Okay, “Kürt halkı idamla tehdit edilmektedir”

HDP ve DBP Van İl Örgütlerinin öncülüğünde İki Nisan Kavşağı’nda bir araya gelen partililer İran'daki Kürt siyasi tutsaklara yönelik uzun süredir devam eden idamları protesto etmek için bir yürüyüş düzenledi.

VAN 20.12.2014 10:03:17 0
Okay, “Kürt halkı idamla tehdit edilmektedir”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütleri öncülüğünde İki Nisan Kavşağı’nda bir araya gelen partililer İran rejiminin Doğu Kürdistan'da PAJK'lı siyasi tutsaklara karşı başlattığı idam cezalarını protesto etmek amacıyla eski Vali Konağı kavşağına kadar yürüyüş düzenleyerek basın açıklaması yaptı. Yürüyüşe HDP Van İl Başkanı Harun Okay, DBP Van İl Eş Başkan Yardımcısı Fadıl Barıştıran ve HDP İlçe Eş Başkanları katıldı. Eski Vali Konağı Kavşağı’nda yapılan basın açıklamasını okuyan Okay, İran idam devletinin Kürt siyasi tutsaklara verdiği idam cezasını kınamak için alanlarda olduklarını söyledi.

“İDAMLA TEHDİT ETMEKTEDİR”

Kürt halkının idam ile tehdit edildiğini belirten Okay “İran idam devletinin Kürt siyasi tutsaklara verdiği idam cezasını kınamak, Vahşi DAİŞ çetelerine karşı direnişleriyle destan yazan Rojava direniş birliğine destek çıkmak ve Urmiye zindanında gerici molla rejiminin insanlık dışı uygulama ve baskılarına karşı 31 gündür açlık grevinde olan 29 Kürt siyasetçinin eylemini sahiplenmek amacıyla alanlardayız. İran idam devletinin Dehaklardan aldığı zalimane kültürü, bu gerici rejime karşı demokratik onurlu mücadele veren Kürt siyasetçilerini idam etmekte ve Rojhılat’taki Kürt halkını da idamla tehdit etmektedir”dedi.

“TÜM İNSANLIĞIN VİCDANINI YARALAMIŞTIR”

“Devrim silahların patlaması değil, sistemlerin, yasaların patlamasıdır” diyen Okay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“ Osmanlı devletindeki Jurnal kanunu ne ise, Türk devleti ve AKP’nin TMK Kanunu da odur. Geçici Molla Cumhuriyeti Türkiye Cumhuriyetine bu uygulamalarıyla bir mesaj vermektedir. Kürt halkının hiçbir şekilde kabul etmeyeceği bu gerici vahşetin siyasi gerçeklerle uygulanıyor olması sadece Kürt halkını değil, tüm insanlığın vicdanını yaralamıştır. Bugün ölüm kokan zindanlarda direnen Kürt tutsakların milyonları temsil ettiği gündür. Bu direniş milyonlarca yüreğin yek vücut olup alanlara inerek, alanları serhıldana çevirdiği gündür. Wan’ın Urmiye zindanıyla, Urmiye zindanının da Wan ile birleştiği gündür. Urmiye Kobane’dir, Amed’tir, Wan’dır. Rojhılat’ın idamı Bakur’un, Başur’un ve Rojava’nın idamıdır.”
Burada yapılan basın açıklamasının ardından 5 dakikalık bir oturma eylemi yapan kitle sessiz bir şekilde dağıldı.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş