MUSUL TUZAK OLABİLİR

Musul’da beklendiği gibi bir cephe savaşı olmamaktadır. Musul operasyonu gereğinden fazla abartılmaktadır.

VAN 20.10.2016 11:29:42 0
MUSUL TUZAK OLABİLİR
Tarih: 01.01.0001 00:00
Kaan Yiğenoğlu
Musul operasyonunda 3. güne girilirken yapılan açıklamalara bakılırsa operasyon uzun sürecek. Operasyonun uzun sürmesi 63 ülkenim IŞİD terör örgütü ile mücadelede zorlanması değil elbette.
Hesapların başka olması operasyonun uzamasında en önemli etken. Amaç gerçekten Musul’u terörden temizlemek mi yoksa Musul’u paylaşmak mı?
Türkiye’nin operasyona dahil edilmemesi tuhaf ve işin içinde başka hesapların olduğunu gösteriyor. Operasyona dahil edilirse Türkiye’nin IŞİD’in üst düzey isimlerinin kaçmasına yardım edeceği bile söylendi.
Türkiye’nin Musul ile tarihten gelen bir bağı olduğu bilinmektedir. Misak-ı Milli hatırlatması da bu topraklarda öncelikli söz sahibinin kendisi olduğuna inandığını göstermektedir. Türkiye, Musul’a girmeye kararlı. Bu bilinmektedir.
Türkiye’nin operasyona dahil edilmemesi (dünya kamuoyunda dışlanarak yalnızlaştırılmaya çalışılması) ve dahil edilirse IŞİD liderinin kaçmasına yardım edeceği iddiası ise Türkiye’yi bir tuzağa çekme amacı taşıyor olabilir.
Dışlanan ve yalnızlaşan Türkiye kendisini ispat etmek için Musul’a girmeye daha da hevesli hale getirilmektedir. Ayrıca Türkiye’nin dünyada imajını zedeleyerek daha fevri ve rasyonel olmayan şekilde operasyona girmesi isteniyor olabilir.
Musul’da beklendiği gibi bir cephe savaşı olmamaktadır.  Musul operasyonu gereğinden fazla abartılmaktadır. Türkiye’nin buraya girmemesi gerektiği ısrarla tekrarlanmaktadır.
IŞİD’in Musul’a yerleşmesine göz yuman dünya ülkeleri bir anda IŞİD karşıtı bir operasyona dahil oldu.
Operasyon uzun sürecek deniyor. Yani Türkiye Musul’a girerse uzun süre orada kalacağa benziyor.
Türkiye’nin Musul’da geçmişten gelen hak iddiası ile böyle bir fırsat birleşirse oradan çıkması kolay olmaz.
Böyle bir dönemde IŞİD ile Türkiye’nin özdeşleştirilmeye başlanması daha da düşündürücü. Başika üssündeki Türk askerlerinin kuşatıldığı bilgisi de aklımızın bir kenarında kalsın.
Gösterilmek istenene çok ters bir şey söyleyeyim. ABD, Türkiye’nin Musul’a girmesini ve hatta orada kalmasını istiyor.
Bunun tersi yönde ABD tarafından konuşturulan İbadi’nin açıklamaları Türkiye’yi tahrik etmeye yöneliktir.
ABD bunu neden ister? Türkiye’yi işgalci durumunda göstermek için olabilir.
Zamanında IŞİD’in orayı ele geçirmesine izin verdiği gibi bugün de Türkiye’nin girmesine ve oraya yerleşmesine izin verebilir.
Ama bugün nasıl IŞİD’i temizleme bahanesiyle oraları paylaşmaya geldilerse, gün gelir Türkiye’yi oradan çıkarmak için de koalisyon oluşturulabilir.
Tüm bunlar Türkiye’nin NATO üyeliğini nasıl etkiler? Rusya, Musul’a ne şekilde müdahale eder? Türkiye ile Rusya’nın arası tam olarak düzeldi mi (ben sanmıyorum)?
Bu sorular cevapsız ve belirsiz. Yaşayıp göreceğiz. Ancak Türkiye bu kadar coşkuyla, yere sağlam basmadan Musul’a girmeye kalkışmamalıdır.
Türkiye şunu unutmamalıdır. Mesele Musul olmuşta hedef Türkiye’dir.