MC CAİN: “HERKES BİLİYOR Kİ RUSYA KAZANIYOR”

Mehtap Çolak Yılmaz

VAN 9.10.2015 10:01:27 0
MC CAİN: “HERKES BİLİYOR Kİ RUSYA KAZANIYOR”
Tarih: 01.01.0001 00:00

 Ruslar üslerini inşa ettiler ve artık bölgede etkin bir oyuncu oldular. 1973’ten beri Ortadoğu’da üstlendikleri en önemli rol bu. Üstelik tüm amaçlarını da gerçekleştiriyorlar. Biz ise burada oturup olup biteni bataklık olarak niteliyoruz.

Ya da Savunma Bakanı’nın kullandığı şaka gibi deyişle “profesyonellik dışı” diyoruz. Herkes biliyor ki Rusya kazanıyor. Amerikan Senatosu’nun Cumhuriyetçi kanadının Rusya’nın Suriye’ye yönelik hava saldırılarına tepkisi giderek sertleşiyor.

Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Amerika’nın Suriye’de IŞİD’le mücadelede taviz verdiğini öne sürüyor. McCain, Rusya’nın Türk hava sahasını ihlalini ise kaygı verici olarak niteliyor. McCain, “Rus jetlerinin bir kez daha Türkiye gibi NATO üyesi bir ülkenin hava sahasına girmesi son derece kaygı verici. Ama daha da önemlisi Rusya’nın saldırılarının hedefinde IŞİD’in değil ılımlı muhaliflerin olması. Bizim Ruslar’a söylememiz gereken şu olmalı. Nereye istersek uçabiliriz ve yolumuza çıkmazsanız iyi edersiniz,” diye konuştu.

Amerika’nın IŞİD’le mücadele kapsamında Irak ve Suriye’ye kara birlikleri de yollaması gerektiğini uzun süredir savunan politikacılardan biri olan Senatör McCain, Amerika’nın eğitip, silahlandırarak savaşmak için Suriye’ye yolladığı kişiler olarak tanımladığı Suriyeli muhalifleri korumamasını son derece etik dışı bir tutum olarak niteledi. Senatör, “Ruslar üslerini inşa ettiler ve artık bölgede etkin bir oyuncu oldular.

1973’ten beri Ortadoğu’da üstlendikleri en önemli rol bu. Üstelik tüm amaçlarını da gerçekleştiriyorlar” diyerek görüşlerini açıklarken, Obama yönetimine ise tepkisini şöyle dile getirdi: “Biz ise burada oturup olup biteni bataklık olarak niteliyoruz. Ya da Savunma Bakanı’nın kullandığı şaka gibi deyişle “profesyonellik dışı” diyoruz. Herkes biliyor ki Rusya kazanıyor.” Cumhuriyetçi Parti Alabama Senatörü Jeff Sessions da, “Türkiye Amerika’nın çok güçlü bir müttefiki.

Pek çok konuda işbirliğine dayanan bir geçmişe sahibiz. Türkiye’nin hava sahasına saygı duyulmalı. Bu ihlaller sıradan bir hale gelemez ve bu hiçbir şekilde Rusya’nın Türkiye’yi tehdit etmediği anlamına gelmez. Durum çok tehlikeli. Korkarım Ruslar burada iyi niyet sergilemiyor. Dünyanın o bölgesinde, insanların yeniden evlerine geri dönmelerini sağlayacak barış, refah ve istikrar sağlanmasına yardım konusunda ortak hedefllerimiz olmalı.

Ancak gidişat o yöne doğru değil,” diyerek Amerika’nın böylesi stratejik bir bölgeyi Rusya’nın varlığına terk etme konusunda çok dikkatli olması gerektiğini ve durumun kaygı verici olduğunu söyledi. Obama yönetimi de Rusya’nın Türk hava sahasını ihlal etmesini ve Suriye’de muhalifleri bombaladığı haberlerini kaygıyla karşılıyor. Beyaz Saray Sözcüsü, Rusya’nın Esat rejimine destek vererek Suriye’de iç savaşın içine çekildiği uyarısında bulundu.

Sözcü NATO’yla temasların sürdüğünü bildirdi. Savunma Bakanı Ash Carter da “gerekirse karşılık veririz” şeklinde konuştu. -Voanews/ Mehtap Çolak Yılmaz