MEVSİMSEL HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, mevsimsel grip vakalarının korunmasına yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

VAN 23.01.2017 17:29:55 0
MEVSİMSEL HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gribin sıklıkla soğuk algınlığı ile karıştırıldığına dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, gribin influenza adı verilen bir virüsün neden olduğunu bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu söyledi.

Grip hastalığının belirtileri hakkında bilgi veren İmran, “Grip kendisini ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal ile gösterir. Soğuk algınlığı ise bu belirtilerden daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile görülür ve genel olarak gripte olduğu gibi ciddi sağlık sorunları oluşturmaz, daha hafif seyreder. Grip en fazla 2 haftada ve çoğunlukla da7-10 gün içerisinde iyileşir ancak özellikle risk gruplarında olmak üzere bazen zatürre gibi hastalıklara neden olarak hayatı tehdit eden sağlık sorunları oluşturabilir. Hastalık esas olarak gripli birinin öksürük, hapşırma ve konuşması esnasında etrafa yayılan damlacıklarla bulaşmaktadır.” dedi.

GRİBE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER NELERDİR?

Gribe karşı alınacak önlemler hakkında bilgi veren İmren, “Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kâğıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kâğıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır (içerisinde bulunduğumuz hafta itibariyle halen grip aşısı yaptırılması mümkündür.)” şeklinde konuştu.

KİMLER DAHA ÇOK RİSK ALTINDADIR?

Risk altında olan gruplar hakkında da bilgi veren İmren, şunları sıraladı:

“Sağlık çalışanları, 65 yaş ve üzerindeki kişiler, Yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, Astım dâhil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ve 6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar risk altındadırlar.”

GRİP GEÇİRDİĞİMDE NE YAPMALIYIM?

Risk grubunla olan bireylerin öncelikle aile Hekiminize müracaat edilmesi gerektiğini bildiren İmren, “Grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurun ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanın. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın. Mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme ile yeterli istirahatin önemi de unutulmamalıdır.” diye konuştu.

Kentte mevsimsel grip nedeniyle 05 Ekim 2016 tarihinden itibaren 26 hasta hastanelere yatmış olup, tümünden numune alınarak, Ankara Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarına gönderildiğini söyleyen İmren, şunları kaydetti:

“Şu ana kadar çıkan sonuçlardan 3’ü pozitif (H3N2), 7’si pozitif (RSV), 4’ü pozitif (Parainfluenza), 1 pozitif (HMPV), 11’i negatif sonuçlanmıştır. Yatışı yapılan hastalarımız şifa ile taburcu edilmiştir. Aile Hekimlerimizce 92 numune alınmış bu numunelerden 31 tanesi pozitif (H3N2), , Grip hastalığında kullanılan Anti-viral ilaçlar Halk Sağlığı Müdürlüğümüz deposunda yeterli miktarda mevcuttur. İlimiz Hastaneleri ve Aile Sağlığı Merkezlerimize ihtiyaçları kadar dağıtım yapılmış olup talepleri doğrultusunda antiviral ilaç temini sağlanmaktadır. Geçmiş yıllarda görülen grip vakaları incelendiğinde, ilimizde ve ülkemizde mevcut durumun geçmiş yıllar ile paralellik gösterdiği ve beklenen düzeyde grip vaka artışı olduğu değerlendirilmektedir. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ve ilimiz hastanelerinde olası salgınlara yönelik gerekli hazırlıklar yapılmıştır.”


MEVSİMSEL HASTALIKLARDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?