Malili ve Vanlı İş Adamları Bir Araya Geldi

Mali Cumhuriyeti'nden 'Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü' için Türkiye'ye gelen 30 kişilik heyet, Vanlı iş adamlarıyla bir araya geldi.

VAN 21.06.2013 17:47:10 0
Malili ve Vanlı İş Adamları Bir Araya Geldi
Tarih: 01.01.0001 00:00
Mali Cumhuriyeti'nden 'Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü' için Türkiye'ye gelen 30 kişilik heyet, Vanlı iş adamlarıyla bir araya geldi. Toplantıya katılan Van Valisi Münir Karaloğlu, Mali ile Türkiye ve Van arasında ciddi bir gönül bağı oluştuğunu söyledi. Karaloğlu, Türkiye'nin 2023 hedeflerinin gerçekleşmesi için Türkiye'nin Afrika kıtasının tamamıyla hem gönül bağının hem de ticaret düzeyinin daha da artması gerektiğini ifade etti.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) bu yıl 18'incisini düzenlediği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsüne katılmak için
Mali Cumhuriyeti'nden gelen 30 iş adamı heyeti, Vanlı iş adamlarıyla görüşmek için Van'a geldi. Van'da beş yıldızlı bir otelde bir araya gelen iş adamlarının toplantısına Van Valisi Münir Karaloğlu da katıldı.

Türkiye'nin
Afrika kıtasıyla son 15 yıldır güçlü bağlar kurmaya başladığını belirten Vali Karaloğlu, geçmişte de Afrika'nın kuzeyiyle güçlü bağları olduğunu ifade etti. Son 10 yıldır Afrika'nın bazı ülkelerinde büyükelçilikler kurulduğunu aktaran Karaloğlu, "Bazı illerinde başkonsolosluklar açıldı. Eğitim gönüllülerimizin Afrika'nın neredeyse tamamında eğitim kurumları açarak ilişkilerimizin arzuladığımız noktaya doğru hızla ilerliyor. Bizim ülke olarak 2023 hedefimiz var. 500 milyar dolar ihracat diyoruz. Bunu gerçekleştirebilmek için mutlaka Afrika kıtasının tamamıyla bugün var ile olan hem ekonomi hem de gönül ilişkimizin daha ileri bir düzeyde olması bizim için adeta mecburidir." ifadelerini kullandı.

Van'ın
Türkiye'nin en doğusunda İran'a sınırı olduğunu hatırlatan Karaloğlu, Van'ın jeopolitik konumu ve genç nüfusu açısından gelecekte Türkiye'nin önemli merkezlerinde biri olmaya aday olduğunu söyledi. Mali Cumhuriyeti'nin Türkiye ve Van arasında gönül bağı oluştuğunu dile getiren Karaloğlu, "Biz artık Mali ile Van'ı kardeş olarak görüyoruz. Ciddi bir gönül bağı oluştu. Bundan sonra da Malili dostları Van'a bekliyoruz." diye konuştu.

Mali-Türk İş Adamları Derneği Başkanı İbrahim Halil Al da
Mali'nin yeraltı ve yerüstü kaynaklarıyla Türk iş adamlarının yatırımları için çok uygun olduğunu ifade etti. Mali'nin yeraltı kaynakları bakımından dünya da 3. Sırada olduğunu dile getiren Al, "Ülkede inşaat alanında şuana kadar herhangi bir alt ve üst yapı yapılmamış. Bu konuda iş adamlarımıza ciddi iş düşmektedir. Aynı zamanda sağlık, sanayi ve besin alanında da ciddi yatırımlar yapılabilir. Ülkede 1 milyon hektar tarım alanı var ancak şuan 300 bin hektar kullanılıyor. Diğerleri boş. Tarımla ilgilenenleri davet ediyoruz." dedi.

Mali'de sanayinin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu belirten Al, "Gerçekten maddi anlamda parası var. Altın ve petrol var. Dış güçler izin vermiyor. Dün birçok konuda TUSKON'la işbirliği anlaşması yaptık. Orada Malili bir iş adamımız aynen şunları söyledi: Yıllardır beyaz insanlar geldiler, hem yeraltı zenginliğimi hem de yerüstü zenginliklerimizi götürdüler. Ama gördük ki beyaz Müslümanlar da var hem yeraltı zenginliklerimizi bize veriyorlar hem de yerüstü zenginliklerimizi bize kazandırıyorlar." ifadelerini kullandı.

Van Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Ali Çiçeksay da
Türkiye'nin Afrika kıtasıyla son yıllardaki gönül köprüleriyle beraber 1 milyar dolar olan dış ticaret hacminin 10 milyar dolara çıktığını ifade etti. Van'ın bölgesinin merkezi ve lokomotifi olduğunun altını çizen Çiceksay dernek olarak 16 yıldır Van'ın gelişmesi için çalıştıklarını belirtti.

Mali Cumhuriyeti'nden gelen 30 kişilik iş adamları heyeti,
Van'da kalacakları 2 gün süre zarfında, Vanlı iş adamlarıyla sık sık bir araya gelerek, iş görüşmesi yapacak.