Konyar: Eski Van'ın görüntüsü yeniden ortaya çıkarılacak

Eski Van şehrinde kazı çalışmaları devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar, kazı çalışmalarının yapıldığı alanları basın mensuplarına gezdirerek, çeşit

VAN 15.09.2017 17:35:14 0
Konyar: Eski Van
Tarih: 01.01.0001 00:00
 

Yapılacak olan çalışmalar sonucunda eski Van şehrini ayağa kaldırmak ve turizme kazandırmak amacında olduklarını belirten Konyar, bunun için ekip olarak titizlikle hareket ettiklerini belirtti. Eski Van'ın görüntüsünü yeniden ortaya çıkaracaklarını anlatan Konyar, alanda yapılan restorasyon çalışmalarının ise kazı çalışmalarını olumsuz etkilediğinden söz etti. Van kalesinde kazı çalışmaları yürüten ekibin başındaki isim olan İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Konyar, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları nedeniyle rahat çalışamadıklarını söyledi.

 

YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
Çalışmaların ikinci aşamasına geçtiklerini ifade eden Konyar, şu bilgileri verdi: “Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi adına yürüttüğümüz eski Van şehri kazı çalışmalarının ikinci aşamasını gerçekleştirmiş bulunmaktayız. DAP idaresi tarafından desteklenen bir proje. Burada yapılmak istenen şu; biz 19. Yüzyıl veya 18. Yüzyıldan beri burada Osmanlı Türk İslam kent dokusunu tekrar sadece 5 bin metrekarelik bir alan içerisinde ayağa kaldırmak için kazı çalışmaları yapıyoruz.”

 

ANİMASYON ÇALIŞMASI
Kazı çalışmalarıyla birlikte bir de 10 dakikalık bir animasyon çalışmalarının da olduğunu ifade eden Konyar, “Bu arada ikinci aşama çalışmalarda bir de animasyon çalışmaları yürütülüyor. Animasyon çalışmalarımız da yaklaşık 4 ay içinde sonuçlanacak ve eski Van şehrinin dokusunu içeren yaklaşık 10 dakika sürecek bir kısa film çalışması başlatmış bulunmaktayız” diye konuştu. 

 

VAKIF’TAN YAKINDI
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aynı bölgede yürütülen çalışmaların kendilerini olumsuz etkilediğine de işaret eden Konyar, şunları söyledi: 
“Biz küçük modellerle dar alanda modelleme çalışması yaparak öncelikle önümüzü görmeye çalışıyoruz. Turizm açısından da yeni bir destinasyon oluşturma çabamız var. Yaklaşık 3 kilometrelik bir yürüyüş yolu projemiz var. DAKA ve DAP destekli verdiğimiz bir proje bu. O proje üzerinde çalışıyoruz, ama ne yazık ki Vakıflar Genel Müdürlüğü ile bu noktada bazı sıkıntılarımız var. Genel Müdürlük yapıcı yaklaşıyor, ama yerel noktada birçok sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü bizim burada Hüsrevpaşa Camii olsun, Kayaçelebi camii olsun, Horhor Camii olsun, en azından şunu söyleyebilirim, ben 18 yaşında bu bölgede arkeolojik kazılara katıldım, şu anda bir arkeolojik kazının başkanlığını yürütüyorum, hala devam eden bir restorasyon çalışması var. Ve bu restorasyon çalışmaları da bizim yapacağımız bütüncül çalışmaları ciddi şekilde etkiliyor. Dediğim gibi bölgesel noktada, bürokrasi noktasında çözemediğimiz şeyler var. Birçok sıkıntımız var. Daha büyük, daha genel çözmeye çalışıyoruz ama buradaki yaklaşımlar ne yazık ki bize o noktada çok yardımcı olmuyor.” 

 

ESKİ GÖRÜNTÜ SAĞLANACAK
Çalışmaların esas amacının eski Van şehrinin eski görüntüsünün ortaya çıkarılması olduğunu anlatan, projenin tarihine ilişkin de şu bilgileri paylaştı: 
“Bu gördüğünüz alanda 600 yıllık Osmanlı kamu yapıları yer alıyor. Belediye binası, mahkeme binası, milli eğitime ait bina ve dükkanlar var. Buraların tekrar eski görüntüsüne dönüştürülmesi projemiz var. Bu sene yaklaşık 2 ay sürecek proje çerçevesinde bunları plan noktasında ortaya çıkaracağız. Umut ediyorum ki ilgili kurumlar buraya gelsin. 2017 çalışmalarımız yaklaşık 2 ay sürecek. Biz 2 ay içerisinde ayağa kaldırılacak alanların hepsini gerçekleştireceğiz. Projelendirme sürecimiz yaklaşık bir yıl ve 3 yıl sonunda aslında biz burada, geldiğinizde bu binaları görebileceğinizi umut etmek istiyoruz.”
Haber: Adil HARMANCI 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi
izmir escort