Milletvekili Kayatürk’ bir görev daha

Asya Pasifik Ülkeleri Parlamentolar arası dönem Başkanlığı’na Milletvekili Kayatürk seçildi.

VAN 29.11.2016 11:19:43 0
Milletvekili Kayatürk’ bir görev daha
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Asya Pasifik Ülkeleri Parlamentolar arası dönem Başkanlığı’na Türkiye’de ve ülkeler arası çalışmalarda oy birliğiyle AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk seçildi.

Ekonomik anlamda büyük önem arz eden Asya Pasifik ülkeleri Parlamentolar arası dönem başkanlığı, gelişmekte olan ülkeler için önemli bir sorumluluk.  Önümüzde ki günlerde yapılacak olan ilk toplantının İstanbul’da yapılacağı bildirildi. Daha sonraki toplantılardan birisinin Van’da yapılması yönünde çalışmaların yapılacağı belirtildi. Dönem Başkanlığı’na seçilen AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün, Asya Pasifik Ülkeleri Parlamentolar arası çalışmalarda büyük başarılara imza atacağı şimdiden kulislerde konuşulmaya başlandı.

PEKİ, NE ZAMAN KURULDU?

APEC, Asya-Pasifik bölgesindeki ekonomik gelişmeyi ve refah düzeyini daha ileriye taşımak ve Asya-Pasifik Topluluğu arasındaki bağları güçlendirmek amacıyla 1989 yılında kurulmuştur.

ASYA PASİFİK ÜLKELERİ NEDİR?

APEC birçok uluslararası örgütten faklı olarak bağlayıcılığı olmayan taahhütler temelinde ve açık diyalog esasına göre faaliyetlerini yürütmektedir. APEC, üyelerine antlaşmalara dayanan hukuki yükümlülükler getirmemekte, kararlar oybirliğiyle alınmakta, yükümlülükler ise gönüllü olarak üstlenilmektedir.

APEC bünyesinde ticaret ve yatırımları izleme, yatırım ve teknoloji transferi, insan kaynaklarını geliştirme, enerji, telekomünikasyon, deniz kaynaklarının korunması, balıkçılık, ulaştırma ve turizm gibi konularda çalışma grupları bulunmakta, yüksek düzeyli memurlar ve bakanlar düzeyinde toplantılar düzenlenmekte ve ülke liderlerinin katıldığı zirvelerde APEC çerçevesindeki gelişmelere yön verilmektedir.


ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?

APEC çerçevesindeki işbirliğinin temel hedefleri üyeler arasında gümrük tarifelerinin düşürülmesi ve diğer ticaret engellerinin azaltılması, yerel bazda verimli ekonomilerin oluşmasına katkı sağlanması, bu sayede ithalatın önemli bir biçimde artırılmasıdır. APEC’in koyduğu bu hedeflerin gerçekleştirilmesi açısından APEC’e üye ülke liderlerinin 1994’te Endonezya’nın Bogor şehrinde kabul ettikleri “Bogor Hedefleri” anahtar bir yer tutmaktadır. Sanayileşmiş ülkeler açısından 2010, gelişmekte olan ülkeler tarafından ise 2020 yılında hayata geçirilmesi öngörülen bu hedefler, özetle, Asya- Pasifik bölgesinin bir serbest ticaret ve yatırım alanı haline getirilmesini hedeflemektedir. 

 

HANGİ ÜLKELER ÜYEDİR?

 Avustralya, Brunei, Kanada, Şili, Çin, Hong Kong (Çin), Tayvan (Çin), Endonezya, Japonya, Kore, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Rusya Federasyonu, Singapur, Tayland, Amerika Birleşik Devletleri ve Vietnam’dır. APEC üyeleri dünya nüfusunun yüzde 40’ına, dünya GSYMH’sinin yüzde 56’sına ve dünya ticaret hacminin yaklaşık yüzde 48’ine tekabül etmektedir.

Haber/Yorum: Serhat Yazlık/Van Havadis Gazetesi