Öğrencilerden ÖSYM'ye tepki

ÖSYM'nin internet üzerindeki tercihlerden 10 TL almaya başlaması öğrencilerin tepkilerine neden oldu.

VAN 26.02.2015 19:07:55 0
Öğrencilerden ÖSYM
Tarih: 01.01.0001 00:00
Önceki gün yayımlanan Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme Ve Yerleştirme (YLSY) ek tercih kılavuzunda yer alan açıklamaya göre, 461 adet kadro için internet üzerinden ek tercih alınacaktır. ÖSYM, tercihte bulunacak adayların bankaya 10 TL yatırmasını istemesi şeklindeki açıklamaya öğrencilerden tepki geldi.

Konuyla ilgili tepkilerini İlke Haber Ajansına (İLKHA) bildiren öğrecilerden Muhammed Arvas; “ÖSYM giderleri neye göre hesaplıyor. 10 TL alacak ama bunun hizmet bedelli nedir. Sonuçta yapılan tercihler internet üzerindendir. Herhangi bir kâğıt masraf söz konusu değil. Bu internet üzerinde hiçbir para ödenmeden şuana kadar yapılan tercihler neden şimdi 10 TL alınmaktadır. Bir de şu şekilde bakarsak, 100 bin kişinin yapacağı bir tercihte ÖSYM'nin elde edeceği gelir 1 milyon TL'dir. Eski parayla bu 1 trilyon demektir. Bu çok yüksek bir paradır” ifadelerini kullandı.

“ÖSYM'nin bu şekilde yapması biz öğrencilerin aklına birçok soru işareti getirdi”

ÖSYM'nin aldığı ücret için herhangi bir açıklama yapmamasına tapki gösteren Arvas; “Bu ücretin alınmasının sebebi hakkından da herhangi bir açıklama yapılmamış. Aslında ÖSYM'nin bu tür ücretleri yavaş yavaş kaldırması yerine bir yandan yeniden ek ücretler getirmesi ve masraf olmadan veyahut hiçbir iş yapmadan para alması akıllarda soru işareti bırakıyor. Yani gerçekten düşünüyoruz, zamanımız teknoloji zamandadır. Her şey internet üzerinden bir tıklama işiyle görülmektedir. Sonuç olarak devletin bunu öğrenciler için ücretsiz hizmet olarak vermesi gerekiyor. Fakat ÖSYM'nin bu şekilde yapması biz öğrencilerin aklına birçok soru işareti getirdi. Doğu bölgelerinde bir ailenin birden çok öğrencisi sınava girecek bu da ayrı bir sıkıntı teşkil ediyor. Ayrıca işsizlik oranının artığı bir dönemde, halkı sömürmekten başka bir şey değildir” şeklinde tepki gösterdi.

“Zaten gereken ücreti sınav için aldılar”

Bir diğer öğrenci Mahmut Tay ise; “ÖSYM'nin yaptığı işlere anlam veremiyorum. Zaten gereken ücreti sınav için aldılar. Birde tercih için para alması ayrı bir durumdur. Biz öğrencileri ve ailelerimizi mağdur etmekten başka bir işe yaramıyor. Tercihleri internet üzerinden yapılıyor ve bunun içinde herhangi bir ücret alması gerekmiyor. ÖSYM kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olma vasfını da kaybetmiştir” tepkisine yer verdi.