Kooperatifleşme önerisi!

Van, hayvancılık sektöründe kan kaybetmeye devam ediyor. Hayvancılıkla uğraşan birçok işletme yanlış teşviklerden dolayı kapandı, bazıları da kapanma ile karşı karşıya kalmış durumda. Van Ticaret Borsası (VATBO) Eski Başkanı ve V

VAN 22.12.2014 10:12:08 0
Kooperatifleşme önerisi!
Tarih: 01.01.0001 00:00
 Haber: Fazıl ERÜŞ

Dünyanın en önemli hayvan varlığına sahip ülkelerden biri olan Türkiye, izlenen yanlış politikalar sonucunda hayvancılık sektöründe ihracatçı konumdan ithalatçı konuma geldi. 1980'lerde hayvancılığın kalbi konumunda olan Doğu Anadolu Bölgesi ve özellikle Van'da hayvancılık konusunda son derece geriledi. Bölgede hayvancılığın her geçen gün azalması, mera alanlarının güvenlik nedeni ile kullanılamaması, çiftçiler arasında ekonomik dengesizlikler ve buna bağlı olarak göçün ortaya çıkması hayvancılık sektörünü çökme noktasına getirdi. Van'da yeniden hayvancılığı geliştirmenin ve ekonomik kalkınmanın sağlamasının mümkün olduğunu belirten Van Ticaret Borsası (VATBO) Eski Başkanı ve Van Organize Hayvancılık Bölgesi (VOTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, kooperatifleşme modeline dikkat çekti. Gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Irak, yetkililere seslenerek, "Van, kooperatifleşme modelini gündemine almalı" dedi.

"HAYVANCILIK İÇİN EN UYGUN BÖLGE"
Doğu Anadolu Bölgesinin hayvancılık için en elverişli bölge olduğunu belirten Irak, "Bölgemizin en önemli ekonomik faaliyeti olan hayvancılık maalesef çok uzun bir süreden bu yana yapılan yanlış teşvik ve uygulanan politikalardan dolayı içine düştüğü krizden bir türlü kurtulamadığı gibi gittikçe de derinleşen bir kriz haline dönmüş durumdadır. Doğu Anadolu Bölgesi hayvancılık için en ideal bölgedir. Hayvancılık için geniş meralarının olmasının yanı sıra uygun iklim şartları mevcuttur. Ancak bunu görmeyen yetkililer yanlış politikalarla buraları heba etmektedirler" diye belirtti.

"BÖLGEYE POZİTİF AYIRIMCILIK ŞART!.."
"Karadeniz Bölgesi için çay, fındık neyse Doğu Anadolu Bölgesi için de hayvancılık odur" diyen Irak, şu ifadeleri kullandı:
"Doğu Anadolu'daki hayvancılık bir türlü yeterli derecede ilgi ve teşviki görmüyor. Diğer bölgedeki sektörlere yapılan teşvik bu bölgedeki hayvancılığa yapılmıyor. Oysaki hayvancılık insanoğlunun beslenmesinin temelini oluşturur. Hayvancılık stratejik bir sektördür. Ama maalesef bu önemli olan sektör ihmal edilmektedir. Dolayısıyla stratejik olarak adlandırdığımız ve Doğu Anadolu için olmazsa olmaz sektörlerinden biri olan hayvancılık mutlak suretle 1980'li yıllarda olduğu gibi aktif hale getirilmelidir. Bu bölge için de ülke için de son derece önemlidir. Bu nedenle diğer bölgelerin önemli sektörlerinin almış olduğu destek ve ilgi gibi Doğu Anadolu ile sınırlı tutulması kaydıyla hayvancılık için de aynı ilgi ve teşvik uygulanmalıdır."

