MUHALİFLERDEN BELGELİ İPTAL ISPATI!

Geçtiğimiz hafta gerçekleşmesi gerekirken alınan flaş karar ile iptal edine AK Parti Tuşba Kongresi sonrası AK Parti’de sular durulmuyor. Mevcut başkan Naif Şabu’nun karşısına aday olarak çıkan Bilal Yücebaş ile birlikte 2 adayla yap?

VAN 14.11.2014 12:11:57 0
MUHALİFLERDEN BELGELİ İPTAL ISPATI!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Ömer Aytaç AYKAÇ-ŞEHRİVAN ÖZEL

AK Parti’de ilçe kongreleri birbiri ardında yapılmaya devam ederken flaş kararla iptal edilen Tuşba kongresinin yankıları hala sürüyor. Muhaliflerin “Kazanacağımızı anlayınca iptal ettiler.” Dediği kongre ile ilgili spekülasyonlar sürerken ortaya çıkan belgeler olayın seyrini değiştirecek tarzda.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşmesi gerekirken alınan flaş karar ile iptal edine AK Parti Tuşba Kongresi sonrası AK Parti’de sular durulmuyor. Mevcut başkan Naif Şabu’nun karşısına aday olarak çıkan Bilal Yücebaş ile birlikte 2 adayla yapılacak seçim Genel Merkez tarafından jet karar ile seçimden bir gün sonra iptal edilmiş, bu kararından ardından iptal ile ilgili ciddi spekülasyonlar yapılmıştı. Şabu’nun kongreyi kaybedeceği korkusuyla iptal ettirdiği üzerine çıkan haberlerden sonra Şabu da önceki gün bir açıklama yapmış kongreyi kendisinin değil genel merkezin yaptığını söylemişti. Fakat bu gelişmelere ragmen ortaya çıkan belge olayın rengini değiştirdi. Zira aday Bilal Yücebaş’ın kanıt olarak gösterdiği belgeye göre, ilçe kongresi bizzat başkan Naif Şabu tarafından kongreden önce İlçe Seçim Kurulu’na sunulan bir dilekçe ile iptal edilmiş ve karar genel merkez tarafından açıklanmış! Yücebaş o belgeler aracılığı ile Şehrivan’a konuşarak süreci anlattı.

SEÇİM KAYDELİCEĞİ İÇİN Mİ İPTAL EDİLDİ?

AK Parti’de kongre heyecanı devam ederken ardı ardına gelen iddialar ve açıklamalardan sonra bir bomba da geçtiğimiz haftalarda iptal edilen kongrede aday olan Tuşba İlçe Başkan Adayı Bilal Yücebaş’tan geldi. Burhan Kayatürk tarafından da desteklendiği ve kollandığı iddia edilen Şabu’nun konrgeyi kaybedeceğini anlayacağı üzerine iptal kararı aldığı yönündeki iddialar devam ederken, seçimden bir gün önce alınan kararın yankıları sürüyor. Muhalifler kararın belirtildiği üzere güvenlik ya da büyük olayların yaşanacağı üzerine değil de defalarca değiştirilen delege listelerinde de açıklandığı üzere seçimle ilgili korkular olduğunu belirtirken, aday Bilal Yücebaş dün bir açıklama ile iptal kararını Genel Merkez’in aldığı yönündeki açıklamaları üzerine belgeli açıklama yaptı. Şehrivan’a konuşan Yücebaş, şok belgeler ulaştıklarını belirterek iptalin bizzat Şabu tarafından istendiğini belirtti.

YÜCEBAŞ: ŞABU DEĞİL AK PARTİ KAZANDI!

Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Bilal Yücebaş, Van’ın büyükşehir olmasından sonra kurulan Tuşba’nın ilk başkanlık sürecinde de aday olduklarını hatırlatarak Genel Merkez’in Naif Şabu’yu başkan yapmasının ardındaki sebepleri de anlattı. Yücebaş, Şabu’nun seçilmesinde 2012 yılında başkan adayı olması ve ardından muhalif olarak çıkan Şabu ve ekibinin partiye kanalize edilmek amaçlı milletvekili Burhan Kayatürk’ün de çabalarıyla il başkanlığına getirildiğini açıkladı. Şabu’nun aday olduktan sonra belediye başkan adaylarına tavırlı ve karşı duruş da sergilediklerini belirten Yücebaş, Tuşba’da seçimin kazanılmasına rağmen burada alınması gereken oyun çok daha fazla olduğunu, burada Şabu ve ekibinin aldığının başarı değil oradaki demografik yapının ve AK Parti’ye olan sempatinin ürünü olduğunu söyledi.

YÜCEBAŞ: LİSTELER TAMAMIYLA AYKIRI!

