KUR-AN'DA KUR-AN 2

ABDULHALİM ALMALI YAZDI...

VAN 20.07.2014 23:43:21 0
KUR-AN
Tarih: 01.01.0001 00:00
 KUR-AN'DA KUR-AN 2

(DÜNDEN DEVAM) İlim çoğu zaman kendisine tevdi edenden daha fazla anlaşılmakta, anlamlandırılmakta ve yaşanılabilmektedir. İnsanlık tarihi öyle âlimler yetiştirmişler ki, kendisini yetiştiren hocalarından daha fazla hürmete ve üne sahip olmuşlardır. Bu da bizlere Allah resulü(sav)ın veda hutbesindeki şu cümlesini hatırlatmaktadır. “Burada bulunanlar bulunmayanlara aktarsın, olur ki, burada bulunmayanlar bulunanlardan daha iyi anlamış olurlar.” Bilginin insanlara aktarılması sonucunda nasıl cevhere dönüştüğü/dönüştürüldüğü görülmektedir.

Andolsun, sana çiftlerden yediyi ve büyük Kur'an'ı verdik.(Hicr:86)

(Onları) Apaçık deliller ve kitaplarla (gönderdik). Sana da zikri (Kur'an'ı) indirdik ki, insanlara kendileri için indirileni açıklayasın ve onlar da iyice düşünsünler, diye.( Nahl: 44.)

Şüphesiz, bu Kur'an, en doğru yola iletir ve Salih amellerde bulunan mü'minlere, onlar için gerçekten büyük bir ecir olduğunu müjde verir. (İsra: 9.)

Andolsun, biz bu Kur-an'da çeşitli açıklamalar yaptık, öğüt alıp-düşünsünler diye. Oysa bu, onların daha uzaklaşmalarından başkasını arttırmıyor.(İsra: 41)

Kur-an'dan mü'minler için şifa ve rahmet olan şeyleri indiriyoruz. Oysa o, zalimlere kayıplardan başkasını arttırmaz.(İsra: 82) 

Andolsun, bu Kur-an'da her örnekten insanlar için çeşitli açıklamalarda bulunduk. İnsanların çoğu ise ancak inkârda ayak direttiler.(İsra: 89)

Onu bir Kur'an olarak, insanlara dura dura okuman için (bölüm bölüm) ayırdık ve onu safha safha bir indirme ile indirdik.(İsra: 106)

Hamd, Kitabı kulu üzerine indiren ve onda hiç bir çarpıklık kılmayan Allah'a aittir. Dosdoğru (bir Kitaptır) ki, kendi katından şiddetli bir azabla uyarıp-korkutmak ve Salih amellerde bulunan mü'minlere müjde vermek için (onu indirdi); şüphesiz onlara güzel bir ecir vardır. (Kehf: 1–2.)

Ta, Ha. Biz sana bu Kur'an'ı güçlük çekmen için indirmedik, 'İçi titreyerek korku duyanlara' ancak öğütle-hatırlatma (olsun diye indirdik). (Taha: 1–3.)

Böylece biz onu, Arapça bir Kur'an olarak indirdik ve onda korkulacak şeyleri türlü şekillerde açıkladık; umulur ki korkup-sakınırlar ya da onlar için düşünme (yeteneğini) oluşturur.(Taha: 113)

Hiç şüphesiz, bu Kur'an, sana, hüküm ve hikmet sahibi olan (ve her şeyi gerçeğiyle) bilen (Allah'ın) katından ilka edilmektedir. (Neml: 6.)

Ta, Sin, Mim. Bunlar, apaçık Kitabın ayetleridir. (Kassas: 1–2.)

Şüphesiz, sana Kur'an'ı farz kılan, seni dönülecek yere elbette döndürecektir. De ki: "Rabbim, hidayetle geleni de, açıkça bir sapıklık içinde olanı da daha iyi bilmektedir."(Kassas: 85)

Elif-Lam Mim. Kendisinde şüphe olmayan bu Kitabın indirilişi âlemlerin Rabbi tarafındandır. (Secde: 1–2.)

Yasin. Andolsun hikmetli Kur-an'a, (Yasin: 1–2.)

(Kur'an,) Diri olanları uyarıp korkutmak ve kâfirlerin üzerine sözün hak olması için (indirilmiştir). (Yasin: 70)(DEVAM EDECEK)