KURTULUŞ-BAŞARI-KAZANÇ İLE İLGİLİ AYETLER

Büyük başarı-kazanç, Allah'tan sadece müminlere erişen ve kâfirleri kıskandıran nimetlere kavuşmaktır

VAN 25.07.2014 13:19:05 0
KURTULUŞ-BAŞARI-KAZANÇ İLE İLGİLİ AYETLER
Tarih: 01.01.0001 00:00
  

GAZZE KAZANDI, VALLAHİ DE KAZANDI GAZZE

Yunus ÖNSEVER

İslam tarihinde meşhur Bir-i Maune olayını ve Haram Bin Milhan adındaki yiğit Müslümanın şehadetini biliriz. Başlarına gelecek olandan habersiz, Maune kuyusuna ulaşan ve istirahat eden müminler, yakınlarında tebliğle görevli oldukları kavimden bir grup olduğundan haberdar oldular. İçlerinden birini topluluğa göndererek, Resulullah’ın mektubunu onlara vermeyi kararlaştırdılar. Haram bin Milhan, arkadaşlarına hitaben, “önce ben gideyim, siz burada saklanın. Eğer beni dinler ve sözlerime kulak verirlerse, siz de gelirsiniz. Yok, eğer bana bir şey yaparlarsa, siz kaçar kurtulursunuz” dedi. Onlar da teklifini kabul ettiler.

Haram bin Milhan, Amir bin Tufeyl’in yanına vardı, kendilerine verilmek üzere Efendimiz tarafından yazılan mektubu Amir’e uzattı. Eli bir süre öylece havada kaldı Haram bin Milhan’ın. Sonra uzanıp mektubu aldı Amir ve öfkeyle yırtıp yere attı. Ve hemen Haram Bin Milhan’ın arkasında Amir bin Tufeyl den gelecek bir işaret bekleyen Cebbar beklediği işaretle harekete geçti. Ve tam da arkasından Haram Bin Milhan’ın tamda hainlere yakışan bir şekilde en vahşice bir hareketle sapladı mızrağı sahabenin sırtına. Arkadan giren hançerin ucu göğsünden çıkmıştı. Ve Haram Bin Milhan’ın  kanı fışkırıyordu bedeninden tamda tüm kanını kaybettiği anda, canını vereceği anda öyle bir laf etti ki  Haram Bin Milhan,  donakaldı tüm hainler, ama en çokta mızrağı tutan elin sahibi. Ve bu söz, katilinin tüm hayatının değişmesine ebedi saadeti kazanmasına neden oldu.

 Yiğit sahabenin ağzından dökülen son cümlesi şöyle idi. KAZANDIM VALLAHİ BEN KAZANDIM. KABENİN RABBİNE YEMİN OLSUN Kİ KAZANDIM. 

Evet Haram bin Milhan kazanmıştı, zira onun anladığı kuranda Fevz-i azim (kurtuluş, başarı ve kazanç) Allah’ın rızası-hoşnutluğu ve ahiretteki ikramlar ve nimetlere kavuşmasıdır. O şehit edilirken kendi arkasında bıraktığı eş, çocuk ve dünya malı gibi imtihan vesilelerini düşünmemişti.

Bugün de Gazze kazandı evet vallahide Gazze kazandı; çünkü böyle zalim, katil canavar bir devlete hatta dünya istikbar güçlerine zira görünürde İsrail fakat arka planda dünyanın diğer zalim müstekbir, emperyalist güçlerine karşı yılmayıp, teslim olmayıp mücadeleyi seçtiği için.  Kendi arkasında bırakacakları eş çocuk ve dünya malı gibi geçici metaları düşünmedikleri, asıl kazancın başarının ve kurtuluşun rabbimizin bildirdiği mesajına göre Allah’ın hoşnutluğunun ve ahirette gark olacakları nimetlerin olduğunun bilincinde olarak böyle onurlu yiğitçe bir tercihte bulunmuşlardır.

