Ne varsa deprem öncesinde var!

Bakır, deprem öncesi ve sonrası yapıları değerlendirdi:

VAN 12.09.2013 12:38:55 0
Ne varsa deprem öncesinde var!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Geçtiğimiz günlerde belediyenin kabul ettiği imar planı ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde çıkan imar ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakır’dan bu kez de Van’daki yapılarla ilgili açıklama geldi. Van’da deprem sonra yapılan yapıların yapı denetimden geçtiği için depreme uygun yahıldığını fakat deprem öncesi yapılan ve ruhsatsız olduğu için kaçak güçlendirilen yapıların gelecek adına tehlike yarattığını kaydetti.

 

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şemsettin Bakır, Van’da deprem sonrası ve öncesi yapılarla ilgili gazetemize konuştu. Depremden sonra yapılar için iki çeşit ruhsat verildiğini söyleyen Bakır, deprem sonrası yapılan yapıların depreme uygun bir şekilde yapıldığı ve iki kurumun bu yapıları denetlediğini kaydetti. Bakır konu ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Deprem sonrasında iki çeşit ruhsat verildi. Bir tanesi 28 Şubat 2013 tarihine kadar 1996 imar ve ruhsat planı Bakanlığın izni ile verildi. 28 Şubat’tan sonra çıkan ilk imar planı taslağı çerçevesinde verilen ruhsatlardır. Artık eskisi gibi bir uygulama yok ruhsat çerçevesinde yapılan binaların hepsi depreme uygun halde yapılan yapılardır. Kaçak yapıları buna dâhil etmiyorum o belediyenin elinde olan bir şeydir. Bunların denetimi ise 1. dereceden sorumlu yapı denetim şirketleri bulunuyor, 2. dereceden sorumlu ise Çevre Şehircilik ile belediye yapıyor. Bu denetimlerin kesinlikle yapılması gerekiyor. İlk beton dökümünden itibaren beton ürünlerinin alınıp incelenmesi gerekiyor. Denetim mekanizmalarının bu aldıkları ürünlerin numunelerini çevre şehircilik ve belediyeye de kesinlikle vermesi gerekiyor. Projede yazılan şartların hepsi bir birini tutmak zorundadır. Eğer ki bir birini tutmuyorsa bu bina yıkılmak zorundadır.”

 

ÜNİVERSİTENİN ALDIĞI KARARLAR VATANDAŞI MAĞDUR ETTİ

 

Öte yandan depremden sonra üniversitelerin binalarla ilgili verdiği kararların vatandaşı mağdur ettiğini de değinen Bakır, bu konuyla ilgili bir çalışma yapılmadığını ve vatandaşın yapacağı tek şeyin mahkemeye başvurmak olduğunu söyledi. Bakır, “Birçoğu mahkemeye verdi ama diğerleri ise mağdur kalmak zorunda kaldılar. Çünkü AFAD İl Müdürlüğü dışardan hiçbir rapor kabul etmedi ve sade üç Üniversitenin raporunu kabul etti. Buda dünyanın hiçbir yerinde yok ve olamazda. Sadece üç üniversitenin ya da üç kişinin raporu diye bir şey yoktur. Bizlerde orada 2 karot örneği aldık. Birine yıkım kararı birine ise orta hasar kararı vermişlerdi iki örnekte tutmamıştı ve o mağduriyetler maalesef ki halende devam ediyor. O insanların mağduriyetleri giderilmedi.” Şeklinde konuştu.


Orhan AŞAN - Şehrivan ÖZEL