Meslek odaları Van için bir arada

Van’da faaliyet gösteren Meslek Odaları, Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın çağrısı ile bir araya geldi. Oda yetkilileri tek tek söz alarak yapılması gerekenleri anlattı. Van TSO Başkanı Necdet Takva ise meslek odalarının kent için bir a

VAN 4.12.2016 18:56:47 0
Meslek odaları Van için bir arada
Tarih: 01.01.0001 00:00
    Van’daki meslek odalarının çoğunluğunun bir araya geldiği ilk toplantının başkanlığını yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, meslek odalarının bir araya gelmesinin kentin sorunlarını konuşmalarının sevindirici olduğunu dile getirdi.


      Takva, “Çözüm üretmeleri öteden beri arzuladığımız ve hayata geçirmeyi çok istediğimiz bir çalışmaydı. Çağrımıza Tüm Meslek Odalarımızın olumlu dönmeleri ve toplantıya katılmaları bizleri gelecek için umutlandırmıştır” dedi.


     TAKVA: “MESLEK ODALARININ ÖNEMLİ BİR GÜCÜ VAR”
      Van TSO Başkanı Takva, Van’ın çözülmesi gereken birçok sorunu var, bu sorunların çözümün de Meslek Odalarının önemli bir güce sahip olduğunu belirterek “Bu gücün bir arada olması, kent çıkarlarını esas alan bir çalışma düzeni içinde olmasını amaçlıyoruz. Buraya gelen her Meslek Odası temsilcisi, temsiliyetini sağladığı hedef kitlesinin sorunlarını kurula getirmelidir. Ben bu kentte yaşayan herkesin tüm sorunlarının ortak olduğuna inanıyorum. Güçlü bir birliktelikle, birçok sorunun çözümü konusunda öncü olabiliriz” şeklinde konuştu.


      ODA TEMSİLCİLERİ TEK TEK SÖZ ALDI
Van - Bitlis - Hakkâri Eczacılar Odası adına söz alan Naman Mızrak, şehrin ortak bir dile ve akla ihtiyacı olduğunu söyleyerek, “Geçmiş dönemlerde de benzer toplantılar yaptık. Şehrin Ortak dile ve akla ihtiyacı var. Bu da ancak meslek odalarının inisiyatif almaları ile başarılabilecektir. Bu platform bu konuda bir görev üstlenebilir. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Bu ortamda Sivil Toplum Örgütleri ve Meslek Odalarının misyonu daha önemli bir hale geliyor. Üyelerimizin ve bizi seçenlerin temsilcisi olmalıyız. Bu nedenle bu platformun süreklilik arz etmesi gerekir” dedi.


      Van – Hakkâri Tabip Odası adına söz alan Özgür Deniz Değer ise farklı meslek odaları ile bir arada olmalarının önemine vurgu yaparak, “Katkı sunan Ticaret ve Sanayi Odasına ve Başkanına çok teşekkür ederiz. Biz oda olarak önceliğimiz Sağlık, Çevre Kirliliği gibi konularda çaba sarf etmekteyiz. Kış geldi, çevre kirliliği çok büyük bir sorun. Bunun üzerine konuşmalıyız. Sağlıksız kömür satışı var. Bunun yerine doğalgaz kullanımını artırmalıyız. Hava Kirliliği sağlığı tehdit edecek boyutları aşmıştır. Bunun için ortak çalışma yapmamız gerekiyor” dedi.


     İnşaat Mühendisleri Odası adına ise Kamuran Yüksel söz aldı. Yüksel, deprem sonrası yeterli düzeyde duyarlılık sağlanamadığını anlatarak, “Bu konuda yeterli etkinlikleri yapamadık. Bunların bir kısmı engellendi veya uygun ortamın oluşması sağlanamadı. Bizim bu konuda meslek odaları olarak gerekli çalışmaları yapıp toplumdaki hassasiyeti artırmamız gerekiyor.


     Tuşba Ziraat Odası adına söz alan Hasan Özgökçe, “Van Gölü kirliliği ve diğer çevre sorunları ilgili yeterli çalışmaları yapıp, bu sorunları gündemde tutmalıyız. Kentin ortak sorunları için bir araya gelmeliyiz” diye konuştu.


     TUĞRUL: HEPİMİZİN ORTAK GÖRÜŞÜ OLMALI
      Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Emin Tuğrul ise Van TSO’ya teşekkür ederek, “Bu kurulun oluşturulması çok önemli ve değerlidir. Süreklilik olmalı, sekretarya oluşturulmalıdır. İlin sorunlarının görüşüldüğü, raporların hazırlandığı bir platform gelecek adına önemli çalışmalar yapacaktır. Vergi Terkini, Çevre yolu, ilin trafik sorunu gibi kent sorunlarında ne yazık ki bir araya gelemedik ve aynı dili konuşamadık. Hepimizin kent sorunları ile ortak görüşü olmalıdır” dedi.


