Kuyumcular için dezavantaj; altında kültür farkı!

Van'ı ziyaret eden İranlı turistlerin sayısında artış olunca, bu işten direkt etkilenenlerin yanı sıra dolaylı olarak da birçok esnaf kazançlı çıkıyor. Bacasız fabrika turizmden en çok etkilenen sektörler ise konaklama, giyim, yiyecek

VAN 9.02.2018 10:31:03 0
Kuyumcular için dezavantaj; altında kültür farkı!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Ancak İranlılar'ın Van'da altına rağbetlerinin olmadığı belirtiliyor. Bunun da İran ile Türkiye arasında altındaki kültür farkından kaynaklandığı kaydediliyor. İranlı turistlerin gelişinden direkt olarak çok kazanamasalar da dolaylı olarak kazandıklarının farkında olan kuyumcular, ilerleyen zamanlarda İranlılar'a altın da satabileceklerine inandıklarını belirtiyorlar. 
Altında var olan kültür farkından dolayı altın alışverişi yapmayan İranlılar bu anlamda Van’da bulunan kuyumcuların kapısını pek çalmıyor. Van'a gelen İranlı turistlerin kuyumculardan alışveriş yapmama nedenlerinin başında altında kültür farkı geliyor. İran’da 18-21 ayar altın kullanılırken, Türkiye’de ise 14-22 ayar altın kullanılıyor. Kuyumcular ise İranlılar'a altın satışının yapılabilmesi için, İranlılara hitap eden çeşitlerin bulundurulması gerektiğini belirtiyor. 

 

ALTINDA KÜLTÜR FARKI
Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Kuyumcular Derneği Başkanı Mehmet Yıldırımoğlu, şunları söylüyor; “İranlılar bizim komşu ülkemizin vatandaşlarıdır. Her şeyden önce biz onlarla komşuyuz, onların ilimize gelmeleri bizi hoşnut ediyor. Hangi sektörde olursa olsun memleketimize gelen turistler tarafından bırakılan dövizler hepimize yansıyor, yani ille de kuyumcularla alışveriş yapmalılar diye bir şey yok. Dolaylı yoldan onlar ticaret yapınca tabii ki biz de faydalanıyoruz. İlk zamanlarda altına hiç ilgi göstermeyen İranlılar şimdi az da olsa ilgi gösterebiliyorlar. Bu ticaret zamanla daha çok gelişecek, buna inanıyorum. Bizimle onlar arasında altında kültür farkı var. Şöyle ki; onlar 18-21 ayar altın kullanırlar, biz genelde 14-22 ayar altın kullanırız. Bizim altın işçiliğimiz ile onların altın işçiliği farklıdır. Onların kullanmış olduğu işçilik bizim kullandığımız işçiliğin çok dışındadır. Yani onlar Asya kültürü taşıyorlar, biz Avrupa kültürüyle gidiyoruz. Aramızdaki bu kültür farklılığından dolayı bizim sattığımız ve onların beğendiği şeyler olduğu zaman bizden alışveriş yapıyorlar ama bizim istediğimiz rakamları bulamıyoruz.” 

 

“TİCARİ POTANSİYELİ YAKALAYAMIYORUZ”
İranlı turistlerin kent ekonomisine olan katkısına da değinen Yıldırımoğlu; “Muhakkak bu memlekete her bırakılan bir döviz bizim de ticaretimize dolaylı olarak yansıyor. Bizler istiyoruz ki onlar gelsinler, gelmeye devam etsinler ve bizler de gidelim. Kuyumcu sektörü olarak istediğimiz ticari potansiyeli yakalayamıyoruz ama zamanla onlar buraya gelip gittikçe bizden bir – iki takı da olsa alacaklar. Belki zamanla bizdeki altın kültürünü de benimseyecekler ve alışveriş potansiyeli artacak. ” dedi. 