"VERİLEN TEŞVİKLER ZARARA DÖNÜŞTÜ"
Verilen teşviklerin yanlış politikalardan dolayı zarara dönüştüğüne dikkat çeken Irak, şunları söyledi:
"Bütün sektörlerde dünya ile rekabet etmenin tek şartı vardır. Yatırım doğru yere yapılırsa dünya ile rekabet edilebilir. Bugün Türkiye'de hayvancılık ile ilgili olan teşvik bütün bölgelerde geçerli olduğu için iyi sonuçlar alamıyoruz. Hayvancılık için doğru yer Doğu Anadolu Bölgesidir. Bugün Doğu Anadolu'da zeytincilik yapılmadığı gibi Ege'de de hayvancılık yapılamaz. Buna göre teşvik yapılırsa verim alınır. Geçmişte de birçok teşvik verildi. Ama bu teşvikler yanlış politikalardan dolayı zarara dönüştü. Birçok işletme yanlış teşviklerden dolayı ya kapandı ya da kapanma ile karşı karşıyadır. Böyle bir yaramız var. Şehrin içinde muzdarip olduğumuz işletmeler var. Zar zor ve bin bir cambazlıkla ayakta duran işletmecilerimiz var. Doğu Anadolu'ya hayvancılık ile ilgili teşvikte pozitif ayırım uygulanırsa batıdaki iş adamları da bölgeye yatırım için gelecektir. Bu da bölge ekonomisini canlandıracaktır."

"ÇARE KOOPERATİFLEŞME'DE"
Yetkililere seslenene Irak, şu öneride bulundu:
"Van, kooperatifleşme modelini bir an önce gündemine almalı. Buna en güzel örnek ise Konya'daki Torku firmasıdır. Torku, bir çiftçi kooperatifidir. Bu firma cirosu ve yaptığı üretim ile Türkiye'de ilk yüzün içindedir. Van'da da böyle bir ilke imza atabiliriz. Kooperatifleşmeye doğru gidebiliriz. Kooperatif çatısı altında kapanan işletme sahipleri, mahalle arasındaki üreticiler, hayvancılıkla ilgili olan ve ilgilenen herkesi bu çatı altında toplayarak, hayvancılıkla ilgili olan yatırımları yeniden canlandırabiliriz, yeni yeni yatırımlar gerçekleştirebiliriz. Bu dayanışma içinde doğru yerde doğru yatırım mantığı ile emin olun bu sorunumuzu çözebiliriz. Tüketen bir toplumdan üreten bir topluma geçebiliriz. Kooperatif çözüm için en doğru öneridir. Mutlak suretle bu ve ya farklı önerilerle hayvancılığı canlandırmalıyız. Aksi halde hayvancılık bitme noktasına gelecek. Bu öneri değerlendirilmelidir. İlgili yetkiler bu önerimizi dikkate almalıdır. Bizde elimizden ne gelirse yapmaya hazırız."

"YEM AÇIĞI VAR"
Türkiye'de kaba yem açığının olduğuna da dikkat çeken Irak, "Türkiye'de 50 milyon ton kaba yeme ihtiyaç varken üretim bunun yarılarında seyretmektedir. Dolaysıyla yem fiyatları yukarıya doğru çıkmaktadır. Hayvancılığı doğru yerde yaparsak yeme de ihtiyaç azalacaktır. Ama siz hayvancılığı batı illerinde meraların ve iklim şartlarının uygun olmadığı yerlerde verdiğiniz teşviklerle yaptırırsanız bu açık zor kapanır. Hayvancılık için doğru adres Doğu Anadolu Bölgesi'dir" diye konuştu.

"KISA SÜREDE SONUÇ ALABİLİRİZ"
Hayvancılık sektöründe verilen teşviklerin yetersizliğinden de yakınan Irak, son olarak şunları kaydetti.
"Teşvikler kesinlikle yeterli değildir. Avrupa'da hayvan başına günlük 2 Euro teşvik verilir. Dünyanın her yerinde de bu böyledir. Bu nedenle bu teşvik burada da uygulanmalıdır. Yatırım yanlış yerde ve verilen teşvikler yetersiz olduğundan dolayı kaynak israfına dönüşmektedir. Tesislerin kapanmasının en önemli nedeni yanlış ve yetersiz teşviklerdir. Bu tesisler milli servetlerdir. Kooperatif ile bu tesisleri tekrar açabiliriz, ayağa kaldırabiliriz. Van bunu başarabilir. Yeter ki samimi olalım ve toplumun menfaatini ön planda tutalım. Kooperatifleşme ile birlikte doğru yerde bu işi yaparak çok kısa sürede de sonuç alabiliriz. Çünkü hayvancılık sektöründe üreme hızlıdır, dönüşüm zor değildir. Yeter ki iyi niyetle toplumun menfaatini ön planda tutarak kazan kazan mantığı ile bir masa etrafında toplanalım."

Kaynak / Editör: Prestij Haber Merkezi - Fazıl Erüş