Öcalan ne istiyor?

Hükümetten talep ettiği 'müzakere şeması'

VAN 25.10.2014 00:17:40 0
Öcalan ne istiyor?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 HDP'ye göre çözüm sürecinde müzakere aşamasına gelindi. Öcalan bu aşamada izleme komitesi, müzakere heyeti gibi bazı yeni yapıların kurulmasını istiyor. Al Jazeera, Öcalan'ın talep ettiği 'müzakere şeması'nı derledi. 

Yol haritasının tamamlanması ile birlikte PKK’nın İmralı Cezaevindeki lideri Abdullah Öcalan, Kandil ve HDP'ye göre çözüm süreci yeni bir aşamaya geldi. Öcalan,bundan sonraki aşamada sürecin tüm çalışmalarını takip edecek bir Sekreterya, Öcalan'ın başkanlığında bir Müzakere Heyeti ve bağımsız bir İzleme Kurulu oluşturulmasını ve ayrıca toplumsal faaliyetler yürütecek 8 komisyon kurulmasını istiyor. 

Ancak Sekreterya, Müzakere Heyeti ve diğer komisyonlar konusunda devlet ve Öcalan anlaşabilmiş değil. Devlet heyeti ile Abdullah Öcalan ve HDP heyeti arasında bu konudaki görüşmeler devam ediyor.

HDP, Öcalan’ın bu yapıların nasıl oluşturulmasını beklediğini çok ayrıntılı olmasa da kısmen açıkladı, Hükümetten ise farklı açıklamalar geliyor.

Sekretarya tartışması


Son günlerde üzerinde en çok tartışılan başlık, kurulacak ilk yapı olan Sekreterya. Bu konuda, talepler ile Hükümetten atılabilecek adımlar konusunda gelen açıklamalar çok farklı. HDP kanadı, Sekreterya içinde kendi heyetini ve üstleneceği rolü tarif etti. HDP’ye göre heyet 10 kişiden oluşmalı ve içinde heyetteki milletvekilleri Pervin Buldan, Sıtkı Süreyya Önder ve İdris Baluken'in yanısıra Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Hatip Dicle ile kadın hareketinden bir isim de yer almalı. Ayrıca Hükümet de beş kişilik bir heyet görevlendirmeli. 

Ancak gelen açıklamalar, Hükümet’in “Sekreterya” başlığına aynı şekilde bakmadığını gösteriyor. Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Öcalan’ın farklı koşullarda çalışmasını sağlayacak ve sadece aynı cezaevindeki tutukluların yer alacağı bir sistem üzerinde durulduğunu açıkladı. Hatta, milletvekillerinin de bu heyette yer alacağının kesin olmadığını belirtti.

Öcalan’ın talep ettiği yeni yapı içinde en önemli başlık Müzakere Heyeti olacak. Hatta HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan’ın bu heyette KCK’dan bir ismin yer almasını istediğini açıkladı. Ancak Hükümet, bu talep ile ilgili bir açıklama yapmadı. 

İzleme Kurulu


Üçüncü göz diye de adlandırılan ve alınan kararların uygulamasını takip edecek olan İzleme Kurulu'nun nasıl oluşturulacağı konusunda da resmi bir açıklama yok. Ancak 19 Ekim pazar günü Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptıkları toplantıda Akil İnsanlar’ın edindiği izlenim, Kurul’un hem kendi aralarından hem de başka sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katılımıyla oluşturulacağı yönünde. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı bu kurulun sekreteryasını üstlenecek.

Komisyonlar da istiyor

Öcalan’ın bir diğer talebi ise çeşitli toplumsal sorunların çözümüne ilişkin öneriler geliştirecek komisyonlar oluşturulması. Sekiz başlık altında toplanan bu komisyonlar hakkında da henüz Hükümet kanadından gelen bir açıklama yok. Öcalan'ın istediği komisyonlar şöyle: 

Hukuk: Komisyon, yasal ve anayasal çalışmalar yürütecek. İçinde HDP’den isimler ve akademisyenler yer alacak. 
Sosyo-ekonomi: Ekonomik olarak toplumun tüm kesimlerinin gelişmesi ile ilgili çalışmalar yürütecek.

Misak-ı Milli: Öcalan, ülkelerin sınırlarına dokunulmadan Kürtlerin hem kendi aralarında hem de Kürtlerin Ortadoğu’daki diğer halklar ile aralarında birliği sağlamak için bu komisyonun kurulmasını istiyor. 

Kadın Özgürlüğü: Kadınların toplumsal ve siyasal hayata katılımı ile ilgili çalışmalar yürütecek. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda çalışacak.

Ekoloji: Komisyon, toplumu ve doğayı ilgilendiren çalışmalar yapacak, gerektiğinde çevresel olaylarda etkili olacak.
Sivil Toplum: Sivil toplum faaliyetleri yürütülmesinde etkili olacak

Güvenlik: Güvenlik ile ilgili faaliyetleri bu komisyon takip edecek.

Hakikatleri Araştırma ve İzleme: Öcalan’ın çok uzun süredir dile getirdiği bu komisyon son 30 yılda yaşananları araştıracak. Özellikle faili meçhul cinayetler konusunda devletin de bilgi vermesini sağlayacak etkili bir yapı oluşturulması isteniyor.

Gonca Şenay / AL JAZEERA