‘Kurumlar hoş görülü olmalı’

‘Mantıklı bir belediyecilik politikası izleyeceğiz’

VAN 29.10.2014 17:41:40 0
 ‘Kurumlar hoş görülü olmalı’
Tarih: 01.01.0001 00:00
 ‘Kurumlar hoş görülü olmalı’

 

Katıldığı İlaç Radyo’da yaptıkları belediyecilik hizmetine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Zeki Yıldız, kurumlar arasındaki koordinesizliğe dikkat çekerek bunun hoşgörü eksikliğinden kaynaklandığına söyledi. Yıldız, Van’ın Büyükşehir statüsüne geçmesi ile birlikte Köylere Hizmet Götürme Birlikleri’ne ait araçların ilgili belediyelere devredilmesi gerektiğini kaydederek, “Ama bu böyle olmadı. Belediyelere verilmesi gereken araçlar Emniyete, askeriyeye , milli eğitim vb kurumlara verdiler. Bu da hoşgörü eksikliğinin ne düzeyde olduğunu göstermektedir” dedi.

 

İlaç Radyo’da Baki Karaca’nın konuğu olan Gürpınar Belediyesi Eş Başkanı Zeki yıldız, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Sürecin heba edilmemesi gerektiğini kaydeden Yıldız, Türkiye’nin hiçbir zaman iç barışa bu denli yaklaşmadığını, bunun için çok büyük bedellerin ödendiğine dikkat çekerek, “Bu coğrafyada barışı inşa etmek, sorun ve sıkıntıları savaş ile değil de barışçıl yöntemlerle, demokrasi ile çözmek gerçekten de oldukça zordur. Şimdi bir süreç başlamış ve başlatılan bu süreçte tarafların çok dikkatli olması gerekiyor. Özellikle üslup ve konuşmalara dikkat edilmesi gerekiyor” diyen Yıldız, halkların hassasiyetlerine de dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Yıldız, “Fakat üzülerek şunu belirtelim, Türkiye’de hassasiyet denildi mi, Kürtlerin de bir takım hassasiyetlerinin olduğu unutuluyor. Zaten tıkanmalara neden olan da budur” dedi. Barışın her kese kazandıracağını, savaşın ise kazananının olmayacağını söyleyen Yıldız, “Dilerim demokratik barış ve çözüm çizgisi kazanır” dedi.

 

‘Aday olduğumuzda sorunların bilincindeydik’

 

Seçimlerden çok önce belediyenin karşı karşıya bulunduğu sorunları iyi bildiğini, bu sorunların bilincinde olduğunu kaydeden Yıldız, “ilçemiz Türkiye’nin en büyük ilçesiydi ve Büyükşehir Yasası ile birlikte köyler de belediye sınırlarına dahil oluyordu. Öncesinden 7 olan mahalle sayısı, köyler ve beldeler ile birlikte yüze yaklaşıyordu. Bu bile tek başına çok büyük sıkıntı sebebi oluyordu. Ancak biz bunun bilincinde olarak sorumluluğa soyunduk” dedi. Sorunların ağırlığı karşısında hiçbir zaman yılgınlığa düşmediklerini de kaydeden Yıldız, “Seçimden itibaren daha yoğun bir tempo ile işe koyulduk.Bütün sorunların üstesinden geleceğimize inanarak bu göreve başladık. İlçemiz bir mahrumiyet bölgesiydi ve bu güne kadar neredeyse taş üstüne tay konulmamıştı. Bunun için ilçemizde yapılacak çok fazla iş olduğunun bilinciyle Büyük Şehir Belediye Eş Başkanlarımız ve Meclis üyelerimizle beraber daha iyi hizmet yapacağımızı düşüncesiyle işe koyulduk” dedi.

