“Milletvekillerinin çabası inkâr edilemez“

'MEVCUT YASAYA EK MADDE EKLENDİ'

VAN 11.04.2015 10:56:23 0
“Milletvekillerinin çabası inkâr edilemez“
Tarih: 01.01.0001 00:00
Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, ilde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle yıktırılan yapıların, çıkarılan yeni yasayla birlikte artık kentsel dönüşüm imkânından faydalanabileceğini söyledi. Soğanda, Kapıköy Sınır Kapısı'nın da modernize edilerek 24 saat burada giriş-çıkışların olacağını belirterek, "Bunların olmasında Ak Parti'li vekillerin büyük payı bulunuyor" ifadelerini kullandı.

               Bölge:  Burhan Ergin
                Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, depremden dolayı konutlarını yıkan bazı hak sahiplerinin, 6036 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden önce bu yapıları yıktırdığı için, daha önce kentsel dönüşüm olanaklarından yararlanamadığını, ancak yeni yasayla birlikte çok önemli bir sorunun çözüldüğünü ifade etti. 

             İl Başkanı Av. Soğanda, 2011 yılında meydana gelen deprem sonrası yıkılması kararlaştırılan orta hasarlı veya ağır hasarlı yapıların Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılan düzenleme ile 6306 sayılı kanuna geçici bir madde eklenmesiyle artık kentsel dönüşümden yararlanmasının önünün açıldığını anlattı. 

             "MEVCUT YASAYA EK MADDE EKLENDİ"
              Soğanda, "Kentsel Dönüşüm yasası 2002 yılının sonunda çıkmıştı. Bu yasa çıkınca, yasanın içerisinde yer alan binaların ayakta olması ve görünür olması gerekiyordu. Bununla ilgili olarak bazı kurumların rapor vermesi gerekir. Bu raporlar neticesinde kentsel dönüşüm yasasından yararlanması gerekiyordu. Mevcut olan ağır hasarlı, orta hasarlı binaların yerine devlet bazı ödemeler yaptı veya konutlar yaptı. Yani bir kredi kullandı, ikinci bir kredinin kullanılması mümkün değildi. Nihayetinde Van için çok güzel bir çalışmaya imza atıldı ve 2011 yılında Van'da meydana gelen depremler neticesinde ilgili bakanlıklar tarafından ağır hasarlı veya orta hasarlı olarak gösterilen binalar o raporlar geçerli olmak koşuluyla kentsel dönüşüm yasası kapsamına alınmış oldu. Bunda Ak Parti'li milletvekillerimizin katkısı büyük. Ben kendilerine teşekkür ediyorum" dedi. 
Van'ın Saray İlçesi sınırında bulunan ve İran'a açılan Kapıköy Sınır Kapısı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Ak Parti İl Başkanı Zahir Soğanda, "Bildiğiniz gibi Hükümetimiz tarafından sınır ticareti ile ilgili ciddi anlamda bir çalışma yapıldı. Ak Parti Hükümeti İran ile yapmış olduğu anlaşmalar neticesinde Kapıköy'ün derhal modernizasyonun yapılması konusunda anlaşmalar sağlandı. Allah'ın izniyle orada binalar yükselmeye başladı ve onuncu ayda bitecek. Kapıköy artık transit geçişlere tabi tutulacak ve aynı şekilde 24 saat giriş-çıkışlar olacaktır. İran tarafındaki yolların yapımı konusunda anlaşma sağlandı. 350 milyon dolar civarında bir kaynağı Türkiye temin edecek ve orayı da bizim ülkemiz yapacaktır. Dolayısıyla bu çalışmaların olmasında da Ak Parti'li vekillerimizin büyük çabası bulunuyor. Kendilerine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.