Milletvekili Bilici, gelişmişlik farklarına dikkat çekti

Van Milletvekili Mustafa Bilici, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde devam eden 2015 mali yılı bütçe görüşmelerinde Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının bütçesi üzerinden bölgelerarası gelişmişlik farklarına d

VAN 15.12.2014 18:38:02 0
Milletvekili Bilici, gelişmişlik farklarına dikkat çekti
Tarih: 01.01.0001 00:00
           Van Milletvekili Mustafa Bilici, DAP İdaresinin öncelikli görevinin Doğu Anadolu Bölgesinin kalkınmasını hızlandıracak eylem planları hazırlamak, bunların uygulanmasını koordine etmek izlemek ve değerlendirmek olduğunu söyledi. 

            Devam eden eylem planının hayata geçirilmesi ile birlikte bölgede yaşayan insanların gelir düzeylerinin artması,  bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması ve bölgenin ulusal düzeyde ki ekonomik ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunulması hedeflenmektedir dedi. DAP İdaresinin yeni bir kurum olmasına rağmen son iki yıl içinde önemli altyapı ve proje çalışmalarına öncülük ettiğini belirten Bilici,Doğu Anadolu Bölgesinde özellikle Hayvansal Üretim, Tarımsal üretim, Bitkisel üretim gibi avantajlı alanlarda alt yapı geliştirme projeleri kapsamında 337 proje desteklendiğini ve bu projelere 107 milyonu aşan bir harcama yapıldığını anlattı. 

      "KALKINMA HEDEFİNDE BÖLGESEL GELİŞMİŞLİKLERE DİKKAT EDİLDİ"
          AK Parti Hükümetleri dönemine ait kalkınma planlarının temel amacının ulusal kaynakların en yüksek ekonomik ve sosyal faydayı sağlayacak şekilde geliştirilmesi ve de bölgeler arası dengesizliklerin asgari düzeye indirilmesi olduğunu belirten Milletvekili, Türkiye'nin uzun dönemli kalkınma hedeflerinde bölgesel gelişmenin yapısal bir politika alanı olarak öne çıkmasının AK Parti Hükümetleri döneminde gerçekleştiğini vurguladı. Bölgede son yıllarda yapısal reformlarla DAP İdaresi ve DAKA gibi uzman kadrolara sahip kurumlar kurulmuş ve kalkınmada öncelikli müdahale alanları tespit edilerek eylem planlarının hazırlandığına dikkat çeken Bilici,  KÖYDES, BELDES ve SODES gibi projelerle de son 12 yılda bölgenin altyapısı güçlendirildiğini söyledi. 

            Ayrıca 2012 yılında uygulanmaya başlanan yeni teşvik sisteminin bölgesel gelişmişlik farklarının dikkate alınarak hazırlanması 6. Bölge kapsamında olan Doğu Anadolu'nun birçok iline pozitif ayrımcılık sağladığını bununla birlikte 12 ilde uygulanan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programının da bölge illerine önemli katkılar sağladığını vurguladı. Konuşmasında devamla bölgelerarası dengesizliği giderebilecek en temel en etkin araçların başında kamu yatırımlarının geldiğini ifade eden Bilici, AK Parti Hükümetlerimiz döneminde son 12 yılda artış gösteren kamu yatırımları bölgeyi olumlu etkilediğini anlattı.  Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin toplam yatırım programından aldığı pay 2002 yılında %7 iken, bu rakam 2014 yılında % 14'e yükseldiğini belirtti.

            Çözüm sürecinin nihayete ermesi ile birlikte bölgede özel sektör yatırımlarının da artacağına inandığını anlatan Van Milletvekili Mustafa Bilici, sermayenin, ürkek olduğunu, risklerden kaçtığını, istikrar olan bölgelere yöneldiğini söyledi. Bu nedenle Türkiye'nin en yoksul kentlerini barındıran Doğu Anadolu Bölgesi'nin makûs talihi çözüm sürecine bağlıdır dedi. Bölgeye verilebilecek en büyük teşvikin huzur ve güven ortamı olacağını belirterek, Türkiye barışının bölgenin enerjisini arttıracağını söyledi.

            Van Milletvekili Mustafa Bilici, AK Parti'nin başlattığı bölgesel kalkınma hamlesi ile son 4 yılda Van'da çok prestijli projeler gerçekleştirdiklerini belirterek, Kış Turizmine olanak sağlamak için Abalı Kayak Tesisi'ni, Van Göl'ünde turizmi canlandırmak amacıyla alınan iki adet deniz otobüsünü, yat turizmini başlatmak için yapılan Yat Limanını, inşa edilen modern Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi'ni, dünyada bir ilk olan Urartu Müzesi'ni ve Van'da imalat sanayinin geliştirilmesi amacıyla yapılan Tekstil Kent projelerini anlattı.