Lütfen balığa saygı!

Van Balığının üreme süreci olan 15 Nisan - 15 Temmuz arasında uygulanan avlanma yasağına, alınan tedbirlere rağmen uyulmuyor. Yasak döneminde olunmasına rağmen hamal arabalarıyla sokak aralarında yüksek sesle bağrılarak balık satılabi

VAN 23.05.2017 11:17:03 0
Lütfen balığa saygı!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Van balığının tatlı sulara göç ederek üremesi nedeniyle her yıl olduğu gibi bu yıl da 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında avlanma yasağı uygulanıyor. Ancak Van’daki yasağa hem avlayanlar, hem de tüketenler gereği gibi uymuyor.

 

VAN BALIĞININ NESLİ TÜKENMESİN!
Yasak, Van gölünde yaşayan tek endemik tür olan Van Balığının neslinin sürmesi açısından ayrı bir önem arz ediyor.
3713 kilometrekare yüz ölçüme sahip olan Van gölünde yaşayan İnci Kefali, 3 ay süresince tatlı su ağızlarına göç ederek yumurtalarını bırakıyor. Suyun tersine yüzüp engelleri uçarak aşmasıyla eşsiz görüntü sergileyen Van Balığının, özellikle kaçak avlananların hedefi haline gelmemesi için Van Valiliği öncülüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Doğa Gözcüleri Derneği tarafından, göl kenarındaki yerleşim birimleri ile tatlı su ağızlarında 14 yıldır düzenli olarak tedbirler alınıyor.

 

AFİŞLER ASILDI
Van’da bu yıl da 15 Nisan’da yapılan basın açıklamalarıyla, İnci Kefali balığının koruma altına alınması ve çoğalması amacıyla yasak resmen ilan edildi. Bu kapsamda yetkili kurumlarca çeşitli zabıta tedbirleri de alındı. Yasağa uymayanlara bin 155 TL para cezası verileceği de ilan edildi.
Alınan zabıta önlemlerinin ve cezai uygulamaların yanı sıra Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi tarafından billboardlara ilanlar da asıldı.

İlanlarda; “Sizin için öğün, onun için bir ömür” yazısı yazılarak balığın neslinin devam etmesinin önemine dikkat çekildi.

 

YASAĞA UYULMUYOR
Ancak av yasağı ilanı üzerinden yaklaşık 40 gün geçerken, yasağa uymayarak kaçak avlanmaya devam edenler gibi, kaçak avlanmış balığı satın alanlar da yoğunlukla söz konusu.
Birçok kimsenin hamal ve işportacı arabalarıyla sokak aralarında satışlar yaptığı belirtiliyor.
Satış yapanların zaman zaman yüksek sesle bağırarak satış yaptıklarına da şahit olunurken, duyarlı vatandaşlar ise duruma tepki gösteriyor. Balık satın almayan bazı duyarlı vatandaşlar, satışlara teki göstererek, yetkililerin konuyu daha yakından takip etmesini ve bu duruma el koymasını istiyor.

 

TATLI SULARA GÖÇ BAŞLADI
Bu arada, Van Balığının tatlı sulara göçü de başladı. Muhteşem bir görsellik oluşturan ve suyun tersine adeta uçarak ilerleyen balıklar, izleyenleri hayrete düşürüyor. Zorlu engelleri aşarak yumurtalarını tatlı sulara bırakan balıklar, yine aynı şekilde zorlu bir yolculuk yaparak göle geri dönüyor. Adeta kutsal bir yolculuk yapan balıkları izlmemek isteyen çok sayıda vatandaş da tatlı su ağızlarındaki izleme noktalarına gidiyor.

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi