MANDIRA NEDİR?

Van'ın Özalp ilçesi arazi yapısıyla tarım ve hayvancılığa elverişli olduğu halde bu alanda bir ilerleme kaydedilemiyor. Özalp'te mandıracılık yapılabileceğini belirten Belediye Eş Başkan Yardımcısı Okan Bayram, ancak devlet tarafınd

VAN 21.04.2015 09:56:43 0
MANDIRA NEDİR?
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Adil HARMANCI

Van'ın, Gürpınar'dan sonra ikinci büyük ilçesi olan Özalp'in 53 mahallesi bulunuyor. 
Madenler konusunda zengin olan ilçede tarım ve hayvancılık da en önemli geçim kaynaklarından birini oluşturuyor.
Ancak ilçede madenler gereği gibi işletilmezken, tarım ve hayvancılık da istenen düzeyde yapılmıyor.

MANDIRACILIK GELİŞTİRİLEBİLİR
Gazetemize konuşan Özalp Belediyesi Eş Başkan Yardımcısı Okan Bayram, ilçede mandıracılığın geliştirilmesi gerektiğini söyledi. 
İlçenin tarım ve hayvancılık konusunda ortamının uygun olduğunu belirten Bayram, şöyle dedi:
"Şimdi bizim burada mesela mandıracılık çok iyi yapılabilir. Su bol, arazi bol. İklim koşulları müsait. Ama mandıracılık sadece Laz vatandaşların kaldığı Dönerdere mahallesinde tek var. Oysa bütün mahallelerde yapılabilir. 
Özalp'ın buna ciddi bir ihtiyacı var. Çünkü diyebiliriz ki, bütün mahallelerdeki koyunların, ineklerin sütü, yoğurdu boşa gidiyor. Eğer mandıra kurulursa herkese de faydası olur."

KREDİLER TAKİP EDİLMİYOR
İlçe sakinlerinin tarım kredisi adı altında devletten krediler aldığını ancak bu kredilerin takibi yapılmadığı için vatandaşın aldığı parayı başka işlere yatırdığını belirten Bayram, şunları kaydetti:
"İlçenin geçimi tarım ve hayvancılığa dayalı ancak şöyle bir durum var; tarım ve hayvancılık bitmiş, bitirilmiş; nasıl olmuş bu, halkı bir şekilde tembelleştirme politikası vardır. Mesela tarımsal yardımlar devlet eliyle veriliyor, ama bunun takibi yok. Adam aldığı krediyi gidip başka bir işe yatırıyor. Hayvancılık ve tarım için alıyor ama başka işe yatırıyor. 
Oysa burada çok iyi mandıracılık yapılabilir, tarım ve hayvancılık alanında daha başka işler yapılabilir, ama yapmıyorlar, çünkü denetlenmiyorlar. Bu işin denetlenmesi ve bir öncülük edeninin olması lazım!"

MANDIRA NEDİR?
Mandıracılık, süt üreten sığırların beslenmesine dayanan bir tür hayvancılıktır. Geniş arazilerin ve bol suyun olduğu yerlerde yapılır. 
Mandıra; inek, koyun, keçi gibi süt veren hayvanların barındırıldığı, süt ve süt ürünlerinin de elde edildiği yerdir.

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Adil Harmancı