Köyüne geri dönene 300 koyun+maaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın, “köyüne geri dönen çiftçi ailelere 300 damızlık koyun, koyunlara bakanlara ise asgari ücret üzerinden maaş verileceği” yönündeki açıklaması, Van’a bağlı köylerden ken

VAN 7.02.2018 12:07:07 0
Köyüne geri dönene 300 koyun+maaş
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Köyden kente göçü önlemek için yürürlüğe konulan teşvikler kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, “Köyden şehre gitme, hem maaşını al, hem kendi işinin patronu ol” projesi başlatıldı.
Projeyle ilgili önceki gün açıklama yapan Bakan Eşref Fakıbaba, projeyle köyden şehre gidişi önlemeyi ve köye geri dönüşü sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

 

300 KOYUN + ASGARİ ÜCRET
Fakıbaba, proje içeriğini ise, şöyle açıkladı:
“Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. 300 damızlık koyunu alan ayrıca asgari ücret alacak. Sigortasını da yapacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onu karşılayacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak. Geri ödeme 300 tane doğacak yavru ile başlayacak. Bu yavrular bir kaç ay sonra her biri 700-800 liraya satılabilir. Bir senede 210 bin lira eder."

 

“YAVRULARI BİZE SATABİLİRLER”
Bakan Fakıbaba, geri ödeme konusunda da şu bilgileri paylaştı:
“İsterse bu yavruları bize satabilir, borcundan düşülür. Erkekleri kesime gönderebilir. Fiyat garantisi vereceğiz. Şehirde hastanede temizlik yapacağına asgari ücretle, köyünde hayvanıyla uğraşacak. Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol diyoruz. Bu istihdamı da artıracak.”

 

VANLI GÖÇZEDELER SEVİNDİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın bu açıklaması ise, Van’a bağlı köylerden farklı tarihlerde göç ederek şehir merkezine yerleşen ve zor koşullarda yaşayan aileleri sevindirdi.
Gazetemize konuşan Çatak Alaçayır mahallesinden 2008 yılında göç eden Haydar Esen, çocukları üniversiteyi kazanınca zorunlu olarak 300-400 civarındaki koyununu sattığını ve Van şehir merkezine yerleştiğini söyledi.
Tekrar mahalleye dönebilmek için uğraştığını ancak besleyecek hayvan bulamadığını belirten Esen, şunları anlattı:
“Köyde tapulu 27 dönüm arazim var. Burada 300-400 koyun besliyordum. Yılda 100 tane kuzu satıyordum. Ancak çocuklarım okula, üniversiteye başlayınca mecburen Van merkeze geldik. Burada ev aldım. Hepsi de üniversiteyi bitirdi. Tekrar dönmek istedim ama hayvan bulamadım. Birkaç kişi geçen yıl Çatak Tarım İlçe Müdürlüğü’ne de başvurduk. Ama bu iyi bir imkân oldu bizim için. Ben de gidip başvurumu yapacağım. Şehir hayatı çok zor, bize göre değil, biz yayla hayatına, köy hayatına alışmışız. Yeniden eski ortamımıza kavuşursak çok iyi olur.”

 

İŞSİZ KALDI, DÖNMEK İSTİYOR
Gürpınar’a bağlı Norduz bölgesinde hayvancılık yaparak geçimini sağlayan, ancak 6 yıl önce Van merkeze göç ettiğini söyleyen Tahsin Alantaş da, bakanlık açıklaması karşısında umutlananlardan.  
Göç ettikten sonra Van’da iş bulamayınca İstanbul’a iş aramaya gittiğini belirten Alantaş, artık yeniden hayvancılık yapmak istiyor.
Daha iyi imkânlara sahip olacağı düşüncesiyle elindeki 200 koyunu satarak Van’a yerleştiğini ancak durumunun giderek kötüye gittiğini belirten Alantaş, “8 nüfusum var. Van’a gelince işlerimin yolunda gideceğini düşündüm. Sattığım koyunlarla ev aldım, ama sonra da işsiz dolaştım. İş için İstanbul’a gitmek zorunda kaldım. Ama olmuyor, idaremi yapamıyorum. Eğer böyle bir imkân verilirse çok iyi olur. Benim durumumda olan o kadar insan var ki hepsi de köylerine geri döner.”
Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi