“KÖYLERE HAYVAN SAĞLIĞI BİRİMLERİ AÇILMALI”

Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) verdiği hibelerden, hayvancılık yapan çiftçilerin faydalanması gerektiğini hatırlatan Van Ziraat Odası yetkilileri, TKDK ve DAKA’nın üreticiy

VAN 30.01.2016 11:05:53 0
“KÖYLERE HAYVAN SAĞLIĞI BİRİMLERİ AÇILMALI”
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) verdiği hibelerden, hayvancılık yapan çiftçilerin faydalanması gerektiğini hatırlatan Van Ziraat Odası yetkilileri, TKDK ve DAKA’nın üreticiye sunduğu hibelerin öneminden bahsetti.

 

Hayvancılık yapan çiftçilerin bölgede yöresel hayvancılık’tan, modern hayvancılığa geçiş yapmak için TKDK ile DAKA’nın sunduğu hibelerden yararlanarak, bölgeye ekonomik katkı sağlayabileceklerini anımsatan Van Ziraat Odası Genel Sekreteri Tayfur Kartal, üreticilerin bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini bildirdi.

 

Konuyla ilgili konuşan Van Ziraat Odası Genel Sekreteri Kartal, TKDK ve DAKA’nın verdiği desteklerden yanı sıra, Tarım İl Müdürlüğü’nün de köylerde hayvan sağlığı birimlerinin açılmasını ve verimi attırmak için köylere teknikerlerin gönderilmesi gerektiğini söyledi.

 

“KÖYLERE HAYVAN SAĞLIĞI BİRİMLERİ AÇILMALI”

 

Tarım Bakanlığı’na köylerde hayvanlarla ilgili sağlık problemlerin önüne geçmek için 3-4 köyde bir sağlık biriminin açılması gerektiğini ifade eden Kartal, “Birkaç köyde sağlık ocakları şeklinde hayvan sağlığı ile ilgili birimlerin oluşturulması için Tarım İl Müdürlüğüne bir teklifte bulunduk.  Bu noktada 3-4 köye bir sağlık ocağı kuruluyken, 3-4 köye de bir veteriner ile bir ziraatçı yerleştirilebilinir. Bu ziraatçı ile veterinerler köyde görevlerini sürdürecekler ve alet ekipman yönünden donatılacaklardır. Diyelim ki; o köyde hastalık meydana geldi ve o hastalık, mevcut köy dışına yayılmadan, tedaviler yapılarak hastalığın önüne geçilebilinir. Bu yönde bakanlığa ve Tarım İl Müdürlüğüne önlem amaçlı bir teklifimiz oldu, fakat herhangi bir sonuç alınamadı.” dedi.

 

“VERİMİ ATTIRMAK İÇİN ÇALIŞMALAR İÇİNDEYİZ”

 

Bölgede verimi attırmak için Ziraat Odası olarak çalışmalar içinde olduklarını belirten Kartal, yaptıkları çalışma ve projelerin bakanlık tarafından onaylanmadığını, fakat onaylandığı takdirde bölge ekonomisi için çok verimli olacağını savundu.

 

Kartal, şöyle konuştu: “Teklifimiz öncelikli olarak hastalıkların önüne geçip, üretim noktasında bölgenin kalkınmasını sağlamaktır. Bizler verimi attırmak için çalışmalar içindeyiz ve bu durumda projeler üretmekteyiz. Gerçekten projelerimiz bakanlık tarafından onaylanıp, hayata geçirilseydi bölge için çok önemli bir yer tutacaktı. 4-5 köye bir ziraat mühendisi verilirken, bir tekniker de gönderebilirler. Bu kişiler sahada, üreticilerle birlikte olacağı için, olumsuz durumlarda hemen hareket edebilir ve ivedilikle sorunun üstesinden gelebileceklerine eminim. İşte bu konuda bölgemizde bir sıkıntı var. Çiftçilerimiz de bu konuda duyarlı değil, hayvanlarıyla ilgili bir sağlık problemi yaşayınca yetkili mercilere bildirmeleri gerekirken bu şekilde yapmamaktadırlar. Bu üreticiler bu bilinçte olmadığı için hem bölge hemde ülke ekonomisine büyük kayıplar vermektedirler. Köylerde 5 tane büyükbaş hayvanı olan bir çiftçinin, 1 ineği dahi öldüğü zaman onun için büyük bir kayıptır. Çünkü bu tür çiftçilerin tek geçim kaynağı hayvancılıktır. Buna benzer küçük aile işletmecileri çok sayıda hayvana sahip değiller ama bu tür küçük işletmecilerin dahi il ekonomisine katkıları olduğu unutulmamalıdır.”

 

“ÜRETİCİLER TKDK VE DAKA’NIN VERDİĞİ HİBELERDEN FAYDALANMALI”

 

Üreticilerin TKDK ve DAKA’ya gelen hibelerden yararlanıp, modern işletmeleri kurmaları gerektiğini hatırlatan Kartal, “Çiftçilerimizin projeli işlere ağırlık vermelerini istiyoruz. TKDK ve DAKA üreticileri destekleme amaçlı hibe vermektedir. Bu noktada bölgeye ciddi paralar gelmektedir. Çiftçilerin projeli büyük işlerde bu hibelerden öncelikle faydalanmalarını istiyoruz. TKDK ve DAKA gibi önemli destek kurumlarına gelen paralar geri gitmesin, çünkü bunlar belli zamanlarda ilana çıkılıyor ve ilana çıktıktan sonra belli başvurular yapılıyor. Bu durumda ne kadar çok başvuru yapılırsa o kadar çok para gelecek. Böylece daha modern işletmeler ve daha bilinçli tarım ve hayvancılık yapılabilecek. İşte, insanlarımızın bu konuda bilinçlenip, bu tür önemli projelere önem vermeleri gerekiyor.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)