Bizler gazzelilerin bugün içinde bulundukları yıkım ve katliamdan dolayı onlara ağlamakta üzülmekteyiz,  ağlamayalım üzülmeyelim demiyorum hatta bugün meydanlara inmeyip sesiz kalan Müslümanlara da üzülüyorum, ancak bunu bilelim ki onlar bugün kazanıyor kurtuluşa eriyorlar, onlara yapılan zulümlere katliamlara ses çıkarmayıp dünyanın en iyi askeri teknolojisine sahip ülke ile savaşılmayacağını söyleyenler ve azgın İsrail’e taraf olup onu destekleyenler aşağıdaki ayetlerde görüldüğü gibi asıl kaybedenler, başarısızlığa uğrayacak olanlardır.

“Yoksa onlar, Biz yenilmez bir topluluğuz; [bizi kimse cezalandıramaz]diye mi düşünüyorlar? Hâlbuki bu müşrikler/kâfirler topluluğu yakında bozguna uğrayacak ve arkalarını dönüp kaçacaklar. Fakat onlar asıl cezayı kıyamet günü görecekler. Kıyamet ne dehşetli, ne korkunçtur, bir bilseler. Günaha batmış o müşrikler/kâfirler hüsran ve helake mahkûmdurlar. Nitekim o gün, yüzükoyun sürüklenerek cehenneme atıldıklarında şöyle denecek onlara: şimdi tadın bakalım cehennemin yakıp kavuran ateşini” (Kamer-54/44-48 ayetler)

Kuranın kavramlarını doğru anladığımızda bizlerde görürüz ki Fevz-i azim (kurtuluş, başarı ve kazanç) Allah’ın rızası-hoşnutluğu ve ahiretteki ikramlar ve nimetlere kavuşmadır.

İman edip Salih amel işleyenler, büyük başarıya erenlerdir. Onlara Allah'ın ikramı, en genelde kendi rızası ve cennet yurtlarıdır. İşte gerçek kurtuluş da budur. Sırf ahirette cehennemin azabından kurtulmak bile büyük bir başarıdır. Altlarından ırmaklar akan, sayısız nimetler sahibi cennetlere girmek ise, bambaşka bir zafer, bambaşka bir fetihtir.

Büyük başarı, aldatıcı bir meta olan dünya nimetleriyle makam, mevki elde etmek değil, çaba sarf etmeye değer gerçek bir ödüllenme, inkâr, boş söz ve tartışmalardan temizlenmiş cenneti kazanmak, Allah'ın rızasını elde edip, ateşin azabından kurtulmaktır. Cennete girecek eylemler peşinde koşmak büyük bir iştir. Çünkü cennet, Müminlerin kısacık hayatlarında yaptıkları en kârlı ticarettir. İsterse bu ticaret, onların hayatlarına mal olsun. Sonunda güzel bahçelerde güzel konaklar ve sayısız nimetlere kavuşmak vardır.

Büyük Kurtuluş, yeryüzüne firavunlar gibi kazıklar çakmak, çağdaş zalimler gibi gökdelenler dikmek değil, onurlu, ilkeli bir dünya hayatı yaşamakla elde edilen ahiret hayatının kurtuluşuna kavuşmaktır.

Büyük başarı, zulüm çarklarını işletmek için görev üstlenmek değil, zulme karşı savaşmak, Allah'a itaatin gereği olan ilkelere göre hareket etmektir. Arkasından bir başka ödül (fetih, zafer, iktidar, koalisyon) gelmese de açık, hedefe ulaştırıcı, güven ve huzur kaynağı doğru bir yolda yürümek başlı başına büyük bir kurtuluştur. Ayrıca Allah'a ve elçisine itaat etme eylemi, özünde kendi ödülünü de taşımaktadır. Allah'a kayıtsız şartsız itaat etmek, hesaplaşma gününden ve cennetteki sınırsız nimetlerden önce elde edilen büyük bir başarıdır. Ahiretteki nimetler ise, itaat edişten dolayı verilen ödülün kat kat artırımıdır.

