KÜÇÜK GELİN BÜYÜK GÜNAH

Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) tarafından Erçek'te erken yaşta evlilik konusunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Hukukçu İlahiyatçı Din Hizmetleri Uzmanı Sema Gökbayır, küçük yaşta evlil

VAN 23.04.2014 10:59:56 0
KÜÇÜK GELİN BÜYÜK GÜNAH
Tarih: 01.01.0001 00:00
Haber: Adil HARMANCI

YAKA-KOOP tarafından dün Van'ın İpekyolu ilçesi Erçek Mahallesinde erken yaşta evlilik konusunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Erçek Çok Pragramlı Lise ve muhtarların da desteğiyle gerçekleştirilen toplantıya, YAKA-KOOP Başkanı Gülmay Gümüşhan, Van Barosu avukatlarından Bedia Özgökçe Ertan, Van Müftülüğünden Hukukçu İlahiyatçı Din Hizmetleri Uzmanı Sema Gökbayır, Halk Sağlığı Merkezi'nden Dr. Zuhal Altınbaş, YAKA-KOOP yöneticisi Şengül Dağtekin, okul müdürleri, muhtarlar, öğrenciler ve aileler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını YAKA-KOOP Başkanı Gülmay Gümüşhan yaptı. Gümüşhan, toplantının amacı ve bileşenleri hakkında bilgi verdikten sonra, katılımcılara teşekkür etti.

EĞİTİM ÖNEMLİ
Gümüşhan'ın ardından söz alan Erçek Çok Programlı Lise Müdürü Zeynel Abidin Akkuş söz aldı.
Kız çocukların küçük yaşta evlendirilmemesi gerektiğine inandıkları için böyle bir etkinlik düzenlenmesine kapılarını açtıklarını belirten Akkuş, "Konunun öneminden dolayı bu etkinliği düzenlemeye karar verdik. Biz kız öğrencilerimizi okulda görmek istiyoruz. Bunu önemli buluyoruz. Erken evlilik olmasın, çocuklar eğitimlerini tamamlasınlar" dedi.
Bir köy muhtarı da söz alarak, erken yaşta evliliklerin yanlış olduğunu, tüm ailelerin duyarlı olması gerektiğini söyledi.
Ardından YAKA-KOOP yöneticisi Şengül Dağtekin de, kurumu tanıtan bilgiler sundu ve kooperatifin yürüttüğü çalışmaları ve çalışma alanlarını başlıklar altında özetledi.

ERKEN EVLİLİĞİN SAKINCALARI
İlk aşama konuşmaların ardından bu kez de katılımcıları akademik düzeyde bilgilendirmek amacıyla konuşmalara geçildi.
İlk sözü alan Halk Sağlığı Merkezi'nden Dr. Zuhal Altınbaş, erken yaşta evliliğin sakıncaları konusunda bilgiler verdi. Normal evlenme yaşının 18 olduğunu belirten Altınbaş, "Çünkü insanın bedensel ve ruhsal olarak fiziğinin oturması gerekiyor. Bu da 18 yaştır, bunun altında yapılan evlilikler sakıncalı ve sorunludur" dedi.
Erken evliliklerin nedenlerinin ekonomik ve çok çocuklu aileler olduğunu da belirten Altınbaş, bunun sakıncalarını da şöyle sıraladı:
"Bir kere eğitim yaşında evleniyorlar, eğitimden ve meslekten oluyorlar. Erkek tarafından kolaylıkla yönlendiriliyorlar. Erken yaşta anne oluyorlar. Çocuk ölümleri artıyor.
Hastalıklar, sakatlıklar, güç doğumlar, kansızlık, bunların tümü çocukta görülüyor. Gevaş'ta bir vaka oldu, 13 yaşında bir anne çocuk doğurdu ve hayatını kaybetti. Bunun gibi vakalar çok oluyor. Ayrıca anne rahmi alınıyor bir daha da çocuk sahibi olamıyor."
Altınbaş, Türkiye'de 181 bin küçük yaşta evlilik olduğunu da belirtti.

HUKUKTA KARŞILIĞI TECAVÜZDÜR
Sorunun hukuki boyutuna ilişkin katılımcılara bilgi veren Van Barosu avukatlarından Bedia Özgökçe Ertan ise, erken yaşta evlilik ile ilgili ceza yasasında düzenlemeler bulunduğunu ve şikayet durumunda bunun taciz ve tecavüz suçuna girdiğini söyledi.
Kadına yönelik şiddet, intihar ve cinayetlerin büyük bir bölümünün bu nedenle olduğunu ifade eden Ertan, şu bilgileri verdi:
"Bütün uluslar arası düzenlemelere göre evlilik yaşı 18'dir, hâkim kararıyla bu 16 olabiliyor. Bunun dışında küçük yaşta yapılan evlilikler ceza yasasında cinsel saldırı ve tecavüz sayılıyor. Yakın akrabalar birinci derecede sorumludur. Haberi olup da göz yuman Jandarma, muhtar, imam ihbar olması durumunda cezai müeyiddeyle karşı karşıya kalırlar. Bu suçun karşılığı 3 ila 8 yıldır. Evlendirilen çocuğun zarar görmesi durumunda bu ceza 15 yıldır. Hileli evlilik 6 ay ila 2 yıldır. Gerçek kimliğini sağlayanlara verilen ceza da 6 ay ila 2 yıldır."
Ertan, buna rağmen halen küçük yaşta evliliklerin sürdüğüne de dikkat çekti.

DİNDE GÜNAHTIR
Van Müftülüğü'nden Hukukçu İlahiyatçı Din Hizmetleri Uzmanı Sema Gökbayır ise, Kuran'ın küçük yaşta evlilikleri yasakladığını söyledi. Diyanetin de görüşünün bu yönde olduğunu belirten Gökbayır, resmi nikâh olmadan da imamların nikâh yapamayacağını ve bunun suç olduğunu söyledi.
Küçük yaşta evliliğin hem bireysel hem de sosyolojik olarak sakıncalarının bulunduğuna işaret eden Gökbayır, şunları söyledi:
"Hiç kimse imam nikâhı yaptıramaz, bu suçtur, cezası 1 yıldan başlar. Eğer elinde belgesi varsa, resmi nikâh olacaksa imim nikâhı da olabilir, bunun dışında imam nikâhı olmaz.
Çünkü bu kadar küçük yaşta evliliğin temelinde dini nikâh yatıyor. Ayrıca diyanetin bir görüşü var, 'küçük gelinler büyük günahlar'."
Gökbayır, berdele de İslam'ın izin vermediğini aktardı.

BEYAZ TÜLBENTLER
Konuşmaların ardından sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Soru-cevap bölümünden sonra YAKA-KOOP Başkanı Gülmay Gümüşhan, cami imamına, muhtara, okul müdürüne, bir kadın öğretmene ve uzman bilgilendirme ekibine birer teşekkür belgesi verdi ve çok sayıda bilgilendirme broşürü dağıtıldı. Broşürlerin Kürtçe-Türkçe olduğu ve Friedrich Ebert Stiftung tarafından finanse edildiği belirtildi.
Bu arada salonda bulunan ve başlarına beyaz tülbent takan liseli kız öğrencilerin küçük yaşta evlilikleri protesto etmek amacıyla bu şekilde toplantıya katıldıkları öğrenildi.



Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi -Adil Harmancı