Milletvekili Botan, 'iddiaları' sordu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, İŞ - KUR bünyesinde Toplum Yararına Çalışma Programları (TYP) çerçevesinde Van'da yapılan işe alımlarda siyasetin rolü olduğuna ilişkin iddiaları, Türkiye Büyük Millet

VAN 1.12.2015 10:36:52 0
Milletvekili Botan,
Tarih: 01.01.0001 00:00
 İŞ - KUR bünyesinde işa alınacakların listesinin, iktidar partisi tarafından hazırlanarak önceden kuruma gönderildiğine ilişkin iddiaların gündeme geldiğini belirten Botan, bu iddialar çerçevesinde hazırladığı soruların cevaplanmasını talep etti.
Milletvekili Botan TBMM'ye sunduğu ve Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplamasını istediği önergede; "5510 Sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasına 02.11.2011 tarihinden itibaren eklenen (g) bendi ile İŞKUR tarafından düzenlenen Toplum Yararına Çalışma Programları (TYP) uygulanmaya başlamıştır. Türkiye İş Kurumu tarafından 12.03.2013 tarihinde 28585 sayılı resmi gazetede yayımlanan yönetmeliğin 62. maddesinde TYP'nin hedefi; işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak olarak ifade edilmiştir. Aynı yönetmeliğin 68. maddesinde ise katılımcıların sayısı ve seçiminin Noter Kurası, liste (mülakaat) ve yüzde sekseni Noter Kurası ve yüzde yirmisi liste yöntemiyle olmak üzere 3 yoldan birisi ile yapılacağı belirtilmiştir. İşsizliğin yoğun olduğu Türkiye'de programın zorlu iş şartlarına rağmen ihtiyaç duyulandan çok fazla kişinin çalışmak için başvuru yaptığı dikkate alınırsa işçi seçim usulü keyfiyete bırakılmayacak derecede önem arz etmektedir. Program kapsamında işçi alımlarının başladığı aylarda basın ve kamuoyuna alımlarda siyasi taraftarlara, aile ve akraba yakınlarına öncelik verildiğine dair çok sayıda iddia gündeme gelmektedir. İşsizlik oranının %13.5 ile Türkiye ortalamasının 4 puan üzerinde olduğu Van ilimizde de program kapsamında işe alımlarda objektif olunmadığı, siyasi yakınlık, aile ve akraba olma kriterlerinin ön planda tutulduğuna dair iddialar gündeme gelmektedir. Öyle ki çoğu yerlerde işe alınacakların iktidar partisi il ilçe teşkilatları tarafından tespit edilerek İŞ-KUR Müdürlüğü'ne listelerin önceden gönderildiği dahi iddialar arasında yer almaktadır." ifadelerine yer verdi.
Milletvekili Botan ardından şu soruların cevaplanmasını talep etti; 
" 1- Van ilimizde programın hayata geçirildiği 2011 yılından günümüze kadar yıllar bazında kaç kişi program kapsamında çalıştırılmıştır? İşe alımlarda yönetmelikte belirtilen yöntemlerden hangileri uygulanmıştır? Tercih edilen yöntemlerin tercih nedeni nedir?
2- Van ilimizde 2015 yılı içinde kaç kişi program kapsamında işe alınmıştır? İşe alımlarda alım yöntemlerinden biri olan Noter Kurası neden tercih edilmemiştir?
3- 2011 yılından beri Van ilimizde işe alımlarda siyasi yandaşlık, bürokrat ve hükümet yanlısı kişilerin aile ve akrabalarına öncelik verildiğine dair iddialarla ilgili yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır? Yoksa bu iddiaları araştırmak için bir çalışma yürütmeyi düşünüyor musunuz?
4- Liste (mülakat) yönteminin esas alındığı alımlarda komisyonlarda kimler yer almıştır? Elenen yurttaşlara neden elendiklerine dair izahatta bulunulmuş mudur?
5- Türkiye genelinde olduğu gibi Van ilimizde de program kapsamında işe alınanların listelerinin AKP il ve ilçe başkanlıkları ile AKP milletvekillerinin tavsiyeleri ile belirlenerek İŞ-KUR müdürlüklerine verildiği iddiası doğru mudur? Bu iddiaları araştırmayı düşünüyor musunuz? 
6- 2011 yılından beri Van ilimizde işe alımlarda aynı aileden birden çok kişinin işe alındığı bilgisi doğru mudur? Doğru ise bunun nedeni nedir? 
7- Türkiye genelinde hemen her ilde işe alımlarda kanun ve yönetmeliklerde öngörülen amaçların dışında istihdam sağlandığına dair iddiaları araştırmayı düşünüyor musunuz?
8- Mevsimsel ve tarımsal istihdam düşüldüğünde % 20'nin üzerinde bir nüfusun işsiz olduğu Türkiye'de uygulamaya soktuğunuz bu program kapsamında tüm işsizlerin eşit olanağa sahip olacağı, keyfiyete yer bırakmayan bir istihdam yöntemini neden belirlemiyorsunuz?
9- Haftada 45 saatin üzerinde çalışma yükümlülüğü getiren ve yıl içinde sadece 9 ay süren ve sosyal güvencelerin çoğundan mahrum bir şekilde çalışmak zorunda kalan vatandaşların daha insani ve ekonomik koşullarda iş sahibi olmaları için almış olduğunuz tedbirler nelerdir?" 
/ Haber Merkezi