Gönüllerini iman ile dolduranlar, ürünü erken toplanan ham meyvelere değil, sabırla hasat zamanı beklenen meyvelere talip olmalıdırlar. Kurtuluş, iman etmek, hicret etmek ve cihat etmek gibi zorluk, meşakkat ve özveriye dayalı eylemlere talip olmaktadır. Yoksa mal yığmak, dünyanın geçici kazançlarıyla şımarıp böbürlenmek, kendini müstağni ve ölümsüz addetmekte değildir. Büyük başarı, yaptıkları zulümlerle sevinen, yapmadıkları şeyleri sahiplenerek övünen müstekbirlerden olmamak, Allah'ın kendi sınırlarından çıkmayanlara vereceği ebedi barınaklar karşılığında canlarımızı ve mallarımızı satarak onun yolunda cihat etmek, ölmek ve öldürmektir.

Büyük başarı-kazanç, cehennemliklerin uzun uzun azarlanıp rezil edildiği, her pisliklerinin teşhir edilip çeşit çeşit sıkıntılara uğratıldıkları bir zamanda dünya hayatında haktan ayrılmadığı, sabırla direnmeyi tavsiye ettiği için, tevhidi ilkelerde sebattan dolayı sıkıntılardan kurtulup, bitmez tükenmez kaynaklara haiz nimet yurtlarına girmektir. Şüphesiz Allah, korunanları başarılarıyla kurtarır, onlara kötülük dokunmaz ve onlar üzülmeyeceklerdir de.

Büyük başarı-kazanç, Allah'ın velisi olmak, inanmak, sakınmak, kâfirlerin boş sözlerine kulak asmamak, istikamet üzere yürümek, bundan dolayı ilk ölümden başka ölüm tatmamak, Allah tarafından hiçbir azaba uğratılmamak, toplantı günü kötülükleri örtülen ve ebedi cennetlere girenlerden olmaktır.

Büyük başarı-kazanç, Allah'tan sadece müminlere erişen ve kâfirleri kıskandıran nimetlere kavuşmaktır. Allah'a verdikleri sözlerinde durmanın ve temiz kalışlarının karşılığı olarak verilen nimetler, yeryüzünün kısa vadeli isteklerinden, lüzumsuz ağırlıklarından ilahi bir ağırlama ile dünyada tadılan güzellikleri gölgede bırakan, unutturan bir nitelik taşır.

Evet, Gazze kazandı kazanıyor. Bizim de kazanabilmemiz için onlara karşı sorumluluklarımızı yerine getirelim. Meydanlara daha kalabalık canlı sürekli bir şekilde çıkalım, dua edelim elimizden geldiği kadar maddi manevi destek olalım, sorumluluklarımızı başkalarına tevdi etmeyelim. Kazananlardan olabilmemiz için bizim daha çok bunlara ihtiyacımız var.

Allah’ım Gazzeli kardeşlerimize ve tüm mazlum mağdur Müslümanlara yardım et, zira sen Müslümanlara yardım etmeyi üzerine borç olarak aldığını söylüyorsun, senin sözün haktır, sen yapmayacağın şeyi söylemezsin, onları bizim umudumuza bırakma. Azgın, katil İsrailli de daha önce atalarını Hayber’de o korunaklı zannettikleri kalelerinden nasıl çıkarıp (Haşr 59/2-3) darma dağınık ettinse bunları da Gazze’den Filistin’den çıkar, güçlerini imkânlarını ellerinden al ki bundan sonra katliamlarını zulümlerini gerçekleştiremesinler, yeryüzüne fesat ve fitneyi yaygınlaştıramasınlar. Amin.

