Miting sonrası yaşanan olaylarla ilgili şok edici ayrıntı!

Mazlumder Van Şubesi dün Başbakan Erdoğan'ın mitingi sonrası yaşanan olaylarda vurulan genç ile ilgili bir açıklama yaptı.

VAN 28.03.2014 22:38:42 0
Miting sonrası yaşanan olaylarla ilgili şok edici ayrıntı!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Mazlumder Van Şube Başkanı Yakup Aslan yaptığı bir açıklama ile dün başbakan Erdoğan'ın Van mitingi sonrası yaşanan olayları değerlendirdi.

27 Mart 2014 tarihinde Polislerin Van’ın Beşyol Meydanı’ndaki Grand Otel önünde ateş açmaları sonucunda 26 yaşındaki Kadir İnan göğsünden vurulması üzerine Van Mazlumder şubesi bugün saat 14,30'da bir basın açıklaması yaptı. İnsan kalabalığına rağmen polisin silahına sarılıp, insan hayatını tehlikeye soktuğunu vurgulayan şube başkanı Yakup Aslan, barış sürecine zarar veren her türlü girişimden kaçınılması gerektiğine işaret etti.

Yaptığı açıklamada o gün havaya ateş açarak bir gencin göğsünden vurulmasına sebep olan polislerin kurşunlarından 16'sının o otele isabet ettiğini belirten Arslan o açıklamada ayrıca; "27 Mart 2014 tarihinde, Mahalli Seçimlere üç gün kala sabah saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemleri altına alınan siyasi bir partinin düzenlediği miting sonrasında, polislerin Van’ın Beşyol Meydanı’ndaki Grand Otel önünde ateş açmaları sonucunda 26 yaşındaki Kadir İnan göğsünden vurularak ağır yaralanmıştır. Miting alanında müdahaleyi gerektirecek derecede olayların vuku bulmaması karşısında, kolluk kuvvetlerinin ölçüsüz ve orantısız bir şekilde herhangi bir yasal yetkiye dayanmadan görev sınırlarını aşan keyfi uygulamalarla bu tarz ölüm ve yaralanmalara sebebiyet vermesi kabul edilemez." dedi.

"HAK İHLALİ VAR"

"Böylece 25 Mart 2014 tarihinde Diyarbakır Silvan’da 10 yaşındaki Mehmet EZER’in polisin attığı gaz fişeğiyle vurulmasına ilave olarak, 27 Mart 2014 tarihinde Van’da miting sonrası polis silahıyla Kadir İNAN’ın vurulmasıyla, son iki gün içerisinde iki kişinin yaşam hakkını hedef alan hak ihlalleri meydana gelmiştir. 2007 yılında içeriğinde yapılan değişiklikle polisin silah kullanma yetkisini arttırmak sureti ile keyfi silah kullanımına imkân tanınması, bununla beraber keyfi silah kullanımından doğan suçların cezasız bırakılması, bu güne kadar 152 sivil insanın yaşam hakkını ihlal etmiş, etmeye de devam etmektedir. Bireyin güvenliğini sağlamakla yükümlü olması gereken kolluk kuvvetlerinin, bireyin güvenliği açısından tehdit oluşturması trajiktir. Bu insan hakları ihlalleri devletin sorunları güvenlik odaklı çözmesi refleksinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla yasa koyucular yasaları birey eksenli düzenlemeli, “devletin güvenliği” , “devletin bekası” anlayışından vazgeçmelidirler."

"SÜREÇTE HASSASİYETSİZ BİR YAKLAŞIM VAR"

"Nitekim dün miting sonrası Van’da yaşanan bu olayda kalabalığa rağmen otele en az 16 merminin Grand Otele isabet edecek şekilde rastgele ateş açılması, tanınan yetki konusundaki endişelerimizi haklı çıkarmıştır. İnsan haklarının koruyucusu olması gereken kolluk kuvvetleri, insan hakları ihlalcisi konumuna düşmüştür. Keza gösterilerde yoğun ve kullanma talimatına aykırı, kişiyi hedef alacak bir şekilde kullanılan gaz fişeklerinin bireylerin güvenliğini tehdit ettiğini, bu haliyle tehdit etmeye devam edeceği gibi aynı zamanda anayasal bir hak olan “Toplantı ve Gösteri Hakkını” da sınırlandırmaktadır. Son iki gün içerisinde meydana gelen olayların Diyarbakır ve Van olması, “Çözüm Süreci” konusunda da hassasiyetsiz bir yaklaşım olduğu kanaati oluşturmaktadır."

"SORUMLULAR YARGI ÖNÜNE ÇIKMALI"

"Siyasi ve idari sorumluların bu “süreç” konusunda hassas olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Aksi halde insanların yaşamlarına kast eden ihlaller söz konusu olup bu suçluların cezasız bırakılması, “Çözüm Süreci’ni kimin sabote ettiği sorusunu sorduracağı gibi, sürecin taraflarından biri olan devletin samimiyeti sorgulanır hale gelecektir.
PVSK’nın içeriğinin uluslararası standartlara uygun olarak düzenlemesi talebi ile MAZLUMDER Genel Merkezi düzeyinde başlatılan ve bütün şubelerince yürütülen “Dikkat Polis Geliyor Kampanyası” çerçevesinde şunları tekrarlamakta fayda görüyoruz; Dün Van’da yapılan miting sonrasında polislerin ateş açması sonucu yaralanan Kadir İnan başta olmak üzere, polisin neden olduğu ihlaller etkin bir biçimde soruşturulmalı, sorumluları yargı önüne çıkarılmalıdır. Polisin silah kullanma yetkisini belirleyen PVSK bireyin güvenliğini sağlayacak bir biçimde ve uluslararası standartlara uygun olarak yeniden düzenlenmelidir. Son olarak polislerin Diyarbakır Silvan ve Van’da yaraladığı Mehmet EZER ve Kadir İNAN’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."