Mülteciler İHD'ye emanet

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Ömer Işık, son zamanlarda kendilerine en çok mültecilerin başvurduğunu söyledi.

VAN 10.09.2013 12:03:14 0
Mülteciler İHD
Tarih: 01.01.0001 00:00
Haber: Adil Harmancı

"Çözüm süreci" ile birlikte olayların durulması hak ihlallerini de aşağıya çekti. İHD´nin kayıtlarına göre son 9 ay içinde biri Çaldıran ilçesinde olmak üzere sadece 2 mazot kaçakçısı yaşamını yitirdi. Bu süre içinde tutuklama ve gözaltı olaylarında da büyük bir azalma yaşandı. Yine kayıtlara göre Türkiye genelinde sadece bir kışlada asker ölümü yaşandı.

İHLALLERDE DÜŞÜŞ
İHD Van Şube Başkanı Ömer Işık, 9 ay içinde Van ve yöresinde yaşanan ihlalerle ilgili olarak kendilerine sadece bir ihlal başvurusu yapıldığını söyledi. Bunun da İran sınırında bir kişinin ölümü, birinin de yaralanmasıyla ilgili olay olduğunu ifade eden Işık, "Bunun da yerinde araştırmasını yaptık, olayla ilgili taraflarla görüştük, gerekli raporu hazırladık. Van Barosu raporu özet olarak sundu. Zaten genelde son zamanlarda ihlallerde göreceli bir azalma var." dedi. 

MÜLTECİ DERNEĞİNE DÖNDÜ
Son dönemlerde derneğin adeta mülteci derneğine döndüğünü de ifade eden Işık, şimdi daha çok mülteci sorunlarıyla ilgilendiklerini belirtti.
Mültecilerin her türlü sorunlarıyla ilgilendiklerini anlatan Işık, şu bilgileri verdi:
"Daha çok şahsi sorunlardan dolayı geliyorlar. Hastane, ilaç, okul, üçüncü bir ülkeye gitmek gibi sorunları için kendilerine dilekçe yazıyoruz. İlgili kurumlara yönlendiriyoruz. Mesela çocuklar kimlikleri olmadığı için okula gidemiyor, TC kimlik numarası gerekiyor, bu yönde ilgili yerlere dilekçe yazıp yönlendiriyoruz. Ya da uzun süredir başvurusu alındığı halde istediği ülkeye gönderilmeyenler oluyor, onların dilekçelerini yazıp veriyoruz. Gösterdiğimiz ilgiden dolayı da bize başvuranların sayısı her gün artıyor."
TİHV KAPANINCA
Mültecilerin daha önce Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) üzerinden sorunlarını hal ettiğini, ancak TİHV kapandığı için tüm yükün omuzlarına bindiğini de söyleyen Işık, şunları kaydetti:
"Bu işlere TİHV bakıyordu. TİHV bir projeydi, süreleri bitince kapandı.
TİHV´in kapanması ile birlikte de mülteciler bize yöneldi. Elbette ki, bu konu da insan hakları alanına giren bir konudur, ancak daha çok mülteci derneklerini ilgilendiriyor.
 Tabi biz yine de gereken yardımları esirgemiyoruz. Fakat şunu herkes biliyor ki, Van, bölgede yaşanan gelişmeler nedeniyle en çok mülteci alan bir il. Suriye´de yaşanan olaylar da Van´a gelen mülteci sayısını biraz daha kabartmış oldu. Buraya gelen mülteciler gerçekten her yönden büyük sıkıntılar yaşıyorlar. O nedenle yetkililerin ciddi çözüm üretmeleri gerekiyor."
Işık, olayların durulmasını ve ihlal başvurularının artık gelmemesini memnuniyet verici bulduklarını da belirterek, "Artık kimse ölmesin, yaralanmasın, gözaltına alınmasın, tutuklanmasın ve işkence, kötü muamele görmesin, biz de sadece mülteci sorunlarıyla ilgilenmeye razıyız. Ki umarız bundan böyle de ihlal başvurusu almayız" diye kaydetti.