 

      

 

KURTULUŞ-BAŞARI-KAZANÇ İLE İLGİLİ AYETLER

Âl-i İmrân 185

Her can ölümü tadacaktır: Böylece Kıyamet Günü [yapıp-ettiklerinizin] kar-şılığı size tam olarak ödenecektir; orada ateşten uzaklaştırılıp cennete sokulacak olanlar, gerçek bir zafer kazanmış olacaklardır: Zira bu dünya hayatı(na düşkünlük), kendi kendini aldatma zevkinden başka bir şey değildir.

Mâide 56

Çünkü Allah ve Elçi'si ve imana erenler ile dost olanlar; işte onlar, Allah'ın taraftarlarıdır, onlardır zafere ulaşanlar!

Yûnus 64

Onlar için hem bu dünya hayatında hem de sonraki hayatta müjdeler var. Ve Allah'ın vaatlerinde asla bir değişme olmayacak [olduğuna göre], işte budur en büyük zafer, en büyük başarı!

Nûr 52

Çünkü, Allah'a ve O'nun Rasûlü'ne itaat edenler, Allah'tan korkup O'na karşı sorumluluk duyanlar; işte bunlardır, [nihaî] zafere erişecek olanlar!

Ahzâb 71

[o zaman,] Allah işlerinizi değerli kılar ve günahlarınızı affeder. Ve [bilin ki] kim Allah'a ve Rasûlü'ne itaat ederse büyük bir zafere erişmiş olur.

Duhân 56-57

Orada ilk ölümlerinden başka bir ölüm tatmayacaklar. Böylece Allah onları dehşet verici bir azaptan korumuş olacak. Rabbinizin bir lütfu bu: Bu, işte budur muhteşem başarı!

Mü’minûn 102

Ve [o Gün, iyi eylem ve davranışları] tartıda ağır gelen kimseler; işte kurtuluşa erişecek olanlar böyleleridir.

En’âm 16

O Gün kim esirgenirse Allah ona rahmetini bağışlamış olur: bu da apaçık bir kurtuluş olacaktır.

Tâ-Hâ 47

Öyleyse artık ona gidin ve deyin ki: ‘Biz ikimiz senin Rabbinin elçileriyiz; bunun için, İsrailoğulları'nın bizimle gelmesine izin ver ve onlara [artık] sıkıntı çektirme. 30 Biz sana Rabbinden bir mesajla geldik ve [bil ki O'nun bahşedeceği] nihaî kurtuluş ve esenlik [yalnızca, O'nun gösterdiği] yolu izleyen kimselerin olacaktır:

Mü’minûn 1

KESİN OLAN ŞUDUR Kİ, inananlar kurtuluşa erişeceklerdir:

Mü’min 9

ve onları kötü fiiller [işlemek]ten koru: o [Hesap] Gün[ü] kötü fiiller[in lekesin]den kimi korursan onu rahmetinle onurlandırmış olursun: bu büyük bir kurtuluştur!”

Fetih 5

ve Allah, mümin erkek ve kadınları, mesken olarak, içinden ırmakların geçtiği bahçelere kabul etsin ve [geçmişte işledikleri kötü] fiilleri silsin: bu, Allah katında gerçekten büyük bir kurtuluştur.

Haşr 20

Ateşe mahkûm edilmiş olanlar ile cenneti hak etmiş olanlar bir olamaz: cenneti hak etmiş olanlar, [Hesap Günü] kurtuluşa erecek olanlardır!

Teğâbun 9

O'nun sizi [Nihaî] Toplanma Günü bir araya toplayacağı zaman[ düşünün ], o Kayıp ve Kazanç Gününü! Kim, Allah'a inanıp iyi ve doğru işler yaparsa, [o Gün] Allah onun kötü fiillerini silecek ve onu içinden ırmaklar akan, sonsuza kadar kalacağı bahçelere koyacaktır: bu, büyük bir kurtuluş olacak!

Bürûc 11

[Ama,] imana ermiş olup da doğru ve yararlı işler yapanlar, [öteki dünyada] içinden ırmaklar akan bahçeler bulacaklardır; bu, büyük bir kurtuluştur!