 

“BİZİM İŞÇİLİĞİMİZ DÜNYADA BİR NUMARADIR”
“Dünya genelinde bizim altın işçiliğimizi yapabilecek hiçbir ülke yoktur” diyen Yıldırımoğlu şöyle devam etti; “Avrupa dahi şuan işçiliği bizimle çalışıyor. Devlet kanalıyla hammaddeyi getirip işçiliği bizde yaptırıyorlar ve ürünleri faturalandırıp kendi ülkelerine götürüp satıyorlar. Dubai kuyumcular sektöründe fuarlar merkezi oldu, orası dahi Türkiye’den götürdüğü işçiliği pazarlıyor, bizim işçiliğimiz dünyada bir numaradır. İnsanların kültür farkı vardır, yemek gibi, elbise gibi göz alışkanlığı vardır, bunlar zamanla bizim ürünlerimize alıştığı zaman ister istemez bizim ürünlerimizi de kullanmaya başlayacaklar ve talep de olacak” dedi. 

 

“FUAR ORGANİZASYONU DÜŞÜNCEMİZ VARDI AMA...”
Van’da kuyumculara yönelik bir fuar organizasyonunu yapmak istediklerini ancak şuan şartların elverişli olmadığı için Diyarbakır’daki fuara destek vereceklerini belirten Yıldırımoğlu son olarak şunları söyledi; “Van Kuyumcular Derneği olarak İstanbul’da fuar yapan arkadaşları buraya davet ettik, buraya getirdik. Burada fuar yapmalarını istedik, şuan mevcut Diyarbakır’da bir fuar vardır. İstanbul’daki fuar Diyarbakır’la çalışacağı için, biz de bu sefer Diyarbakır’a destek verelim dedik. Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Necdet Takva beyle, burada Fuar Organizasyonu yapan şirketle İstanbul’dan getirdiğimiz fuar yetkililerini görüştürdük, fuar alanımızı gezdirdik ama şimdi burada ilk defa kurulacak bir işe teşebbüs ettiğimiz için biraz geriden adım atıldı. Çünkü Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde fuarlar yapılıyor, o fuarlar varken bizim yapacağımız fuara katılım belki az olur, o kadar iştirak olmazdı. Önümüzdeki aylarda Diyarbakır’da kuyumcular fuarı var, ben Diyarbakır oda başkanımızla görüştüm, buraya davet ettim. Çeşitli görüşmeler yaptık, mümkün olursa ilerleyen zamanlar da belki biz de burada fuar düzenleyebiliriz.”  

 

“DOLAYLI YOLDAN BİZE FAYDASI ÇOK OLUYOR”
Yakupoğlu Kuyumculuk sahibi kuyumcu Akif Ölmez ise İranlı turistlerin altına olan ilgileri hakkında şu ifadelere yer verdi.
“Şuan itibari ile bize İranlı turistlerin çok fazla bir etkileri yok ama çok az da olsa alışverişe gelen oluyor. Genelde yüzük, küpe, ince boyunluklar ve alyans çeşitlerini alıyorlar. Mesela geçenlerde İranlı bir çift geldi, yeni nişanlanmışlar. Bizden pırlanta yüzük aldılar, başka bir İranlı müşterimiz kolye ve yüzük aldı. Yani şuan direkt olarak çok bir katkıları olmasa da  dolaylı yoldan bize faydası çok oluyor turistlerin. Çünkü onların turizm sektörüne çok katkıları var, dolaysıyla bu da piyasaya can veriyor. Örnek olarak lokantaya gidip yemek yiyorlar, para kazanan lokantacı da gelip bizden altın alabiliyor. Bu anlamda ekonomiye katkıları küçümsenemez. İran’da 18-21 ayar altın var, onlara hitap eden çeşitler vitrinlerimizde bulunursa onlarla ticaretimiz olur, onların taktığı takılar bizimkilere göre değişik yani onlarda 18 ayar yüzükler, küpeler, değişik ürünler var, onlar bizim taktığımız türden takılar takmıyorlar. Fiyatlarımıza gelince, dönemine göre değişiyor bazen burada ucuz, bazen de orada ucuz.”  

Özel Haber: M. Selim KURT / Mürsel ÖNER

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi