Mehmet Top, Hoşap Kalesi’ndeki çalışmalara ara verildiğini söyledi

Van'ın Gürpınar ilçesinde bulunan Hoşap Kalesi'nde gerçekleştirilen restorasyon ve kazı çalışmalarına mevsim şartları dolayısıyla ara verildi. Kaledeki çalışmalara başkanlık eden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi B

VAN 6.11.2017 11:02:44 0
Mehmet Top, Hoşap Kalesi’ndeki çalışmalara ara verildiğini söyledi
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Mehmet Top, Hoşap Kalesi’ndeki çalışUrartu dönemine ait olan ve 16. yüzyılda uzun yıllar Mahmudi beylerinin saray olarak kullandığı bilinen Hoşap Kalesi'nde, ilk olarak, Van YYÜ tarafından 2007 yılından itibaren restorasyon ve kazı çalışmaları başlatıldı.
Bu yıl da Van YYÜ Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında yaz boyunca yapılan çalışmalara, soğukların başlamasıyla birlikte ara verildiği belirtildi.

 

“SİSTEMATİK ÇALIŞTIK”
Çalışma sezonunun kapanmasıyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, iyi bir çalışma sezonu geçirdiklerini belirterek, “Sistematik bir çalışma yürüttük. Kazı ve onarım olarak çok verimli bir sezon geçirdik. Tabi havaların değişmesiyle beraber çalışmalara ara verdik. Arazi çalışmalarını bitirdik. Şu anda da raporlar ve tanzim işleriyle uğraşıyoruz. Onları tamamlamaya çalışıyoruz” dedi.

 

“SENEYE KAZI BİTEBİLİR”
Kazı ve onarım çalışmalarına gelecek sene kaldıkları yerden devam edeceklerini ve kazı çalışmalarının bitebileceğini ifade eden Top, “Seneye iyi bir destek olursa kazı çalışmaları hemen hemen bitebilir. Zaten kalenin tamamını ayağa kaldırma gibi bir niyetimiz yok. Önemli noktalarını ortaya çıkarıyoruz. Ziyaretçi için gezi yolları, toplanma yerleri, tabela, yön levhaları gibi daha çok konservasyon dediğimiz bir çalışma yürütüyoruz kalede. Birkaç mekan düzenlemesi olabilir. İçleri müze gibi kullanılabilir. Bu konuda bakanlıkla ve belediye ile görüşmeler gerçekleştireceğim. İnşallah seneye çalışmalarda daha büyük bir aşama kaydederiz” diye konuştu.

 

KALEYE ZİYARETÇİ AKINI
Çalışmalar süresince kaleyi ziyarete açık tuttuklarını ve bu yıl kaleye ciddi bir turist akını olduğunu anlatan Top, şu bilgileri verdi:
“Bu yıl görülmedik bir ziyaretçi akını oldu kaleye. Kazı süresince kaleyi ziyaretçilere açık tuttuk. Hem çalışmaları yürüttük, hem de ziyaretçilere kaleyi dolaşma imkânı tanıdık. Sanırım son çıkan olumlu haberlerin bunda etkisi büyük oldu. Turlar geldi. İlk kez kaleye turist kafileleri geldi. Kolejler, değişik üniversitelerden öğrenciler, akademisyenler geldi. Bu açıdan da bizim için farklı bir sezon oldu.”

 

KAZILARDA NELER BULUNDU?
Hoşap Kalesi’nde şimdiye kadar yapılan kazı çalışmalarında seyir köşkü, harem kısmı, hamam, mescit, selamlık, kuşluk, su deposu gibi birimlerin yanı sıra, Urartu ve Osmanlı dönemlerine ait çeşitli eserler ve 250 yıl öncesine ait otlu peynir ve el değirmeni bulundu. 

 

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi