Öcalan'dan Kandil ve HDP'ye Görüntülü Mesaj

Öcalan, 21 Mart’ta Kandil ve HDP tabanına önceden kaydedilen bir görüntülü mesajla, “Demokratik siyaset için silahlara veda edin” diyecek. Kandil'in de 15 Nisan'a kadar silah bırakma kararını açıklaması bekleniyor.

VAN 3.03.2015 11:16:34 0
Öcalan
Tarih: 01.01.0001 00:00

Dolmabahçe'de İmralı'nın 'silahları bırakın' çağrısından sonra daha da hız kazanan çözüm sürecinde takvimlendirme çalışmalarının büyük oranda tamamlandığı öğrenildi.

HDP heyeti ile hükümet heyetinin yaptığı görüşme sonrası süreç yeni bir boyuta taşındı. Görüşmede üzerinde uzlaşılan konular kamuoyuna yansıtılırken, görüşme trafiğinin önümüzdeki haftadan itibaren hızlanması bekleniyor.

GÖRÜNTÜLÜ MESAJ SÜRECE HIZ KATACAK

Bundan sonraki süreçte, İzleme Heyeti'nin oluşturulması, hükümetin İmralı'nın koşullarının iyileştirilmesi taleplerini karşılaması ve Öcalan'ın heyetle ilk görüşmesini yeni yerinde yapması planlanıyor.

Ayrıca Öcalan’ın Kandil'e bir bant yayınla görüntülü olarak sesleneceği öğrenildi. Öcalan'ın 'silah bırakın' çağrısına olumlu yanıt veren Kandil ve PKK tabanına 21 Mart’ta önceden hazırlanmış bant kayıttan görüntülü olarak “Demokratik siyaset için silahlara veda edin. Yeni süreçte herkes siyasi mücadele alanlarında yer alsın” mesajını vereceği öğrenildi. Öcalan’ın görüntülü mesaj vermesinin sürece ciddi katkı sağlayacağını düşünen taraflar, bu şekilde sürecin daha hızlı ve sürdürülebilir hale geleceğini kaydediyor. Öcalan'ın HDP kongresine görüntülü katılacağına ilişkin iddiaların ise gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.

KARAR EN GEÇ 15 NİSAN'DA

Öcalan’ın 21 Mart’ta PKK’lıların geri çekilmesi için mesaj vermesinin ardından 15 Nisan’a kadar PKK’nın Türkiye sınırları dışına çekilmesi için uygun koşulların yaratılacağı belirtilirken, PKK’nın Nisan ayının ilk haftasında yapacağı kongreye kadar çözüm süreci takviminin de kaldığı yerden güncellenmesi bekleniyor.

TAKVİMLENDİRME YAPILIYOR

Çözüm süreci takvimlendirme çalışmalarında da sona yaklaşıldı. Ankara-İmralı hattında sürdürülen görüşmelerde takvimlendirme çalışmalarının hızlandırıldığı, hatta yüzde 60’lık bir oranın tamamlandığı kaydedildi.

ÖCALAN'IN YERİ DEĞİŞİYOR

Beş kişilik İzleme Heyeti'nin önümüzdeki 10 gün içinde Öcalan ile İmralı’daki yeni yerinde görüşeceği kaydedildi. Adanın oldukça nemli bir iklime sahip olmasından kaynaklanan bu yer değişim talebi çözüm sürecinin en başından buyana HDP tarafından dile getirilmişti.

SEKRETERYA İÇİN 5 YENİ İSİM

İmralı’da çözüm sürecinin sekretaryasını yürütmek üzere adı geçen beş ismin çok büyük eylemlere karışmış olmaları nedeniyle Ankara’nın bu isimlere itiraz ettiği belirtildi. İtiraz nedeniyle HDP’nin önümüzdeki 10 gün içinde beş yeni isim önerisinde bulunacağı kaydedildi.

İzleme heyeti hazır

5-7 Ekim Kobani eylemleri süreci öncesinde hükümetin ve HDP’nin üzerinde anlaştığı ancak çıkan olaylar sonrasından askıya alınan “İzleme Heyeti” hayata geçirilecek. İzleme heyetinin ilk aşamasında beş kişinin yer alması bekleniyor. Şartlar uygun olması ve sürecin istenilen şekilde devam etmesi halinde bu sayının sekize çıkarılabileceği belirtiliyor. Heyette izleme heyetinde Öztürk Türkdoğan, Kadir İnanır gibi isimlerin de yer alacağı; HDP’nin isim olarak Mithat Sancar’ı da önerdiği ancak Sancar’ın milletvekili adayı olduğu için adının izleme heyetinden çıkarıldığı öğrenildi. Diğer taraftan heyette Abdurrahman Kurt ve Mehmet Emin Ekmen’in yer alması planlanırken bu isimlere sıcak bakılmadığı için yeni iki isimin ekleneceği kaydedildi. 
Çetiner Çetin / Yeni Şafak