      Marangozlar ve Keresteciler Odası adına konuşan Mazhar Sarıkaya ise yalnızlığın, tekilliğin ne kadar olumsuz sonuçlar çıkardığını belirterek, “Odamızın bir projesinde yıllardır yalnız bırakıldık. Bu nedenle bu kurulun ya da platformun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Van TSO başkanına teşekkür ediyorum. Ticaret ve Sanayi Odası bu toplantılara mutlaka öncülük etmelidir. Ortak hareket ederek, her platforma birlikte katılım sağlamalıyız. Bu kurulu daha da güçlendirmeliyiz. Sekretaryasını
oluşturmalıyız. Gerekirse esnaf doğrudan dinlenmeli ve sorunlarına hep birlikte çözüm aramalıyız” ifadelerini kullandı.


     EFEOĞLU: SORUNLARA ORTAK ÇÖZÜM GELİŞTİRİLMELİ
   Yeni Marangoz ve Mobilya Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Zafer Efeoğlu ise emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu toplantı için emeği geçen Van TSO ya teşekkür ediyorum. Geç kalınmış bir toplantıdır ancak yapılması önemlidir. Odalarımızın olduğu gibi üyelerimizin de sorunları var. Her meslek odasını kendi üye sorunlarını rapor haline getirerek bu kurula getirebilir. Kurulda bu sorunlara ortak çözümler geliştirebiliriz” dedi.

    
      Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Atakan Dayan ise, “Bu kentin önemli sorunlarından bir tanesi de Hayvancılık sektörünün kentin lokomotif sektörlerinden biri olmasına rağmen ciddi sıkıntılar içinde olmasıdır. Küçükbaş hayvancılıkta şuanda Türkiye Birincisiyiz. Ancak büyükbaş hayvancılıkta hak ettiğimiz yerde değiliz. Türkiye’de kişi başı et tüketimi 7 kg iken, ABD de 70 kg. dır. Keza süt tüketiminde de benzer oranlar olduğunu görmekteyiz. Bu durum hem bir yandan sağlıksız bir nesli yetiştiği anlamına geldiği gibi öte yandan hayvancılığımızın ne düzeyde olduğunun göstergesidir. 1980 li yıllarda Van hayvan ihraç ederken, şimdi ithal eden bir konumda. Bir dönem köyden kente göç teşvik edilirken, şimdi kentten köye göç teşvik ediliyor. Ne yazık ki her ikisinde de altyapı hazırlanmadan bu teşvikler yapılmaktadır. Van TSO ya bizleri bir araya getirdiği için teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemlerde yapılacak toplantılarda meslek odalarımızdan hayvancılık konusuna özel önem verilmesini rica ediyorum” diye konuştu.

    
     EŞME: BU OLUŞUMU ÖNEMSİYORUZ
     Terziler ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Salih Eşme, söz konusu oluşumun olmasını önemsediklerini anlatarak, “Oda olarak mutlaka destekliyoruz. İlimiz bu toplantıların eksikliğin çok hissetti. İnşallah bundan sonraki dönemlerde kentimize katkı sunarak toplantılarımızı devam ettiririz” ifadelerini kullandı” dedi.


       Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Yılmaz, “Daha önce az olsun benim olsun zihniyeti hakimdi. Şimdi inşallah bu zihniyeti ortadan kaldıracağız. Bu oluşum belki bu zihniyetin kaldırılmasına vesile olur. Necdet Takva Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan’a bu kentin sorunlarını anlatırken, gurur duydum. Temsiliyet çok önemlidir. Ancak ne zaman ki içimizden biri bizleri iyi ifade etmeye başladığında bu durum birilerini rahatsız ediyor. Oluşan bu tablo her zaman bize ve Van’a kaybettirmiştir. Unutmamalıyız ki bu memleketin sahibi bizleriz. Biz sahip çıkarsak bu kent güzelleşir. Bu nedenle bu oluşumu önemsiyorum. Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür ediyorum.


      Elektrik Mühendisleri Odası adına söz alan Süleyman Balkan, “STK’lar daima toplum ile devlet arasında köprü görevini yürütmektedir. Sivil Toplum Örgütleri kentin sorunlarını dile getiren en önemli unsurlardır. Kent sorunlarımız her dönemde konuşulur. Ancak ne yazik ki bir çözüm bulunmaz. Örneğin Çevre yolu, örneğin trafik önemli sorunlarıdır. Bu sorunlar bir çok ilde çözülmesine rağmen Van da hala çözülememiştir. Kurulun bir araya gelmiş olması önemlidir. Van TSO ya teşekkür ediyoruz” dedi.

