Muharrem İnce Cumhurbaşkanı olunca

Fadime ÖZKAN

VAN 12.06.2018 12:50:08 0
Muharrem İnce Cumhurbaşkanı olunca
Tarih: 01.01.0001 00:00

Geri sayım sürüyor. Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı, adaylar arasında kıyas götürmeyecek şekilde en şanslı olanı. Türkiye’yi 16 yıl yöneten, zorlu virajlardan başarıyla geçiren ve küresel güçler sofistike kılıklarla saldırdığında, 15 Temmuz’da ülkeyi işgale kalkıştığında “güvenli eve” saklanmayıp halkının arasında mücadele vererek liderlik gömleğini zırha çeviren Tayyip Erdoğan.

Erdoğan-AK Parti karşıtlığında buluşan partiler ise istenen o geniş mutabakat sağlanamadığı için, kendi adaylarıyla meydanda. Muharrem İnce bunlar arasında şansı en fazla olanı. Yüzde 25 oyu var nihayetinde CHP’nin. Diğer adayların şansı olmadığını ise partileri de biliyor. 

Ama sandık bu! Çok fazla bilinmezi olan bir seçime gidiyoruz ve her ihtimal mümkün, o anlamda

En güçlü olasılık üzerinde dursak ve bilinenler üzerinden bir tahminde bulunsak iyi olacak. 

Diyelim ki muhalefetin amaçladığı gibi seçim ikinci tura kaldı ve ikinci turda da CHP Saadet'le, İyi Parti HDP ile kucaklaşıp Muharrem İnce’yi yüzde 50+1 çıtasından aşırdı...

Tamam” peki, “devam”ında ne olacak, bakalım. 

Hükümeti Muharrem İnce kuracak. Lakin partisinin genel başkanı olmadığı ve daha aday gösterilirken yakasından parti rozeti bizzat Genel Başkanı tarafından söküldüğü için CHP’nin insan kaynağından ve örgütlü yapısından ne kadar faydalanabilecek, bilmiyoruz. 

Kılıçdaroğlu, İnce’nin 16 kişilik grubunu milletvekili listesinin dışında bırakmış, İnce de “vekil listesini ben yapmadım ama bakan listesini ben yapacağım” demişti. Acaba İnce, Kemal Bey'in verdiği listeyi çöpe atıp arkadaşlarını mı bakan yapacak, bilmiyoruz.

CHP Seçim Beyannamesini Muharrem İnce okumadı, neye katılıp neye katılmadığını, hatta fikrinin alınıp alınmadığını bilmiyoruz lakin icranın başı olursa hükümet programını hangi fikri zemin üzerine inşa edecek, bunu da bilmiyoruz.  

Hükümeti İnce mi kuracak yoksa Kemal Kılıçdaroğlu mu? Kılıçdaroğlu hükümeti kurup sevk ve idare edecek, “gel bakalım Muharrem” de yönetiyor gibi mi yapacak, bilmiyoruz.

Aralarındaki çekişme nasıl nihayet bulacak? İnce “seçimi kazandım, genel başkan olacağım” derse –ki, der- nasıl olacak? Kılıçdaroğlu partide kendine tâbi bir delegasyon oluşturdu, o delegeler İnce’yi genel başkan yapar mı? Diyelim ki yaptı, “partisiz cumhurbaşkanı” iddia ve eleştirilerini CHP nasıl yutacak? 

İnce seçilirse İP’in, SP’nin, HDP’nin ve CHP’nin oylarıyla seçilmiş olacak. Haliyle -iktidara aç- her bir parti hükümette yer almak istediğinde nasıl bir bölüşüm olacak? “Faili meçhuller kabulümdür” diyen karanlık 90’ların İçişleri Bakanı Meral Akşener 2023 Türkiye’sinin İçişleri Bakanı mı olacak?

İçerde ve sınır ötesinde terörle meşru ve başarılı bir mücadele yürüten Türkiye’nin Milli Savunma Bakanı mesela “PKK sizi tükürüğüyle boğar”, “biz sırtımızı YPG’ye dayadık” diyen HDP’den biri mi olacak? Muhalefet liderleri “Demirtaş serbest kalsın” dediğine göre demek ki ilk fırsatta yargıya müdahale edip Demirtaş’ı salıverecekler. Belki de o olur TSK’dan sorumlu bakan. O zamanDemirtaş vaat ettiği gibi “başkan Öcalan’ın heykelini dikecek” mi, bilmiyoruz. 

CHP tabanı ve teşkilatının başörtülü kadınların kullandığı temel hak ve özgürlüklerden rahatsız olduğu biliniyor. Muharrem İnce bu konudaki soruları geçiştiriyor. DolayısıylaCHP iktidar olduğunda kazanılmış hak ve özgürlükleri geri götürmeyeceğinin hiçbir garantisi yok. Ama eğitimi 28 Şubat dönemine çevirmeyi vaat etti, evet. 

Malum, muhalefet bloku parlamenter sisteme dönmeyi vaat ediyor ama henüz herhangi bir hazırlığı yok. Değişim için gereken 400 vekili çıkarabilecekler mi o da belli değil. Bu durumda İnce ne yapacak, bilmiyoruz. Bu soruları CHP adayı da, yönetimi de cevaplamıyor. 

Coğrafyamız savaş, terör, iflas, siyasi istikrarsızlıkla sarılmışken muhalefet bileşenleri Türkiye’yi yönetmeyi becerebilecek mi, bilmiyoruz korkuyoruz...

STAR