Nohut hasadı başladı

Van Büyükşehir Belediyesi, alternatif ürün yetiştiriciliği kapsamında bu yıl içerisinde Van'da 5 ilçede, 1200 dönümlük alanda ektiği nohutların hasadına başladı.

VAN 23.07.2016 13:48:19 0
Nohut hasadı başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00

Bu yıl ilk kez Van'da ekilen nohutların hasadı Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya tarafından yapıldı. Eşbaşkanlar halka; ekilen klasik ürünlerin yerine hem verimi hem de ekonomik getirisi iyi olan ürünlere yönelmeleri çağrısı yaptı. 
Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından kentin 5 ilçesine bu sezon ekilen nohutların hasadına başlandı. Büyükşehir Belediyesi'nin 'Nohut Yetiştiriciliği' projesi kapsamında 16 bin kilogram nohut ekimi yaptığı belirtilirken, proje kapsamında bin 200 dekar alana nohut ekimin gerçekleştirildiği kaydedildi. Demostrasyon (deneme) amaçlı VOTAŞ arazisinde bulunan nohutların hasadına dün başlanırken, hasat törenine Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, Ağartı, Güvençli, Pirgarip, Özyurt, Şahgeldi, Bağdaşan mahalle muhtarları, belediye meclis üyeleri, daire başkanları ile çok sayıda kişi katıldı. 
Tarımsal Daire Başkanı Şerif Kayalık yaptığı açıklamada, 2016 yılının Dünya Baklagil Ürünleri Yılı olarak belirlendiğini, hızla artan nüfusun beslenme ihtiyacının karşılanması amacıyla nohut, mercimek ve fasulye gibi bakla ürünlerin ekim alanlarının arttırılması için farkındalık yaratılmaya çalıştıklarını söyledi. Kayalık, "İlimizde de klasik ürün halini almış olan ve atadan kalma usullerle yetiştirilen belli başlı 3-4 ürün olan yonca, korunga, buğday ve arpa yetiştiriciliğinin dışında kalan baklagil ve buğdaygil ürünler ağırlıklı olarak Güneydoğu ve İç Anadolu Bölge illerinden temin edilerek ilimize getirilmektedir. Bu ürünler arasında özellikle nohut ve mercimek oldukça önemli iki ürün olup insan beslenmesinde vazgeçilmezdir. Bu tespitlerden hareketle hem nohutun hem de mercimeğin ilimiz topraklarında yetiştirilebileceğini kanıtlamak ve model oluşturmak adına projelendirme çalışmalarına başlanmıştı" dedi. Demostrasyon alanında 5 dekarlık nohut ekimi için 110 kg tohumluk kullanıldığını ve gerek gübre kullanımı gerekse kimyasal mücadele yapılmaksızın verim aldıklarını aktaran Kayalık, "5 dekarlık alandan yaklaşık 900-1000 kilogram verim beklenmektedir. İlimiz şartlarında nohut yetiştiriciliği mümkündür, verimi istenilen düzeydedir, çiftçilerimizin bu ürünü ekmelerini öneriyoruz" dedi. 
Eşbaşkanlar ise, emeği geçenlere teşekkür ederek, halkın, ekilen klasik ürünlerin yerine hem verimi hem de ekonomik getirisi iyi olan ürünlere yönelmeleri gerektiğini söyledi. 
Konuşmaların ardından Eşbaşkan Çoban, Kaya ve beraberindekiler daha sonra tarlada çalışan emekçilerle birlikte nohut hasadı yaptı. Renkli görüntülere sahne olan hasat töreninin ardından eşbaşkanlar, VOTAŞ içerisinde ekilen diğer ürünlerle ilgili bilgi aldı. Van Büyükşehir Belediyesi, kısa bir süre sonra diğer ilçelerde ekilen nohutların da hasadına başlanacağını duyurdu.

/ Haber Merkezi