Muhtarlar yeni düzenlemeler istiyor

19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla bir konuşma yapan Van İpekyolu İlçesi Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Leyla Tanrıtanır, muhtarları ilgilendiren bazı yasalarda değişiklik yapılmasını istedi.

VAN 20.10.2018 10:16:10 0
Muhtarlar yeni düzenlemeler istiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

19 Ekim 2015 tarihinde çıkarılan genelge ile ilan edilen Muhtarlar Günü dolayısıyla, Valilik önünde bir tören düzenlendi.
Törene, İpekyolu, Edremit ve Tuşba ilçelerine bağlı mahalle muhtarları ile belediye görevlileri katıldı.

 

189 YILLIK MÜESSESE

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılan törende, muhtarlar adına İpekyolu İlçesi Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Leyla Tanrıtanır, bir konuşma yaptı.
Muhtarlık müessesinin yüz yıllara dayanan bir meslek olduğunu belirten Tanrıtanır, “Muhtarlar Günü’nün bu yıl dördüncü yılını kutluyoruz. Yerel yönetimlerin en küçük birimi köy ve mahalle yönetimleridir. Muhtarın kelime anlamı seçilmiş, eren, ihtiyar anlamını da taşımaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi muhtar demokrasinin temel taşıdır. Muhtarlık müessesi 189 yıllık bir tarihe sahiptir.” dedi.

 

“KÖY VE MAHALLE KANUNU DEĞİŞMELİDİR”

Mevcut yasalarla muhtarların görevlerini yerine getirmede zorlandıklarını belirten Tanrıtanır, şöyle devam etti:
“Mevcut Köy ve Mahalle Kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmüyor. O halde Köy ve Mahalle Kanunu yeniden tanımlanmalı, çalışma alanları yeniden düzenlenmelidir. Yerel yönetimlerin görev ve yetkileri, hizmet bütünlüğü açısından birbirine entegre edilerek, kamu hizmetlerinin mali ve idari özerklikleri içinde sunulması sağlanmalıdır. Mahalle muhtarları kendi mahalleleriyle ilgili belediyelere stratejik plan yapım süreçlerinde, mahallelerine ilişkin görüş bildirmeleri ve belediyelerin onları muhatap alma zorunluluğu yasal hale getirilmelidir. Belediye meclisi kararları mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesi, meclis gündeminin önceden mahalle halkına duyurulması ve mahalle sakinlerinin toplantıları dinlemeye davet edilmesi kent yönetimine ve yaşamına katılım imkânı sağlayabilir.”

 

“SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYORUZ”
Muhtarların, belediye tarafından mahallenin sorunlarına ilişkin alınan kararlara ortak edilmesi ve kararlarda oy hakkına sahip olması gerektiğini belirten Tanrıtanır, taleplerini şöyle sıraladı:   
“2972 sayılı Kanun çerçevesinde muhtarlık seçimlerine adaylık usulü getirilmelidir. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 9. Maddesinde değişikliğe gidilmeli, maddedeki normal ifadelerin yerine, daha somut ifadeler konulmalıdır. Muhtarların mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılması sağlanmalı ve komisyon kararlarında muhtarlara oy hakkı tanınmalıdır. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda değişiklik yapılarak muhtarlar tarafından düzenlenecek bir belge ile adres kayıt işlemlerinin yapılması sağlanmalıdır. Muhtarların sağlıklı yapıya kavuşturulması için Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalıdır. Bunlar muhtarlık müessesinin içinde bulunduğu ciddi sorunlardır. Bu sorunların çözümü sağlanmalıdır.”
Yapılan konuşmanın ardından muhtarlar, aralarında her ilçeden 8’er kişilik bir heyet oluşturarak, Vali Murat Zorluoğlu’nu makamında ziyaret etti. Muhtarları kabul eden Vali Zorluoğlu da, tek tek ellerini sıktığı muhtarların gününü tebrik etti. / Haber: Adil HARMANCI

Muhtarlar yeni düzenlemeler istiyor

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi
gizli porno