Mirhesen Medrese'si yaşatılıyor

Van'ın Bahçesaray (Miks) ilçesinde Kürt Beyi Mir Hesen Welî'nin inşa ettiği medresenin zamanla yıkılması üzerine ilçede farklı bir alanda yeni bir medrese inşa edildi.

VAN 20.12.2014 10:00:58 0
Mirhesen Medrese
Tarih: 01.01.0001 00:00

Haber: Adil HARMANCI

Medrese, ilçede üç yıl önce kurulan Mir Hesen Derneği tarafından yapılan organizasyonla tarihi Kırmızı Köprü'nün yanında bulunan vakıf arazisi üzerinde inşa edildi.
2013 yılında yapımına başlanan ve kaba inşaatı tamamlanan medrese 5 kattan oluşuyor.

2015'TE TAMAMLANACAK
Gazetemize konuşan Mîr Hesen Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Garip Aykut, medreseyi ilçe sakinlerinin ve belediyenin katkıları ile inşa ettiklerini söyledi.
Aynı zamanda Bahçesaray Belediye Başkanı olan Aykut, 2015 yılı sonbaharında hizmete hazır hale getirmeyi amaçladıkları medrese hakkında şu bilgileri verdi:
"Burada eğitim görecek öğrencilerin kalması için bir katı yatakhane olarak planladık, bu kat 200 yataklı olacak. Her oda 3 kişilik olacak. Medresenin ayrıca yemekhane, dershane, kütüphane, konferans salonu, okuma salonu gibi bölümleri olacak."

BİRÇOK DALDA EĞİTİM
Medresede sadece din dersleri verilmeyeceğini, bir çok dalda eğitim verileceğini belirten Aykut, şöyle devam etti:
"Din derslerinin yanında Kürt dili, Kürt tarihi ve felsefe üzerine de dersler verilecek. Bunun için Van ve çevresinde bu dallarda yetişmiş Kürtçe öğretmenleri var. Faaliyete geçtiğinde bu öğretmenler görev yapacak."

TARİHİ YAŞATMAK İSTİYORUZ
Bir tarihi yaşatmak istediklerini belirten Aykut, şunları söyledi:
"Mir Hesen Medresesi dünyada ikinci medresedir. İlçenin girişinde yer alan bu medrese şimdi yıkılmış ve tamamıyla mezarlarla kuşatılmıştır. Bu nedenle biz de bu tarihi yaşatmak için farklı bir mekânda inşa ettik. Mir Hesen sadece bir Kürt beyi değil, aynı zamanda büyük bir âlimdir. İlçede Mele Hemze, Feqîyê Teyran gibi birçok Kürt âlim yetişmiştir"

ORHAN: ESKİSİ RESTORE EDİLECEK
AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan da, ilçe girişindeki eski medresenin restorasyonu için Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Van Turizm İl Müdürlüğü'nün Vali Münir Karaloğlu döneminde çalışma başlattığını, ancak çalışmaların bir süredir durduğunu söyledi. Orhan, restorasyonla ilgili çalışmaların önümüzdeki dönemde başlatılacağını kaydetti. 
Bahçesaray ilçe girişindeki mezarlığın içerisinde bulunan medrese, Mir Hesen Weli tarafından XVI. yüzyıl içerisinde yaptırılmış. Temeline kadar tamamen yıkılan ve sadece hücre kısmı kalan medresede, biri 1737, diğeri 1858 olmak üzere iki onarım kitabesi bulunuyor.