Müslüman Alemi Neredesin?

Esra İpek UÇAR

VAN 17.05.2013 13:07:58 0
Müslüman Alemi Neredesin?
Tarih: 01.01.0001 00:00
Suriye’de bebeklerin boğazı kesik, caddeler ceset dolu… İnleyen, feryat eden, kan revan içinde insanlar… Çok fena iç kaldırıyor görüntüler. Arakan’dakiler yarışıyor Suriye’dekilerle… Yakmışlar sokağın ortasında koca bir ateş, lastikler vs… itiyorlar içine zavallı halkı döve döve. Kusası geliyor insanın seyrederken. Kelime yok görüntüleri ne tarif edecek ne anlamlandıracak.
 

     Doğu Türkistan’da Çin’in dayağı köteği bitmiyor. Her gün sızıyor tecavüzler, işkenceler, ölümler internete… Pek bahseden yok nedense biz dahil dünya basınında kimsenin oralardan ama oralar da bu dünya, oralardakiler de insan, onlar da kardeşlerimiz ve durum çok fena. Pek bahseden yok çünkü ‘kimsenin’ işine gelmiyor. Çin BM üyesi, Çin Suriye’ye silah sağlıyor, Çin’le ticaret yapmayan ülke neredeyse yok… Bu da bir çeşit vicdan-akıl ilişkisi işte.
 
     Filistin ağlamaya devam ediyor, Gazze sokakları hala kanlı.  Özbekistan, Afganistan… hep ağlıyor Müslüman halklar. Tayland’da Patani… Asya’nın Gazze’si diye geçiyor anıldığı yerlerde. Acılar çok büyük. Oradan da bahsetmiyor dünya… Batı’nın ilgi duyduğu acılar daha ‘akılcı’.
 
     Bugün dünyanın hemen her köşesinde savaş var, halklar acı çekiyor. Ama katledilen, evlerinden sürülen, işkence gören Müslümanlar çoğunlukta. Artık bu durumların kim yaptı’sı, neden yaptı’sı yok. Ortada bir sorun var ve çözüm gerekiyor. Çözüm için de bir sistem geliştirmek. BM’ye, Batı’nın vicdanına kalırsa dünyanın yarısı yok olacak yüz yıl içinde. Kamyon kamyon un, yara bantı taşımaktan fazlasını yapamayan, üç kuruş toplayacağım diye canı çıkan yardım dernekleri de bitiremez bu savaşları.
 
     Müslüman alemine seslenmek ayrı bir anlam taşıyor bu günlerde. Çünkü Müslüman inaçlı demek, çünkü inanç korumak, kollamak, yardıma koşmak demek. İnançlı insanın vicdanı ‘duruma göre’ şekil almaz genelin aksine. İnanç ibadet, ibadet mazlumun yanında olmak, savaşlara, haksızlıklara, cinayetlere, parçalanmalara karşı durmak demek. Yoksa inançsız vicdan her daim aklın yanında oluyor, akılsa her zaman türlü oyunlara, çıkarlara alet oluyor. Akıl mutlaka yaptığına ettiğine de yapmadığına kaçtığına da cevap buluyor. Tüm savaşlara, her çeşit izm’e, saldırıya, vahşete, hak yemeye bir bahane mutlaka buluyor. İnançta ise çıkar olmaz. İnançta akıl imandır.
 
     Oysa uyuyor İslam dünyası. Maalesef din adamları sadece söylemlerde bulunurken, gücü elinde tutan yöneticiler, başkanlar, iş adamları uykuda, dünyanın en zengin prensleri, emirleri, şeyhleri yat kuyruğunda… Kimi ada alıyor, kimi New York’ta daire, kimi araba fuarında, kimi otel kapatıyor. Batı bankalarına yığdıkları petrol gelirlerinin faiz hesabını yapıyorlar çoğu. Çok meşguller. Bizde de durum farklı değil, herkes kendi derdinde. Sorsanız ibadetler tam.
 
     Oysa birlik olma zamanı. Dini gerçekten, hakkını vererek üstelik tüm dünyaya göstererek yaşama zamanı. Dini terör diye öğretenlere, dinleri terörde kullananlara savaş karşıtlığını, zulüm karşıtlığını, inancın yardıma koşma, birlik, beraberlik, kardeşlik olduğunu göstermenin tam zamanı. İslam aleminin uyanma, haksızlıklar, katliamlar karşısında birlikte hareket etme zamanı.
 
     Kuracaksınız çözüm masalarını, oturtacaksınız insanları. Oturtacaksınız çünkü güç sizde. Dünyanın petrolü, gazı, elektriği, suyu, madeni bu coğrafyada. Bu coğrafyanın parası ise ‘nedense’ Batı bankalarında. Paranın insana ne için verildiğini hatırlayacak, parayı, gücü dünya kardeşliği için kullanacaksınız. Milyonlarca insanın çığlığına kulaklarınızı tıkamayacak, İslam’ın ben değil biz olduğunu hatırlayacak, inancın merhamet olduğunu kanıtlayacaksınız. Silaha harcadığınız parayı okula, hastaneye, fabrikaya, yola çevireceksiniz. Batıya değil bu coğrafyaya döneceksiniz yüzünüzü. Filistin’le İsrail’i de siz barıştıracaksınız, Çin’le Doğu Türkistan’ı da… Burma’yı da adam edeceksiniz, Suriye’ye de barış getireceksiniz. Avrupa da Amerika da bu coğrafyaya muhtaç, burada barış olmadan orada ekmek olmayacağını siz göstereceksiniz. Sadece dünyadaki savaşları durdurmakla kalmayacak kendi halklarınızı da barışla, sevgiyle yöneteceksiniz.
 
     Müslüman halkların size ihtiyacı var, bu halkların sizden başka çaresi de yok. Birlik olacak, birlik kuracak, dayanışma içinde yaşayacak, mazluma yardım elini uzatacaksınız. Dünyanın artık ‘akil adamlara’ değil, vicdanlı insanlara, merhametli ülkelere ve birliklere ihtiyacı var. Bu birlikleri siz kuracaksınız.
 
     BUGÜN