Maalesef acı gerçeğimiz Van'ın istenilen düzeye getirilememiş olmasıdır!.

Bu hastanedeki yoğunluk artı eleman yetersizliği bütün bunlar vatandaşa çileden başka bir işe yaramıyor.

VAN 14.09.2014 20:27:22 0
Maalesef acı gerçeğimiz Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 VAN'DA SAĞLIK!

Birçok alanda, değişimin ve gelişimin olanca hızıyla yaşandığı bir zaman dilimine girdik.

Ancak yereldeki merkeziyetçi hastalık siyasetteki yerini yeterli bulmamış olacak ki, Sağlıkta da merkeziyetçi anlayışla toplumun sağlık sorununa cevap bulunmaya çalışılmaktadır.

Hükümetin en fazla yoğunlaştığı alanların başında sağlık sektörü geliyor, geliyor ama ne hikmetse yerele yansıma konusunda birçok konuda olduğu gibi yetersizlik devam ediyor.

Maalesef acı gerçeğimiz Van'ın istenilen düzeye getirilememiş olmasıdır!.

Biliyorum siyaseten var olanlar kızacaklar, durun hemen kızmayın az aşağıda kamu hastaneler birliğinin yayınlamış olduğu kitapçıkta 2014 raporunda Van gerçeğini birlikte göreceğiz.

Ona geçmeden önce şu andaki fiziki hal itibarıyla devlete ait hastanenin bir bölgede yapılmış olmasından dolayı tüm Van halkının ilin güneyinde yer alan bölge hastanesine kuzeyin en ücra köşesinden buraya gelmek zorunda kalanlar bir yana,

Bu hastanedeki yoğunluk artı eleman yetersizliği bütün bunlar vatandaşa çileden başka bir işe yaramıyor.

Şimdi gelelim kitapçığımıza, TKHK'nin hazırladığı kitapçığa göre 0-14 yaş gurubunda Türkiye ortalamasında 409.224 nüfusla %38lik oranla 6. Sıradayız.

15-49 yaş ortalamasıyla kadın nüfusunda da 266.341 kadınla %25lik oranla 19. Sırada oldukça önemli bir yerdeyiz.

Vanın nüfus bakımından ne kadar genç bir nüfusa sahip olduğumuzun bir başka yönü ise 65+ 34.763 nüfusla %3lük bir oran ve 79. Sırada yer almamız. Bu rakam 1.070 bin olan nüfusumuz içinde çok önemli bir rakamdır, çünkü genç nüfusa sahip olmamızın göstergesidir.

Şu anda 1 milyonu aşan ilimizde en önemli konumuz olan sağlık konusunda devlete ait 10 hastane, 1.325 var; 10.000 kişiye düşen12,4 yatakla hizmet alınmaktadır. Özel hastane sayısı 4, yatak sayısı 447. Ayrıca ilimizde YYÜ'ye ait 606 yataklı 1 hastanemiz var. Yani anlayacağınız 15 hastane, 2.378 yatakla 10.000 kişiye 22,2lik bir oranla hizmet alınmaktadır!.

Van genelinde uzman hekim konusuna gelince Türkiye ortalamasına göre durumumuzun ne kadar içler acısı olduğunu görebiliyoruz.

Şu anda cerrahi alanda olması gereken personel sayısı 212, ancak var olan 116, %55lik oranla, Dahiliye(tüm dallar) olması gereken 312, mevcut 178, oran %57, diğer branşlarda olması gereken 39, aktif 17 oran%44 rakamlarıyla ne Türkiye ortalamasının altında olduğumuzu görmekteyiz.

Van genelinde personel dağılım cetveline göre olması gereken hekim sayısı 563, buna karşılık aktif 311 oran olarak%51. Pratisyen hekim konusunda da gerideyiz olması gereken 100, aktif 51.

İlimizde en önemli hastalıkların başında gelen hastalıklardan biri de böbrek hastalığıdır. 169 böbrek yetmezliği hastasına karşılık sadece 63 diyaliz makinesi vardır. Tablo bu, ancak zaman zaman anlı şanlı vekilimiz basına demeç vererek sağlık konusunda açıklamalar yapmaktadır. Oysa tablo ortada hem de resmi kaynaklı tablo.

Bölgemizde büyükşehir statüsündeki illere bakıldığında tek bir yerleşkeden hizmet yerine birçok yerleşke oluşturularak hizmet verildiğini görebiliriz. Hatta son dönemlerde bir vesileyle Erzurum’a bir ziyarette bulunmuştum.

Orada misafiri olduğum bir doktur arkadaş Erzurum’daki hastaneleri gezdirirken bana şunu söyledi şu anda Erzurum da sağlık alanındaki yapılaşma mevcut nüfusun tam on katına yetecek miktardadır. Yani sağlık bakanı Recep Akdağ on kişilik için yapılması gerekeni bir kişi için yaptırmıştır doğrusu kıskandım, bizim ne zaman böyle bir siyasetçimiz olacak diye düşünmeden de edemedim.

Hani bizimde bir bakanlığımız vardı, övünüyorduk ya; Milli eğitim bakanlığı, nasip olursa önümüzdeki günlerde bu konuda bir araştırma yapacak kamuoyuyla paylaşacağım.

Şimdi buradan siyasetçilerimize sesleniyorum, hükümetin genel sağlık konusunda övünmek yerine ilimizin bu sorununa hemen el atın. Gerek fiziki yapı konusunda gerek uzman hekimler konusunda, gerekse yeterli teçhizat konusunda iyileştirmeler yapılması için harekete geçin.

Dediğim gibi tek merkezden yönetmenin bir takım teknik faydaları olabilir, ancak fiziki mekânların tek yerde toplatılması vatandaşın gereken hizmetleri almasını zorlaşacaktır. Bakın ilimiz artık büyük şehir oldu, büyük şehre yakışan bir merkezde büyük bir komplekste hizmet vermek değil, birçok küçük merkezde büyük hizmetler vermek daha iyi olacaktır.

Nasihatlerin musibetlerden evla olması dileğiyle.