Ardından yollarının bir daha geçtiğimiz hafta kesiştiği iptal edilen o kongre ile ilgili konuşan Yücebaş, sorunların ayyuka çıktığı bir dönemde ayak oyunları ve kişisel koltuk sevdalarının dışında bir amaç için 8 Kasım’daki kongreye aday olduklarını belirtti. O süreç ve yaşananlarla ilgili konuşan Yücebaş; “Ötekileştirmeden ziyade kucaklaştırıcı bir anlayış ile siyaset yapabileceğimiz inancıyla 8 Kasım’da yapılması kararlaştırılan Tuşba İlçe Konrgesi’nde aday oldum. İddia ettikleri gibi maksatlı ve kişisel hiçbir hesabımız yoktur. Tam aksine omuzlayacağımız yükün ağırlığının farkındayız. Hele hele asla ihtirasımız söz konusu olamaz. Ama bugün bu ifadeleri kullanan ve demokrasiden söz eden isimler kongre ile ilgili çok farklı yollara başvurdular. İlçe başkanlığı seçiminde oy kullanacak olan delege listesi mevcut ilçe başkanı ve kendisine yakın ekibi tarafından yazıldı. Söylendiğinin aksine 3 sefer değil 2 sefer elimizde kanıtlı ilçe seçim kuruluna verilip değiştirildiğine ve ağırlıklı kendi akraba ve çevrelerinden oluşan isimler ile oluşturuldu bu listeler. Biz 400 delegenin yaklaşık 230’a yakının sadece 36 soyisminden oluşmasına rağmen aday olduk. Ama AK Parti tüzüğüne göre izlenmesi gereken yol bu değildir. Çünkü listeler mahalle üyelerinin arasında kurulan sandıkla oluşturulması gerekir. 1 ve 2’inci sınıf akraba ve bağlılıklar delege listesinde olmaması gerekir. Seçilen delegeler AKBİS denilen bir sisteme gerilerek ve ilçe seçim kurulundan onaylanarak yapılması gerekirken oluşturulan listelerde aynı isimlerin 2’şer, 3’er kez aynı TC kimlik numaraları ile yazıldığını görüyoruz. Yine bunların yanında ilçede delege olabilmek için o ilçe sınırlarında ikamet edilmesi gerekirken listede yer alanların büyük bir kısmı ilçe sınırları içinde ikamet etmediği gibi tüzüğün belirlediği esaslara da tamamıyla aykırı bir şekilde oluşturulmuştur.” Dedi.

“İŞTE ŞABU’NUN İPTAL ETTİĞİNİN BELGESİ!”

Tüm bunlara ve durumun muhalif bir grup için ürkütücü şartlar oluşturmasına rağmen halka güvendikleri için aday olduklarını belirten Yücebaş, yine de kongrenin belirlendiği tarihte de yapılmadığını belirtti. Kongrenin iptali üzerinden bir çok iddia çıktıktın sonra Şabu’nun bir açıklama ile kongreyi iptal kararını genel merkezin aldığı üzerine söylemlerine cevap veren Yücebaş, konu ile ilgili olarak ise; “Kendilerinin Genel Merkezimize bir takım asılsız iddialar ve dayatmaları sonucu kongre belirsiz bir tarihe ertelendi. Bu yetki Ak Parti Genel Merkez MYK’ya aittir ama MYK’ya iltica eden de yine kendileri olmuştur. Yoksa böyle bir iptal olmazdı. Üstelik bunu yaptıkları ile ilgili belgeler de var. 07.11.2014 tarih ve 1800 sayılı genel merkez yazısı ve ilçe başkanı Naif Şabu imzalı dilekçe ile seçim kuruluna verilip kongrenin iptali istenmiş. Bu resmi belgelerle de onaylı. Yani açıklandığı ve iddia edildiği üzere Genel Merkez birebir buradaki teşkilatın ısrarları ve talebinin dışında iptal kararı almamıştır. Seçim kuruluna verilen dilekçe her şeyi gösteriyor.” Dedi.

“HERKES BU GERÇEĞİ GÖRMELİ”

Yücebaş konuşmasında ayrıca şu ifadelere yer vererek; “Kendileri tarafından yazılmış olan delgeler ile seçime gitme zorunlulukları var. Çünkü mevcut delgeler seçilmiş ve Tuşba İlçe Seçim Kurulu tarafından onaylanmış durumdadır. Ancak bizim, basınımızın ve halkımızın dönen içten pazarlıklardan dolayı kongrenin akıbetiyle ilgili sağlıklı bilgi almamamız için bu iş için tekrar engellenmeye çalıştığımız fikri doğuyor. Biz istiyoruz ki il başkanımız, milletvekilimiz Burhan Kayatürk, ilçe başkanları ve diğer tüm partililer ve halkımız bu durumdan haberdar olsun. Bazı isimlerin bundan önceki tarafgir tutumları, tüm benliği ile AK Parti camiasına hizmet eden bizleri derinden üzmüştür. Nihayetnide bizler aynı şemsiye altında usulüne uygun olarak çalışmak için yola çıktık. Ama süreçte görünen o ki çok farklı olaylar ve entrikalar üzerinde oynanmış. Önce delege listesini alamadığımız daha sonra ise değiştirilmiş ve adilane olmayan bir liste ile aday olup seçime hazırlanmamıza rağmen iptal edilen bir seçim var önümüzde. Bunun çok adilce olduğunu bu yüzden düşünmüyoruz. Gerek elimizdeki tespit tutanağı gerekse de genel merkezin iptal kararı ve diğer yaşananlar tüm olayları açıkça ortaya koymaktadır. Tüm halkımızın ve AK Parti camiasının da bu gerçeği görmesi gerekiyor.”