KUR-AN’DA KUR-AN 1

ABDULHALİM ALMALI YAZDI...

VAN 20.07.2014 12:40:52 0
KUR-AN’DA KUR-AN 1
Tarih: 01.01.0001 00:00
 KUR-AN’DA KUR-AN 1

Kur-an'ı en iyi tarif ve tefsir eden, kur-an'ın kendisidir. Dolayısıyla kur-an'ı sadece bir ayetle el alıp değerlendirme yapılması çoğu zaman gerçek anlamından uzaklaştırır. Ancak kur-an'ın siyak-sibak ve konunun kur-an'ın tümüne serpiştirilmiş olması göz önüne alınarak değerlendirildiğinde daha sağlıklı sonuçlara ulaştırır.

Onlar, Allah'ın nurunu ağızlarıyla söndürmek istiyorlar. Oysa Allah, kendi nurunu tamamlayıcıdır; kâfirler hoş görmese bile. (Saf: 8)

Hiç şüphesiz, zikri (Kur'an'ı) biz indirdik biz; onun koruyucuları da gerçekten biziz.(Hicr: 9)

Elif, Lam, Mim, Bu, kendisinde şüphe olmayan, muttakiler için yol gösterici olan bir kitaptır.(Bakara: 1-2)

Elif, Lam, Mim. Allah... O'ndan başka ilah yoktur. Diridir, kaimdir. O, sana Kitabı Hak ve kendinden öncekileri doğrulayıcı olarak indirdi. O, Tevrat'ı ve İncil'i de indirmişti.  Bundan (Kur-an'dan) önce (onlar) insanlar için bir hidayet idiler. Doğruyu yanlıştan ayıran (Furkan)ı da indirdi. Gerçek şu ki, Allah'ın ayetlerini inkâr edenler için şiddetli bir azab vardır. Allah güçlüdür, intikam alıcıdır.(Al-i İmran: 1–4)

Bu (Kur'an) insanlar için bir beyan sakınanlar için de bir hidayet ve öğüttür.(Al-İmran:138)

Ey insanlar Rabbinizden size 'kesin bir kanıt (burhan)' geldi ve size apaçık bir nur (Kur'an) indirdik. (Nisa süresi: 174)

Senin kavmin, O (Kur'an) hak iken onu yalanladı. De ki: "Ben, üzerinize bir vekil değilim."( En’am: 66)

Elif, Lam, Mim, Sad. (Bu,) Bir Kitap'tır ki onunla uyarman için ve mü'minlere bir öğüt olmak üzere sana indirildi. Öyleyse bundan dolayı göğsünde bir sıkıntı olmasın.(Araf: 1–2.)

Kur'an okunduğu zaman, hemen onu dinleyin ve susun. Umulur ki esirgenmiş olursunuz.(Araf:204)

Elif, Lam, Ra. (Bu,) Ayetleri muhkem kılınmış, sonra hüküm ve hikmet sahibi ve her şeyden haberdar olan (Allah) tarafından birer birer (bölüm bölüm) açıklanmış bir Kitap'tır (ki:)(Hud: 1)

Elif, Lam, Ra. Bunlar, apaçık Kitabın ayetleridir. Gerçekten biz, akıl erdirirsiniz diye, onu Arapça bir Kur'an olarak indirdik. Biz bu Kur'an'ı sana vahyetmemizle, en güzel kıssaları gerçek bir haber (kıssa) olarak sana aktarıyoruz, oysa sen, daha önce, bundan haberi olmayanlardandın. (Yusuf: 1–3.)

Elif, Lâm, Mim, Râ. Bunlar Kitabın ayetleridir. Ve sana Rabbinden indirilen haktır. Ancak insanların çoğu iman etmezler.(Rad: 1)

İşte böylece biz onu (Kur'an'ı) Arapça bir hüküm olarak indirdik. Andolsun, sana gelen bu ilimden sonra, onların heva (istek ve tutku)larına uyacak olursan, senin için Allah'tan ne bir yardımcı, dost, ne bir koruyucu vardır.(Rad:37)

Elif, Lam, Ra. Bu bir Kitap'tır ki, Rabbinin izniyle insanları karanlıklardan nura, O güçlü ve övgüye layık olanın yoluna çıkarman için sana indirdik.( İbrahim: 1)

İşte bu (Kur'an) uyarılıp korkutulsunlar, gerçekten O'nun yalnızca bir tek ilah olduğunu bilsinler ve temiz akıl sahipleri iyice öğüt alıp düşünsünler diye bir bildirip-duyurma (bir belağ)dır.(İbrahim: 52)

 Elif, Lam, Ra. Bunlar, kitabın ve apaçık olan Kur-an'ın ayetleridir.(Hicr: 1) (DEVAM EDECEK)