'KURAN'DAN AYET ÇIKARILIR MI

Muhittin Kandırmaz

VAN 13.05.2018 12:45:53 0
Tarih: 01.01.0001 00:00
 KURAN'DAN AYET ÇIKARILIR MI?

Geçtiğimiz günlerde sözde özgürlük ülkesi olarak anılan bir Avrupa ülkesinde, kendini aydın zanneden üç yüz kişi toplanmış, Kuran'dan üç yüz küsur ayetin çıkarılması tartışması yapmışlar. Üç yüz ayeti  çıkarır, bir Kur'an yayınlarlar mı bilemem. Yayınlarlarsa o kitap tam bir Kur'an olur mu? Elbette ki olmaz. Neden olmaz? Çünkü kitabı yeryüzüne gönderenin bir vaadi var: "Kimsenin kuşkusu olmasın ki, bu uyarıcı/hatırlatıcı mesajı, ayet ayet Biz indirdik: ve yine kimsenin kuşkusu olmasın ki, (bütün tahriflerden) onu yine Biz koruyacağız." (Hicr 15:9) diyor Rabbimiz. Anlaşılan o ki Müslümların anlamak için okumadığı Kur'anı bunlar okumuşlar ama bu ayeti gözden kacırmışlar herhalde. Bence acizane elin gavuru Kur'an ayetleri hakkında konuşunca havaya hoplayanlar, Kur'an ayetlerini geçersiz kılanlar kendilerinden olunca hiç ses çıkarmıyorlar. Burda bir kaç örnek verelim. Mesela, geleneksel din anlayışında zinanın hükmü nedir, diye bir soru gelse el-cevap 'recim edilir.' Peki bu recm nereden gelme? Maalesef Yahudilerden. Hz. Nebi Yahudi hahamlara sorar; sizde zinanın hükmü nedir? Fakir olanı taşlayarak öldürürüz, zengin olanı ise yüzünü gözünü kararlarız ve (afedersiniz) eşeğe ters bindirir mahallede bir tur attırırız derler, cevap olarak. Maalesef bizde de anlayış benzer. Oysa Rabbimiz ne buyuruyor? "Zina eden kadın ve zina eden erkekten her birine yüz sopa vurun; Allah´a ve ahiret gününe inanıyorsanız, Allah´ın dininde (hükümlerini uygularken) onlara acıyacağınız tutmasın. Müminlerden bir gurup da onlara uygulanan cezaya şahit olsun." (Nûr 24:2). Şimdi ayet burda dururken yukarıdaki recmi uygulamak sizce ne oluyor? Ayeti iptal etmek olmuyor mu?

Gelelim başka bir örneğe dinden dönenin yani mürtedin hükmü nedir? Klasik anlayışta 'katli vacip' oysa Rabbimiz ne buyuruyor; "Siz ey iman edenler! İçinizden her kim dininden dönerse, iyi bilsin ki Allah zaman içerisinde onun yerine başka bir topluluk getirir; O onları sever, onlar da O'nu; mü'minlere karşı alçakgönüllü, kafirlere karşı onurlu davranırlar; Allah yolunda tüm çabalarını sergiler, kınayacak olanın da kınamasından korkmazlar: İşte bütün bu özellikler Allah'ın isteyene bahşetmeyi dilediği lutfudur. Zira Allah engin (lütuf) sahibidir, her şeyi ayrıntısıyla bilendir." (Mâide 5:54). Dinden döneni öldürün mü diyor Allah? Hayır. Şimdi bu ayet ve benzer ayetler varken 'dinden döneni öldürün' demek ayeti iptal etmek olmuyor mu?

Başka bir konu;  Neymiş efendim, 'Namaz kılmayan ölünceye kadar hapsedilir.' Oysa Allah, namaz kılmayana bir şey demiyor. Hem zaten insanlar namazı sizin için mi kılıyorlar ki, namaz kılmayana cezayı siz veriyorsunuz. Oysa, namaz Allah için yapılan bir ibadet size ne oluyor? Kimin adına ceza veriyorsunuz? 

Başka bir konu da; Kader. Evet kader mi, kadercilik mi? Eğer her kulun kaderini Allah yazıyorsa irade nerde? Garipliğe bakar mısınız; adam hırsız ya da aklınıza olumsuz ne gelirse o fiili yapıyor ve benim kaderim diyor.  Kaderse adamın suçu ne ki o zaman? Oysa Rabbimiz ne buyuruyor; "Ve Biz, her bir insanın kaderini kendi çabasına bağlı kıldık. Nitekim Kıyamet Günü onun önüne, (dünyada yapıp ettiği) her şeyi kayıtlı bulacağı bir sicil koyacak (ve diyeceğiz ki) ..." (İsrâ 17:13). Bu ve benzeri ayetler dururken bir hırsıza bunun kaderiymiş, demek ayeti devredışı bırakmak olmuyor mu? Evet konu çok ve bundan dolayı her müslüman Kuran'ı anlamak zorundadır. Yani neden namaz kılıyorsun, sorusu karşısında kişi;  Rabbim "Gündüzün iki eteğinde ve gecenin gündüze yakın vakitlerinde namazı ikame et! Unutma ki iyilikler kötülükleri giderir: işte bu, öğüt alacaklara bir hatırlatmadır." (Hûd 11:114). diye emrettiği için diyebilmeli.

Başka bir yazıda devam inşallah.

Selam, dua ve dua talebiyle.