 

‘Koordinasyon eksikliğinin nedeni hoşgörüsüzlüktür’

 

Kentte bulunan kamu kurumları arasında belli bir koordinasyonsuzluğun bulunduğuna dikkat çeken Yıldız, “Kentimizdeki kurumlar arasında olan koordinasyon eksikliğinin nedeninin kurumlar arasındaki hoşgörüsüzlükten kaynaklandığını düşünüyorum.Örneğin Büyükşehir sistemine geçildiği gün itibari ile köylere hizmet götürme birliklerine ait araçların belediyelere verilmesi gerekirken emniyet vb. gibi kurumlara verilmesi hoşgörüsüzlüğün bir sonucu olduğu kanaatindeyim. Oysa aynı kentte bulunan kamu kurumlarının birbirleri ile çalışmalarında hoşgörüyü elden bırakmamaları gerektiği kanaatindeyim” dedi.

 

‘Mantıklı bir belediyecilik politikası izleyeceğiz’

 

Radyo programında yaptığı açıklamaların devamında Yıldız şu ifadelere yer verdi: “Biz Gürpınar Belediyesi’ni devraldığımızda, belediye altı mahalleye bakıyordu. Belediyenin hizmet vermekle yükümlü olduğu bu mahallelerde de yollar tam olarak yapılmamıştı. Kanalizasyon ve alt yapı sorunlarının çözülmediği ilçede sadece iki mahallesinin imar planı vardı. Bunun yanı sıra biz belediyeyi bir milyon 200 bin TL civarında bir borç ile devraldık.Şimdi ise belediyemiz 79 mahalleye hizmet götürmekle yükümlü ve biz de bu şekilde çalışmalarımıza başladık. Gürpınar’a hizmet edebilmek için dünyadaki diğer belediyecilik anlayışlarına bakarak mantıklı bir belediyecilik politikası izleyerek kendimizi kurguluyoruz.”

 

‘İyi bir stratejik plan hazırladık’

 

Eş Başkan Yıldız, uzman bir ekip ile çalışarak yaklaşık 36 milyon Türk lirası civarında olan bütçelerini oluşturmaya çalıştıklarını belirterek,“on iki adet müdürlükle birlikte iyi bir stratejik plan hazırladık. Buna bağlı olarak yılbaşından itibaren olmak üzere personel politikamızı da gözden geçirerek hizmet binamızı da şekillendirmeye başlayacağız. Diğer yandan Gürpınar ilçesi, su kaynaklarının en fazla olduğu ilçe olmasına rağmen su günlük yaşam içerisinde gerektiği gibi yer almamakta” dedi.

 

Kanalizasyon çalışmalarını da başlattıklarını hatırlatan Yıldız, “Yaklaşık 22 kilometreye ulaşan kanalizasyon çalışmamız 70 kilometreye ulaştığında su kanyaklarımızı koruma altına almış olacağız. Baharın gelmesiyle birlikte imarımızı geliştirip tarihi değerlerimizi de imar koruması altına almış olacağız. Gençlik merkezi ve kadın yaşam alanlarını oluşturarak hizmete sunacağız. Faaliyete geçirmiş olduğumuz kilim atölyesi de hizmete başlamış bulunmakta.Bunun yanı sıra Güzelsu mahallemizde 18 bin metre kare, Gürpınar ilçemizde de 16 bin metre kare üzerine park alanları yapımına başlayarak hizmetlerimize hız kazandırmaya çalışmaktayız. Mahallelerimizde bulunan mağdur ve engelli vatandaşlarımıza da ulaşarak sağlık taramaları gerçekleştirmekteyiz” ifadelerine yer verdi.

 

‘Sosyal ve ekonomik alanda bir çalışma başlattık’

 

Eş Başkan Yıldız konuşmasını şöyle tamamladı: “Çalışmalarımızı  ‘Kalkınma İçin Koruma, Koruma İçin Gelişme, Gelişme İçin Bütünleşme’ anlayışı içinde sürdürmeye çalışıyoruz. Gürpınar ilçemizde sosyal ve ekonomik yönden bir çalışma başlatarak halkımız ile beraber tarımsal yönden çalışmalar başlatacağız örneğin seracılık, halk pazarı gibi çalışmaların yanı sıra Gençlerimiz için yaklaşık on farklı bölgede spor kompleksleri yapımına başlayarak çocuklarımız içinde oyun alanları oluşturacağız. Gürpınar ilçesinin en büyük sorunları olarak gösterilen konut sorununun çözümü için elimizden geleni yapmaya çalışarak farklı bir belediyecilik hizmeti sunacağız.”