Kudüs sınavı

Saadet ORUÇ

VAN 20.05.2018 13:35:18 0
Kudüs sınavı
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Güneşli bir Cuma öğleden sonrası... Yüzbinlerce insan Yenikapı miting alanını doldurmuş. Ellerinde sadece Türk bayrakları, Kudüs dövizleri… Filistin bayrakları da var… Hava mevsim normallerinin üzerinde sıcak. Ve Ramazan ayı… Oruçlu bir şekilde miting alanına gelen yüzbinlerce katılımcı tek bir ağızdan Kudüs’ü haykırıyor. 

Mitingden birkaç saat sonra İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Olağanüstü Kudüs Zirvesi toplanacak. Zirveye katılacak yabancı devlet adamlarının bir kısmı da miting alanına gelmişler… 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan misafirlerle yakından ilgileniyor. 

Önce BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, ardından MHP Lideri Devlet Bahçeli kürsüye geliyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Kudüs’ü ve adaletsizlikleri anlatıyor ve Kudüs’ün yalnız bırakılmayacağı mesajını veriyor. 

İslam dünyasının Kudüs imtihanında sınıfta kaldığını belirtirken, sadece İslam dünyasının değil, tüm insanlığın sınıfta kaldığını vurguluyor Cumhurbaşkanımız. 

Ve mitingin ardından zirveye doğru hareket ediliyor. Zirvenin ardından da temas trafiği son bulmuyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşüyor Cumhurbaşkanı Erdoğan. Olağanüstü Kudüs Zirvesi’nde alınan kararlar ile ilgili bilgi veriyor ve konunun BM’de takipçisi olacaklarını söylüyor. 

BM İnsan Hakları Konseyi’nin İsrail'i kınayarak Gazze'deki olayları araştırmak için bağımsız bir soruşturma komisyonu kurulmasını kabul etmesi de görüşmede olumlu bir gelişme olarak nitelendiriliyor.  

Bitmeyen bir mesai… Bitmeyen bir çaba. 

Peki Arap ülkeleri ne yapıyor? 

Pek çok konuda tek ses çıkarmayı başaramamasına karşın, Kudüs konusunda yine de kınama, çağrı gibi mesajlar yayınlayan AB kurumları ve bazı AB ülkelerinin aksine, Arap ülkeleri sessizlik rekoru kırıyor. 

Önde gelen Arap ülkelerinin ise sessizliğin ötesinde gizli bir şekilde bu sürece destek verdiklerini de düşünmeden edemiyor insan. Özellikle geçtiğimiz yıl çok belirginleşen Suudi Arabistan-Bahreyn-Mısır-BAE dörtlüsünün İsrail-ABD ikilisi ile yakınlaşmaları gözönüne alındığında daha da irkiliyorsunuz. Bugüne, Filistinlilerin kurşuna dizilmelerine, elçilik açılış törenine giden yolun taşlarını elleriyle döşediler. TV’de Kudüs’te ABD elçiliğinin açılış törenini izlerken aklımdan geçti… Belki de o perdenin arkasında bir Arap veliahtı gizlice gelişmeleri izlemekteydi… Birkaç yıl sonra, bugünlerin gizli görüşmeleri açığa çıkarsa şaşırmayalım sözün özü. 

Sınıfta kaldılar çünkü. Kudüs sınavında insanlık dersinden sınıfta kaldılar.