 
      Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Yalçın Tokgöz, “Bu toplantılara ihtiyacımız var. Ekonomik hayatımız da karamsar bir hava hâkimdir. Dövize endeksli bir ekonomi ile ileri gitme şansımız yoktur. Dış Ticarette sorun yaşıyoruz. Sınır Kapılarımız ya kapalı, ya tam kapasite çalışmıyor. Hayvancılık sektöründe sorunlar yaşanmaktadır. Güneş enerjisi potansiyelimizden yeterince yararlanamıyoruz. Kentte ciddi hava kirliliği ile karşı karşıyayız. Bunun en önemli sebebi dağıtılan kömürlerin kalitesiz olmasıdır. Bunun yerine maddi durumu yetersiz ailelere doğalgaz kullanımı konusunda maddi destek verilmeli, doğalgazın kullanımı yaygınlaştırılmalıdır” diye konuştu.


     Hurdacılar ve Geri Dönüşümcüler Kooperatifi Başkanı Ömer Doğan, Bu kentin en önemli sorunu temsiliyet sorunudur. Bir arada olamama sorunudur. Sorunlarla boğuştuğumuz da kimse yanımızda değildi. Oysa sağlanacak destekle sorunlarımızı daha kısa sürede çözüme kavuşturabilirdik. Bu
nedenle Meslek odalarının bir arada olması önemlidir. TSO Başkanına teşekkür ediyoruz. Toplantılar mutlaka en az ayda bir kere olsa devam etmelidir” dedi.


     Mermerciler Kooperatifi Hasan Akdağ ise “Bugünkü toplantının önemli olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra da sık sık bir araya gelmeliyiz. Sekretaryasını ve öncülüğünü Van TSO üstlenmelidir. Sayın Başkana teşekkür ediyoruz. . Bu kent bizim ve biz sahip çıkmalıyız. Siyaset üstü bir kurul olarak bir arada olmalıyız. Siyasi düşüncelerimizi bir kenara bırakarak bölge sorunlarımızı ön plana çıkarmalı ve ilgili makamlar nezdinde hep birlikte çözüm aramalıyız” ifadelerini kullandı.
Demirciler Tornacılar ve Tamirciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası İdris Karael ise “Umarım bu kurul güzel çalışmalara imza atar. Birbirimizi sevmeliyiz. Birbirimizi anlamalıyız. Deprem sonrası yaşanan ekonomik, sosyal siyasal sorunlarımız aynen devam ediyor. Her yerde sorun var. Sanayi de var, kentte var, üniversite de var. Eğitimde var. Dolayısı ile bir arada olursak bunları çözeriz. Son dönemde açıklanan birçok teşvik paketlerinde ne yazık ki küçük esnafı koruyan her hangi bir destek göremedik. Oysa ilimizin ve ülkemizin kalkınması ancak üretimle olabilir” diye konuştu.


     ABİ: TİCARETİ DESTEKLEMELİYİZ
     Sebze ve Meyve Komisyoncuları Odası başkanı Mustafa Abi ise sınır ticaretinin bittiğini belirterek, “Kentte ticaret bitti. Van adına yakışır bir durum yok maalesef. Yüksekova, Van, Doğubayazıt kapıları ihtiyaca cevap verememektedir. Biz ticareti desteklemeliyiz. Van ismi çok büyük bir isimdir. Bunun kıymetini bilip, halkın bunun için biraz daha direnç göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle meslek örgütleri olarak birlikte hareket etmenin önemini iyi kavramamız gerekmektedir. Daha fazla geç kalmadan ne yapmamız ve nasıl yapmamız gerektiğini konuşup harekete geçmemiz önemlidir” dedi.


       Bakkal ve Manavlar Esnaf Odası Başkanı İsa Berge ise “Meslek Odaları ilk kez bir araya geliyor. Belirsiz bir süreçten geçiyoruz. Küçük esnaf sayımız her geçen azalıyor. Ne yazık ki her gün kayıt silmekle meşgulüz. Bu kurulu siyaset kurumundan uzak tutmalıyız. Vergi Terkini olayında Necdet Başkan yalnız bırakıldı. Vergini terkini ve benzeri meselelerde ortak hareket edersek sonuca ulaşabiliriz. Bu nedenle bu kurulun çalışmaları çok önemlidir” diye konuştu.


     Kahveciler Kıraathaneciler ve İnternetçiler Esnaf Odası Genel Sekreteri Adem Tuncil ise “Kent ile ilgili sorunlarımızı konuşuyoruz. Ancak dışarıya yansıtma konusunda aynı iradeyi gösteremiyoruz. Çok sayıda toplantı yapıyoruz maalesef sonuç alamıyoruz. Meslek odalarının bu anlamda bir araya gelmeleri önemli bir başlangıçtır. Hepimizin bunu önemsemesi gerekir. Ticaret Odasına teşekkür ediyoruz. Bu toplantıların sonuç alarak devam etmesini arzuluyoruz” dedi.


  Daha sonra yapılan görüşmelerde Van Meslek Odaları olarak her ay toplantı yapılmasına, organizasyonun Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülmesi, gündemin meslek odaları başkanları tarafından önceden belirlenmesine kent sorunları ile ilgili kurumlar ve kişiler ile görüşülmesine toplantılara başkanlar nezdinde katılım sağlanması kararlaştırıldı.Bölge Gazetesi Haber Merkezi