 17 Eylül’de açılacağına dikkat çeken kırtasiyeciler, vatandaşların Kurban bayramı harcamaları nedeniyle nakit sıkıntısı yaşadıkları için henüz okul hazırlıklarına başlamadığını, okulların açılmasına birkaç gün kala satışların yoğunlaşacağını söylüyor. 

“MARKET KIRTASİYEYE DÖNERSE…”
Gazetemize konuşan Kent Kırtasiye sahibi Haluk Bekiroğlu, eğitim-öğretim dönemlerinde bazı marketlerin ve dükkânların da kırtasiye gibi satış yaptığından yakındı.
Kırtasiyeler olarak bu nedenle sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Bekiroğlu, şunları söyledi:
“Okul kitaplarının devlet tarafından ücretsiz verilmesiyle kırtasiyeler için başlayan bir sıkıntı ve ardından ucuzluk marketlerinin açılması, marketlerde kırtasiye malzemelerinin satılması kırtasiyeciyi ciddi bir şekilde etkiledi. Kırtasiyeciler kaliteli ürün konusunda çok dikkatli davranıyor, çünkü birebir muhatabız, sattığımız ürünler çocukların kullandığı ürünler, onun için mutlaka sağlıklı ve marka olması lazım. Kırtasiyeci merdiven altı üretimlerin olmadığı ürünleri satıyor, bu anlamda hazırlıklarımızı birkaç ay öncesinden yaptık, siparişlerimizi fuarlar döneminde veriyoruz, sonra sezona doğru bu ürünler gelmeye başlıyor ve bunları fiyatlandırıp raflarımıza diziyoruz.”

“FİYATLAR ARTTI”
Kırtasiyeciler olarak bu yıl farklı bir sorun daha yaşadıklarını belirten Bekiroğlu, “Şuan tüm sezon hazırlıklarımızı yaptık ama bu sene başka bir sorunumuz var, yaşadığımız son ekonomik dalgalanmalar doğal olarak herkesi olduğu gibi bizi de etkiledi. Şimdi sattığımız fiyata aldığımız ürünler var veya sattığımızın daha üstünde fiyatlar söz konusu, hatta kâğıt ve klasör gibi bazı ürünlerde neredeyse günlük fiyatlar alıyoruz. Çünkü döviz kuru bütün sektörü etkiliyor, o anlamda okullar açıldığı zaman bazı sıkıntıları yaşayacağımızı düşünüyorum.” diye konuştu. 

“VELİ OKULUN AÇILMASINI BEKLER”
Okul malzemesi satışının henüz tam olarak başlamadığını, tek-tük satışların olduğunu ifade eden Bekiroğlu, şunları söyledi:
“İşlerimizin artması okulların açılmasına bağlıdır, satışlarımız tek-tük başladı ama bizde veli okulların açılmasını bekler. Öğretmen liste versin ona göre alayım der, birde aybaşını bekleyecek. Doğal olarak bir bayramdan çıktık, bütün masraflar bayramda yapıldı, bizi etkileyen işlerden biri de budur. Örneğin bu birkaç senedir hep bayrama denk geliyoruz, bayrama rastladığı için turizm sektörüne destek olsun diye okulların açılması erteleniyor.  Bunların dışında İran’dan gelen konuklarımız özellikle çanta ve kırtasiye ürünlerimizi tercih ederler. Geçmiş yıllarda daha çoktu, geçen sene Türkiye genelinde yaşanan sıkıntıları biz daha rahat atlattık Van esnafı olarak. Bunda İranlıların katkısı büyüktü.” 

“EĞİTİMDE TASARRUF OLMAZ”
Velilerin ucuz ve kalitesiz malzeme tercih etmemesi gerektiğini de belirten Bekiroğlu, şöyle dedi:
“11 ay boyunca rafında kırtasiyeyle ilgili herhangi bir ürün bulundurmayan esnaf bir bakıyorsunuz dükkânının önüne okul malzemesi bırakmış satıyor, bu anlamda denetimlerin yapılmasını istiyoruz. Bu bir bakkal da olabiliyor veya küçük konfeksiyon, tuhafiyeci, gıda malzeme satıcısı, seyyar satıcı gibi birçok satıcı çıkıyor. Kırtasiyeci kaliteli ürün satışı yapar ama mesleği kırtasiyecilik olmayanların sadece kısa süreliğine bu işi yapanların bulundurduğu ürünlerin hem kanserojen riski vardır, hem de kalitesiz üründür. Bir atasözünde denildiği gibi ‘pahalıdır vardır bir hikmeti, ucuzdur vardır bir illeti’. Kısacası eğitimde tasarruf olmaz, eğitimde tasarruf size çok pahalıya döner…”

Özel Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: