Kürt gruplardan özerklik kararı

Suriye'nin Kamışlı kentinde PYD öncülüğünde bir araya gelen 15 Kürt siyasi partisi iki gün süreyle Suriye Ulusal Konseyi'ne katılıp katılmayı tartıştı. Bu konuda bir görüş birliği sağlayamayan gruplar Suriye'nin Kuzeyi'nde geçici y

VAN 9.09.2013 11:25:36 0
Kürt gruplardan özerklik kararı
Tarih: 01.01.0001 00:00
İki günden bu yana Suriye muhalefeti içinde yer alıp almamayı tartışan Suriye Kürtleri Ulusal Meclisi (ENKS) özerkliğin ilk adımı için geçici yönetim komitesi kurulmasına karar verdi. Yeni Şafak'a bilgi veren Kürt kaynaklar toplantının Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı kentinde gerçekleştiğini belirttiler. 15 Kürt siyasi partisi ve bölgedeki Kürt Kanaat önderinin katılımı ve ENKS'yi oluşturan örgütler iki gün süreyle Suriye Ulusal Konseyi'ne katılım konusunu tartıştı.

ESED'İN SONU BELLİ DEĞİL

Bazı gruplar Kürtlerin de SUK'un içinde yer almasını savunurken bazı gruplar da Esed yönetiminin gitmesinin hala garanti altına alınmadığını dolayısıyla bu kararın erken olabileceğini savundu. Bu tartışmalardan bir sonuç çıkmazken, Kürt gruplar bölgede özerkliğe gidecek ilk adımı atma kararı aldılar.

İŞTE ALINAN KARARLAR

Suriye'nin Kuzeyinde 'Rojava Yönetim Komisyonu' kurma kararı alan ve tarafların üzerinde ortak karara vararak imzaladığı anlaşmaya göre;

- Bölgede Kürtleri hedef alan çatışma alanlarında aktif mücadele sağlanması ve tüm aşiretlerin bu mücadeleye destek vermesi istendi.

- Rojava'da geçici yönetim oluştuktan bir ay sonra seçimler yapılacak ve genel meclis kurulacak.

- Seçimlere kadar ortak yönetim komitesi oluşturulacak. 40 gün içinde geçici yasalar çıkarılacak.

- Meclis Rojava anayasasını oluşturacak ve yönetim seçilecek.

- Yönetim Komitesi başta Türkiye, Irak, Irak Kürdistan bölgesi olmak üzere AB, Rusya ve ABD ile görüşmelerin sağlanması için çaba sarf edilecek.

- Bölgenin yönetimi ve karar mekanizması Kamışlı'da gerçekleştirilecek.

Temsilcilik isteyecek

Geçtiğimiz ay iki kez Türkiye'ye gelen PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'in önümüzdeki günlerde tekrar Ankara'ya gelmesi bekleniyor. Müslim'in çantasındaki en önemli ve en dikkat çekici teklifi ise 'Ankara'da temsilcilik açalım' olacak. Müslim'in İmralı ile de görüşme talebinde bulunması bekleniyor. Türkiye ile ilişkileri düzeltmeye çalışan ve geçtiğimiz ay Ankara'ya gelerek Dışişleri ve MİT yetkilileri ile görüşen Müslim, Ankara'ya, 'Bölgedeki dengeleri iyi okumaya çabalıyoruz. Amacımız bağımsız bir devlet kurmak değil tam tersine kendimizi korumaya çalışıyoruz. Suriye'nin bir parçasıyız ve bölge için tehdit oluşturmuyoruz' mesajını vererek Türkiye'nin kaygılarını gidermeye çalışmıştı.

Çetiner Çetin I Yenişafak