Kornea nakliyle tekrar görmeye başladılar

Van'da görme yetisini kaybeden 2 hasta, yapılan kornea nakliyle tekrar görmeye başladı.

VAN 22.06.2017 17:06:21 0
Kornea nakliyle tekrar görmeye başladılar
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van'da görme yetisini kaybeden 2 hasta, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan kornea nakliyle tekrar görmeye başladı.

Görme yetisini kaybeden Mirze Baykara ve Kemal Yıldız'ın, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Servisi'nde kornea nakliyle gözleri eski sağlığına kavuştu.

Yaklaşık 5 yıldır sol gözünde görme yetisini kaybeden Mirze Baykara (62) ve yaklaşık 4 yıldır sağ gözünde görme yetisini kaybeden Kemal Yıldız (63), uzun süredir kornea dokusu bekliyordu.

Kornea dokusunun bulunmasının ardından Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Servisi'nde uzman doktorlarca gerçekleştirilen kornea nakli ile hastalar sağlıklarına kavuştular.

Yapılan nakil ile ilgili konuşan Van Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ümit Haluk İliklerden, organ bağışının öneminden bahsederek, "Organ nakli konusunda bütün vatandaşlarımızın bu anlamda hassasiyetle bu işe yaklaşmasını ve destek vermesini istiyorum. İlimiz bu konuda maalesef biraz daha geri bir pozisyonda yer almaktadır. Böbrek ve karaciğer nakilleri ciddi bir önem arz etmektedir. Hastanemizde bu işlerin sertifikasyon eğitimini alan hekimlerimiz var. Biz bu birimleri kurmayı hedefliyoruz. Ancak öncelikle kadavrada yapılan nakiller daha değerlidir. Bu anlamda organ bağışının verimi yüksektir. Canlıdan canlıya nakillerde Türkiye'de çok yüksek oranda nakil birimleri mevcuttur. Nakillerin en değerlisi kadavradan yapılan nakillerdir. Bunlar da organ bağışına tabidir." dedi.

İl müftülüklerinin, organ ve doku nakli hakkında halkı bilinçlendirmesi gerektiğine değinen İliklerden, şunları söyledi: "Biz, 2017 yılının başından itibaren organ birim nakillerimizi aktifleştirdik ve bununla ilgili her alana ait hastanemizin girişinde bir haftalık stantlar kuruyoruz. Buralara yapılan başvurularla ilimizdeki organ nakil oranlarını yükselteceğimizi umuyoruz. Nitekim ilk 6 ayda yaptığımız çalışmalarla 2015-2016 yılının toplamının iki katından fazla organ bağışı aldık. Bu bizi çok heyecanlandırmaktadır. Tabi, bunun hem tıbbi alt yapılarının kurulması lazım hem de vatandaşımızın, hemşerilerimizin bu işin ehemmiyetini bilmesi gerekir. Bu anlamda il müftülüğümüzün de vatandaşlarımıza bunun önemini aktarmaları için onların da hassasiyetle davranmalarını isteriz. Onları bu konuda da hassasiyete ve daha fazla ilgiye davet ediyorum."

"Modern tıbbın gerekliliği organ nakilleridir"

Organ nakliyle birçok hastanın sağlığına kavuştuğunu ifade eden İliklerden, "Doktorlarımız dün iki kornea nakil vakası gerçekleştirdi. Bugün de tekrar başlayacak bu vakalarımız yapılacak. Dünya modern tıbbın gerekliliği organ nakilleridir. Bu anlamda Kornea Nakil Birimi'nin kurulması, nakil işlemlerinin hastanemizde başarıyla gerçekleşmesi tüm hekimlerimizi, idaremizi ve diğer organ nakil birimlerinin de heyecanını artırdığını düşünüyorum. Vatandaşımız beş yıldır bu tedaviyi beklemektedir. Hastalarımız inşallah hekimlerimizin üstün gayretleri ile şifayı bulmakta ve bu verici dokuyu sağladıktan sonra da nakli yapılmaktadır. Bunlar büyük hizmetler, büyük işlerdir. İnsanlarımızın, hemşerilerimizin ve vatandaşlarımızın il dışına gidip oralarda hem maddi hem manevi külfet içine düşmesi, bu hizmetleri oralarda umması, kendi memleketinin hekimine güvenememesi sağlıkla ilgili sıkıntılı sorunlardır. Ama çok şükür, biz çok değerli hekimlerimizle, uzmanlarımızla bu sıkıntıyı 2017 yılında Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde giderdik." şeklinde konuştu.

Kendisine gelen hastanın katarak ameliyatının ardından görme yetisini kaybettiğini ve hastanın 5 yıldır kornea nakli beklediğini söyleyen Uzm. Dr. Yusuf Evcimen ise yapılan başarılı operasyonu şu şekilde anlattı:

"Hasta bize geldiğinde görmesi ışık hissi seviyesindeydi. Hastanın kornea nakline ihtiyacı vardı. Bizler de hasta ve yakınlarına durumu izah ettik. Hasta da kornea nakli olmak istediğini söyledi. Daha sonra biz de hastayı listemize ekledik. Daha sonra kornea dokusu bulununca hastamızı çağırdık. Anestezi hazırlığını yaptık ve hastamızın dün kornea nakil ameliyatını gerçekleştirdik. Aynı gün de hastanın görmesinde belirli bir fark oluştu. Bu görme artışı devam edecek."

Yapılan ameliyat sonucu aynı gün içinde görme hissinde ilerleme olduğunu belirten Kemal Yıldız, operasyonu gerçekleştiren hekimlere ve hastane idaresine teşekkür etti.

Sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Mirze Baykara da hastane idaresine teşekkürlerini iletti. (Yılmaz Sönmez - İLKHA)