Milletvekili Gür'den, Başbakan Davutoğlu'na soru önergesi…

Van Milletvekili Nazmi Gür, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Önergede, HES'lerin Van Gölü'nü kirlettiği ifade edildi.

VAN 22.12.2014 16:37:36 0
Milletvekili Gür
Tarih: 01.01.0001 00:00
  Gür, Van Gölü çevresinde bulunan resmi kurumlar, valilik ve kaymakamlıklar tarafından verilen izinlerle sahil kısmına kurulan özel işletmelerin yarattığı çevre kirliliğinin gün geçtikçe telafisi mümkün olmayan tahribatlara neden olduğunu belirterek, "İnşa edildikleri her alanda büyük bir doğa katliamına neden olan HES'ler Van Gölü'nü de kirletmektedir. Van'ın Edremit İlçesi'nde Van Gölü sahilinde bulunan Edremit Hidroelektrik Santralinin arıtma sistemi olmadan işlettiği tatlı suyu arıtmadan göle akıtmasından kaynaklı meydana gelen su kirliliği gözle görünür boyutlara ulaştığı halde yetkililer olaya sessiz kalmaktadır.  HES'in bulunduğu Kadembas mevkiinde 10 kilometrelik sahil şeridinde işletmeden gelen atıklardan kaynaklı göl suyunun renginin dahi değişmesine neden olan ve gözle görülür bir kirliliğe sebep olmaktadır. Van ilinde üç yeni HES'in yapılması planlanmakta ve yeni çevre katliamları oluşturulmak istenmektedir. Muradiye'de bulunan Şeytan deresinin üst kısmına, Çatak'ta Kani Spi civarına ve Gürpınar'da yapılması planlanan HES'ler de proje aşamasındadır" dedi. 


Gür, şu soruları sordu:
1-Van ili Muradiye ilçesinde bulunan Şeytan deresinin üst kısmına, Çatak'ta Kani Spi civarına ve Gürpınar'da yapılması planlanan HES'lerin yapımını iptal etmek için Bakanlığınızca her hangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?
2-Van'ın Edremit İlçesinde Van Gölü sahilinde bulunan Edremit Hidroelektrik Santrali arıtma sistemi olmadan işlettiği tatlı suyu arıtmadan göle akıtmasından kaynaklı meydana gelen su kirliliğinden haberdar mısınız? Bu kirliliği önlemek adına Bakanlığınızca ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz?
3-Van ilinde yapılması planlanan üç HES'in yapımının ÇED raporu mevcut mudur?
4-Van ilinde çevre katliamlarına neden olan HES'lerin önlenmesi için ne tür önlemler almayı düşünüyor musunuz?


5-Van Gölü çevresinde bulunan resmi kurumlar, valilik ve kaymakamlıklar tarafından verilen izinlerle sahil kısmına kurulan özel işletmelerin yarattığı çevre kirliliğini ortadan kaldırmak adına ne tür girişimleriniz olacaktır?


6-HES'lerin çevreye verdiği tahribatı ve bölgenin ekosisteminin bozulmasını önlemek için ne tür çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz?


7-Muradiye'de bulunan Şeytan deresinin üst kısmına, Çatak'ta Kani Spi civarına ve Gürpınar'da yapılması planlanan HES'ler için ayrılan bütçe miktarı nedir? Yapılacak olan bu HES'lerin ekonomik getirisi, çevreye vereceği zararı ve ekolojik yapıyı geri kazandırır mı?